Olaszország 3 napban: így utazz be 11 ezer forintért egy-egy régiót vonattal

De ötnapos verzió is létezik.

vonat olaszország
Fotó: Getty Images/Jordan Siemens

A vonatos utazások Európa-szerte egyre népszerűbbek, ráadásul tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy gondtalanul felfedezzünk egy adott országot. A nyaralás tervezésekor jó tudni: Olaszország szebbnél szebb településeit a TrenItalia állami vasúttársaság ajánlatával akár három nap alatt is bejárhatunk.


A magyarok körében is közkedvelt úti célnak számító Olaszországból talán nem lehet eleget látni, ám próbálkozni érdemes, hogy akár egy hosszú hétvége alatt is minél többet lássunk belőle. A TrenItalia olasz vasútvállalat régiós ajánlatainak köszönhetően kiválthatunk három-, illetve ötnapos vonatjegyeket, amelyekkel felkereshetjük Észak-, Közép-, illetve Dél-Olaszország valamennyi úti célját.

A háromnapos jegyet 29 euróért (11 329 forintért), az ötnaposat pedig 49 euróért (19 147 forintért) vásárolhatjuk meg.

A jegyekkel pár kivételt leszámítva bárhova elutazhatunk az adott régióban, ezen kivételek közé tartozik például a Cinque Terre és Bolzano térsége. De mit érdemes három nap alatt megnézni?

A Condé Nast Traveler Olaszország-rajongó újságírója saját tapasztalatai alapján összeállított egy-egy háromnapos útitervet Észak-, Közép- és Dél-Olaszországra vonatkozóan azok számára, akik örömmel élnének a gazdaságos lehetőséggel.

Észak-Olaszország 

Ha a profi utazó véleményére hallgatunk, akkor észak-olaszországi hosszú hétvégénket a bemutatást nem igénylő Velencében indítjuk, majd innen vonatra szállva Verona felé vesszük az irányt. Itt meglátogathatjuk Júlia erkélyét, illetve a római kori amfiteátrumot is, mielőtt elfogyasztanánk egy ínycsiklandó ebédet a helyi trattoriák egyikében.

Innen továbbhaladhatunk Mantova városa felé azért, hogy megcsodáljuk a Gonzaga-család híres rezidenciáját, a Palazzo Ducalét és a székesegyházat is. A rövid megállót követően egy másik nagyvárost, a Dózse-palotával, Ferrari-múzeummal és Pavarotti házával büszkélkedő Modenát vegyük célba. A vacsorát se hagyjuk ki, hiszen ebből a régióból származik például a parmigiano reggiano sajt, a prosciutto és a hagyományos balzsamecet is.

A harmadik nap végállomásának érdemes a csodálatos Bologna városát választanunk, ahol meglátogathatjuk az ikonikus két tornyot vagy felfedezhetjük a tucatnyi múzeum egyikét. A városnézést kipihenhetjük a csatornák partján található bárok egyikében

Közép-Olaszország

Ha Olaszország középső régióját vennénk célba, akkor Róma tökéletes kiindulási pont. Amennyiben még nem jártunk Rómában vagy Firenzében, akkor érdemes három nap alatt csak három várost – Rómát, Firenzét és Perugiát – meglátogatni, ha viszont már volt szerencsénk ezekhez a nagyvárosokhoz, akkor út közben két kisebb településen is megállhatunk.

Ha az első nap sikerült a fővárosból megannyi látványosságainak egy részét bejárnunk, akkor a nap végén üljünk fel egy Firenzébe tartó járatra. Egy remek ribollita leves és egy firenzei steak, vagy esetleg egy szarvasgombás tészta elfogyasztását követően belevethetjük magunkat a pezsgő éjszakai életbe, de ha másnap az Uffizi Képtárat, a dómot, a Ponte Vecchiót és a Pitti-palotát is meg akarjuk látogatni, akkor ne maradjunk kint nagyon sokáig.

Azok, akik jártak már Rómában és Firenzében, a második nap tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy felkeressék Arezzo és Assisi kisebb középkori településeit.

Arezzóban ne hagyjuk ki a Piazza Grandét, a Casa Vasari múzeumot, vagy a középkori és modern művészeti alkotásokat felsorakoztató Nemzeti Múzeumot.

Ha többet időznénk Róma környékén: A sziklacsúcsra épített olasz művészfalu, ami Rómától alig 50 kilométerre rejtőzik

Assisi települését a legtöbben Assisi Szent Ferenc szülővárosaként ismerik, az UNESCO világörökségi helyszínt pedig kár lenne kihagyni. A településen akár egy 1275-ben épített kolostorból kialakított szálláshelyen (Nun Assisi Relais) is megszállhatunk, de erre járva a történelmi spa múzeumot is látogassuk meg.

A harmadik nap Perugia városáról szólhat, ahol olyan látnivalók várnak minket, mint a Szent Péter-bazilika, a Fontana Maggiore szökőkút, az édesszájúaknak pedig kötelező program a helyi csokimúzeum meglátogatása is. Egyetemváros lévén Perugia tele van hangulatos éttermekkel, kávézókkal és bárokkal, amelyek egyikében bátran levezethetjük a mozgalmas napokat.

Ha szívesen hajókáznánk egy kicsit: Olaszország 5 legjobb úti célja, ha egy jót hajókáznál a nyáron

Dél-Olaszország

Az ország déli részén fekvő Calabria régiója Olaszország legszegényebb térségének tekinthető, ám annál több mesebeli településsel – és finom fogással – büszkélkedhet. A Lamezia Terme repülőtérről kisétálva egyből elindulhatunk a vonatállomás felé azért, hogy első állomásként a méltán népszerű Tropea településén kössünk ki. A meredek sziklafalak tetején elterülő település tökéletes a strandolásra és az olyan klasszikusok megkóstolására, mint például az édeskés calabriai vöröshagyma, a helyi chilipaprikák, de partmenti elhelyezkedése miatt a tengeri fogások legjavát is megízlelhetjük.

Ha a strandolással még várnánk egy kicsit, akkor haladjunk tovább a lila-parton fekvő Scillia városába – a partszakasz azért kapta ezt a nevet, mert egyes napszakokban meseszép lilás árnyalatokat ölt a tengervíz.

Tropeáról itt írtunk részletesebben: Olaszország megfizethető tengerparti városa, ahol nehéz túlköltekezni magad

A lazulást követően a második napon felfedezhetjük Reggio Calabriautcáit – különösképpen a szépségéről híres partmenti sétányt. Érdemes még kitérőt tennünk a Castello Aragonese kastélyához, illetve a riacei bronzszobrokat bemutató calabriai archeológiai múzeumot is. A nap vége felé áthajózhatunk Szicília területére is, ahol egyből Messina nagyvárosa vár majd minket. A városnézéstől megfáradva este fogyasszunk el pár klasszikus szicíliai arancinit.

A harmadik reggelen végigjárhatjuk Messina utcáit mielőtt továbbindulnánk Taormina irányába. A Fehér Lótusz sorozatban is megjelenő Taormina tele van nagy múltú látnivalókkal: sétáljunk el az ókori színházig és a magaslatokon fekvő Madonna della Rocca kápolnáig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Etnára. Egy kiadós szicíliai vacsora előtt még mindenképpen látogassunk el a népszerű látványosságnak számító Isola Bella szigetére is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET