Három város, egy nemzet: nem meglepő, melyik ország a gasztroutazók kedvence

Ha jó ételekre vágyunk az utazás alatt, ebben az országban garantáltan nem fogunk csalódni.

Eddig is tudtuk, de a TripAdvisor felhasználói is megerősítették: érdemes Olaszország felé vennie az irányt azoknak, akiknek a kulináris élvezetek megkerülhetetlen részét képezik a nyaralásnak, ugyanis a 10 legjobb gasztrocélpont közül három is a csizma szélein belül található.


A TripAdvisor minden évben, különböző kategóriákban publikálja a közönségkedvenc úti célok listáját, így volt ez a 2023-as Travelers’ Choice Best of Best Awards esetében is. A gasztronómiai kategóriában Európa elég jól teljesített, a legjobb tíz desztináció közül ugyanis hét a kontinensen található.

Az összeállítás azokat a szállodákat és éttermeket emeli ki, melyekről a legtöbb felhasználó kiemelkedő véleményt hagyott. A portálon összesen több mint nyolcmillió hely adatlapja szerepel, ám ennek mindössze egy százaléka az, aki ilyen eredményekkel büszkélkedhet – hívja fel a sikerek jelentőségére a figyelmet a Vince.

A listából az látszik, hogy Olaszországnak ez nem volt olyan nagy falat, hiszen a toplistába három város, Róma, Nápoly és Firenze is bekerült.

Az ország sikerén felbuzdúlva mutatunk egy-egy különleges látnivalót a három városból.

Róma

Unsplash/Anna Church

Hangulatos étterem Rómában

Minden út Rómába vezet – szól a mondás, amit a gasztronómia szerelmesei biztosan megértenek. A város ugyanis számos kulináris programot kínál azok számára, akik nemcsak a tengerparti homokban, de az olasz konyha ízeiben is örömmel elmerülnének.

A Devour Tours például kóstolótúrákat és főzőtanfolyamokat is szervez Rómában – előbbiek között van olyan is, ami az ókori zsidó negyedből indulva kóstoltatja meg velünk a ropogós, sült articsókát mielőtt megmutatná nekünk, milyen is egy igazi olasz családi pékség.

Ez persze nem minden, a túrából a sült tőkehal, a római pizza és az olasz streed foodok sem maradhatnak ki – lezárásképpen pedig megtudhatjuk, miről ismerszik meg egy autentikus olasz fagyizó.

A sajtimádóknak is jó célpont Olaszország: Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára

Firenze

Unsplash/Richard Hedrick

A firenzei Központi Vásárcsarnok Olaszország

Nem meglepő módon Firenze sem szűkölködik kulináris programkínálatban; a Curious Appetite kiscsoportos gyalogtúráin például bejárhatjuk az olasz piacok standjait, ahol sommelier-k és gasztrotörténészek mesélnek az olasz konyha rejtelmeiről.

Firenzében járva mindenképpen kóstoljuk meg a helyi paradicsomlevest (pappa al pomodoro), a laposkenyeret (schiacciata), a pácolt húsokat, de bűn lenne kihagyni egy-egy sajtkóstolót is.

Ezt olvastad már? Néhány dél-olasz faluban még ma is beszélik ezt az ókori görög nyelvet

Nápoly

Shutterstock

Tradícionális nápolyi pizza egy streed food árus standjánál

Furcsa is lett volna, ha a pizza szülővárosaként ismert Nápoly nem kerül fel a gasztroutazók kedvenc olasz úti céljai közé, így erre járva szinte kötelező programnak mondható egy pizzakészítő workshop. A történelmi városközpontban sétálva felfedezhetjük a különböző street foodokat kínáló standokat, a Context Travel segítségével pedig bepillantást nyerhetünk a nápolyi konyha kulináris történelmébe.

Ha már nápolyi ételek: Ha hiányzik Olaszország: 8 nápolyi étel, amivel visszahozhatod a nyarat

A TripAdvisor teljes listája a legjobb gasztrovárosokról így néz ki: 

Fotó: Paulo Evangelista / Unsplash

Lisszabon, Portugália.

  1. Róma, Olaszország
  2. Kréta, Görögország
  3. Hanoi, Vietnám
  4. Firenze, Olaszország
  5. Párizs, Franciaország
  6. Barcelona, Spanyolország
  7. Lisszabon, Portugália
  8. Nápoly, Olaszország
  9. New Orleans, Egyesült Államok
  10. Jamaika, Jamaika

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET