Muncholj az ételpazarlás ellen!

Egyél olcsóbban és óvd a környezeted, mert ezzel te, és a Föld is jól jár.

Fotó: Shutterstock

A naponta összegyűlt ételmaradék vagy a hűtőben felejtett, kidobásra ítélt élelmiszerek nagyban szennyezik a környezetünket, és az egyre növekvő árak mellett ez anyagilag is nagyon megterhelő. A Munch éppen ezért óriási dobás, hiszen ezen a platformon kedvező áron – minimum 40%-kal olcsóbban – vásárolhatjuk meg azokat a jó minőségű, fogyasztható ételeket, amelyeket egyébként már kidobtak volna.

Fenntartható jövő

Fotó: Shutterstock

A Munchon számos vendéglátóhely, bolt, büfé, bisztró, reggeliző és pékség aktuális kínálata megtalálható, és ha ott vásárolunk, azzal nem csak a saját költségeinket csökkenthetjük, de az adott hely is jobban jár anyagilag. Így lesz az ételgazdálkodás fenntarthatóbb környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból, hiszen egy kutatás szerint a megtermelt ételek 1/3-át nem fogyasztjuk el. Sőt, ha a népesség ugyanilyen ütemben növekszik – 2050-re körülbelül 9 milliárd ember lesz a Földön –, és ha továbbra is ugyanolyan mértékben pazaroljuk az élelmiszert, mint ma, akkor 70 %-kal több élelmiszert kell termelnünk. Tehát, ha megmentjük a még ehető ételeket, kevesebb terhet ró ránk az új élelmiszerek előállítása. Mit a teendő tehát, ha olcsón szeretnénk jó minőségű éttermi ételt enni, amivel még a környezetünkön is segítünk?

Mit ad a Munch?

Az egyébként két éve létező applikáción keresztül több száz étterem, bolt aznap elkészített ételeit vagy a hamarosan lejárt élelmiszerei közül válogathatunk olcsón. Az úgynevezett Munch-ok még nagyobb kedvezményt – 40%- 70% kedvezménnyel teszik fel az ételeket – kínálnak, és még van benne egy kis játék is, hiszen nem tudhatjuk előre, mit rejt a csomag, vagy csak nagy vonalakban ismertetik, mi lesz a vacsoránk.

Fotó: Shutterstock

Mivel készüljünk?

Lehetőleg vigyünk magunkkal dobozt vagy ételhordót az átvételhez az étterembe, hogy ne termeljünk felesleges műanyag szemetet.

Hol lesz a legközelebb?

Szűkítheted a keresést a tartózkodási helyed szerint, hogy minél gyorsabban hozzájuthass az ételhez.

Mennyi az annyi?

Minden étteremnél, boltnál láthatod, pontosan hány adag olcsóbb étel, ételcsomag, termék vár megmentésre, így nem kell felesleges köröket futnod.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, hiszen különböző diéta, vagy ételérzékenység szerint is szűkítheted a keresést. Mentes kajákból sincs hiány, de azok láthatóan hamarabb gazdára lelnek.

Mikor vehető át?

Minden vendéglátóhely, bolt stb. pontosan feltünteti azt az idősávot, amikor elmehetünk a megrendelt ételért. Van olyan hely, ami ha éppen nincs is nyitva, az ételmentőket kérdés nélkül kiszolgálják.

Meggyőző számok!

  • A munch.hu oldal számításai szerint 170 000 adag megmentett étellel 460 tonna üvegházhatású gáz kibocsájtását előztek meg a vásárolóik.
  • 11 500 adag étel jutott rászorulóknak a MunCharityn keresztül, a Magyar Élelmiszerbankkalközös jótékonysági projekt kapcsán. Ehhez a kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, ha nélkülöző embereken segítene.
  • 223 000 000 forintot spóroltak az emberek és a vendéglátóhelyek az eddig megrendelt ételcsomagokkal.

5 hely, amit érdemes rendszeresen csekkolni Budapesten:  

  • A gluténérzékenyek nagy örömére a Nyugati pályaudvar közelében található Cöli Bisztró is csatlakozott a Munch-táborhoz.
  • A vegánok is bőven megtalálják a számításukat! A Lövőház utcai Good Karmából fincsi főételt menthetünk, melynek tartalma az aktuális kínálattól függ, és akár a helyszínen is elfogyaszthatjuk.
  • Több Príma- és CBA boltban kínálnak jó áron megmentésre élelmiszereket – gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, felvágottakat, stb. – az aktuális készlettől függően.
  • Az édesszájú ínyencek az Etele Plázában található Emily Éclair cukrászdában juthatnak hozzá prémium minőségű süteményekhez, desszertekhez, igen kedvező áron.
  • A Király utcában található Szabad Bisztróban igazi romkocsma fíling van, míg napközben finom menüvel várják a vendégeket. A meglepetés Munch a napi vegán menü fogásait tartalmazza – érdemes kipróbálni!
További infók: munch.hu
Szöveg: Sinkó Edit
AMI MÉG ÉRDEKELHET