Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

Az olasz egyeurós program alternatívája.

Olaszország déli régiója, a csizma orrában található Calabria a jól ismert egyeurós koncepció helyett másfajta kezdeményezéssel szeretné „feléleszteni" az apróbb, elnéptelenedő településeket a térségben. Az „Active Residency Income” nevű projekt keretében a régió már 2021 óta próbálja anyagi támogatással motiválni a fiatalokat a költözésre, és az elmúlt időszakban ismét felfigyeltek az internetezők a lehetőségre.


Az egyeurós program alternatívájaként létrehozott projekten keresztül az illetékes minisztérium kilenc kisebb települést szeretne feltölteni új lakosokkal.

A koncepció lényege, hogy a leendő lakosok számára a beköltözést követő három évben egy meghatározott havi jövedelmet nyújtana a gazdasági fejlesztésekért felelős minisztérium.

A calabriai hatóságok ebből a célból egy körülbelül 700 ezer eurós összeget különítettek el, aminek köszönhetően az újdonsült lakosoknak havonta nagyjából 700-800 eurót, átszámítva 250 és 300 ezer forintot tudnának biztosítani.

Azaz a régió 28 ezer eurót, valamennyivel több mint tízmillió forintot ajánl fel a három év alatt azoknak, akik hajlandók beköltözni az alig 2000 lakosú falvakba, annak reményében, hogy megfordíthatják az évek óta tartó elnéptelenedést.

Fotó: Shutterstock

Santa Severina, Calabria, Olaszország

Persze van pár feltétel.

A jelentkezőknek be kell tölteniük 18. életévüket, de nem lehetnek idősebbek 40 évnél, továbbá a pályázatuk elfogadását követő 90 napban hivatalosan is be kell költözniük a kilenc település egyikére – amik közül ebben a pillanatban mindenhol kevesebb mint kétezer ember él.

A kilenc település közé tartozik Bova, Samo, Sant’Agata del Bianco, Cuccuri, Santa Severina, Aieta, Albidona, Civita és San Donato di Ninea.

A legjobb, hogy egyik teleülés sincs messze a tengerparttól, úgyhogy a tengerparti strandolásért sem kell sokat utazni.

Ezekre érdemes figyelnünk: A leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz, ha Olaszországba költözöl

Nem csak távmunkásoknak

A program persze jó lehetőség lehet a távmunkások számára, de a „south working” ( „déli munka” – a szerk.) nevet viselő kezdeményezés nem kifejezetten a digitális nomádokat szeretné megcélozni.

A projekt inkább egy alternatívát szeretne ajánlani az egyre népszerűbb távmunkára, ugyanis a tapasztalatok alapján nem zökkenőmentes az új lakosok beilleszkedése.

A „south working” célja az lenne, hogy az ideköltözők ne egy távoli cégnek, hanem a dél-olasz régiónak dolgozzanak. A terv megvalósításának részletei egyelőre még nem ismertek, de a fókusz várhatóan a közösségépítésen és a helyi fejlesztéseken lesz.

Ha már távmunka: Hosszú vízum, alacsony árak: ezekben az országokban éri meg digitális nomádnak lenni

Na de mit lehet csinálni Calabriában?

Amellett, hogy a vidék tele van sziklás és homokos tengerpartokkal , Calabriát nem csupán a strandolásért érdemes meglátogatni. Az itt található nemzeti parkok változatos tájakkal fűszerezik meg a térség belsejét: a három közül a legnagyobb a közel kétezer négyzetkilométeren elterülő Pollino Nemzeti Park, ahol csak a sziklaképződmények sokasága, csobogó vízesések, valamint az apróbb hegyi falvak zavarják meg a környező állatokat.

A régióban még a raftingot is kipróbálhatjuk, és biciklivel az „istenek kertje” nevű erdő varázslatos területére is ellátogathatunk.

Máshol is léteznek hasonló kezdeményezések: Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

A listából az olasz gasztronómia sem maradhat ki, specifikusan a cucina povera („a szegények konyhája” – a szerk.), aminek művészete az egész vidéket átjárja. Az egyszerűségre, valamint az egyes hozzávalók egyedi ízére építő konyha számos klasszikus olasz fogás kiindulópontját képezi, és olyan ételeket tartalmaz, mint a pasta con la mollica (kenyérmorzsás tészta) vagy a baccalá (sós tőkehal).

Ráadásul – más fűszernövények mellett – a chilinek is nagy hagyománya van a régióban, a legnépszerűbb exportnak például a ’nduja szalámi számít, de persze a térség szőlősökből, így jó olasz borokból sem szenved hiányt.

Gondolkoztál már azon, hogy Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon?

Calabria egyik legnépszerűbb úti célja a homokos partjairól ismert Tropea, de télen sem kell aggódni: a Sila-fennsík hegyvonulatait ilyenkor a síelők is kihasználják.

A térségben ezen kívül nem érdemes kihagynunk a Reggio Calabriában található Nemzeti Archeológia Múzeumot, ahol a riacei bronzszobrokat szemlélve belevethetjük magunkat a görög történelembe. Igen, a régiót jelentősen meghatározta az ókori Görögország, amire jó példa Crotone városa, ahol évekig élt a híres matematikus, Püthagorasz.

A bizánci időkre legjobban Stilo városában emlékezhetünk meg, ahol egy 11. században épült kastély romjain, illetve a helyi templomokon keresztül merülhetünk el a történelemben.

Calabria régiója tehát azoknak tökéletes, akik nem félnek a magaslatoktól, nincsen ellenükre a lassú életvitel, és szívesen fedezik fel a környék természeti látnivalóit.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET