Tengerparti olasz falvak, amiket még a főszezon előtt érdemes meglátogatni

Nincs tömeg, de jó az idő.

Tropea


Tropea, Olaszország - Fotó: Shutterstock

Olaszország tengerpartjairól a legtöbb utazónak a nyári időszak jut eszébe, pedig az enyhébb időszakokban is bőven megéri őket meglátogatni. Értelemszerűen a túlturizmussal küzdő országban ilyenkor kevesebb a turista, így felsorolt helyszínek tökéletesek lehetnek azok számára, akik egy kicsit elbújnának a világ elől év közben.


Varigotti: pazar kilátás, túraútvonalak és eredeti olasz tészta 

Észak-Olaszország nyugati partján, a francia határ és Genova között rejtőzik a meredek sziklák ölelésében a mór stílusú óvárossal rendelkező Varigotti.

„Mivel a település többé-kevésbé elszigetelt, ezért még a nyári időszakban sem látogatja túl sok turista, és a lakosok sem szeretnének turisztikai hotspotot varázsolni belőle”

– mesélte az Euronewsnak egy olasz származású, az Egyesült Királyságban diplomázott utazó. Andrea Carlo diplomájának megszerzését követően visszatért szülőhazájába, elmondása szerint pedig rájött, hogy sokkal jobban élvezi csúcsszezonon kívül az olasz tengerpartokat.

Nem véletlen, hogy Varigottiba sokszor látogatnak olyan utazók, akik egy kicsit el szeretnének vonulni a világ zaja elől.

A település környékén számos túraútvonal fut végig, az egyik pálya ráadásul olajfaligetek között vezet fel a 12. században épült San Lorenzo templomhoz, ahonnan csodás kilátás nyílik a Saraceni-öbölre.

Ez is érdekelhet: Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

Egy kiadósabb sétára tökéletes a Sentiero del Pellegrino 6,3 kilométer hosszú útvonala, melynek legmagasabb pontjáról jó idő esetében egészen Korzikáig el lehet látni. Itt található a Grotta dei Falsari nevű barlang is, amit – formájából adódóan – a helyiek csak a „tolvajok barlangjának” neveznek.

Persze ha megéheznénk, akkor sem maradunk hoppon. Viagretti egyik jellegzetes fogásának a pestós pasta trofie számít, amit a helyiek általában egy focaccia társaságában fogyasztanak el.

Akár egy ilyen programba is beruházhatunk: Kiszakadni vágyó turisták jelentkezését várják Olaszország nomád pásztorjai

Sperlonga: római kori romok és kalózok őrtornya

A Nápoly és Róma között fekvő Sperlonga középkori építészetével és az Égei-tenger térségét megidéző fehér házikóival már a római korban is egy kedvelt üdülőhelyszínnek számított. Bár az uralkodók előszeretettel látogatták meg területét, a településre nem mindenki barátságos szándékkal érkezett: a falut rendszeresen érték kalóztámadások, ezért építették fel a part mentén fekvő Truglia-tornyot.

A település egyik legjelentősebb látványosságának számítanak még a tengerparton található romok, melyek Tiberius római császár villájának maradványai. Az uralkodó egy barlang szájához közel építtette fel a házat, melynek emlékeit most már egy múzeumban tekinthetik meg az utazók. Míg nyáron Sperlongát ellepik a turisták, a hűvösebb hónapok ideálisak arra, hogy nyugodt körülmények között fedezzük fel titkait.

Tropea: színes házikók és gasztronómiai paradicsom 

Az Olaszország legszegényebb régiójában található Tropea félig a dombtetőn, félig pedig a tengerparton helyezkedik el. Az egyik legjelentősebb látványosságának a Santa Maria dell'Isolakolostora számít, ahova 300 lépcső vezet fel. Az városközpontot is érdemes meglátogatni, ahol ódon épületek, kisebb templomok és persze rengeteg étterem várja a látogatókat. Tropát sokan jellegzetes ételéről, a vöröshagymáról (cipolla rossa) ismerik: édeskés íze, illetve a csípősségének hiánya miatt gyakran nyersen fogyasztják, ráadásul úgy tartják, hogy az egészségünkre is pozitív hatással van.

Fotó: Shutterstock

Ebből a térségből származik még az ennél már jóval csípősebb’nduja szalámi is, de sok chilipaprikát kínáló árussal is találkozhatunk. Egy autentikus élményért kérjünk az éttermekbencalabriai pasta fileját, ami többek között ezeket a helyi hozzávalókat emeli ki.

Ha haza is vinnénk az ízekből: Gasztrokurzus profiktól: az olasz nagymamák otthon várják a turisták jelentkezését

Praiano: citrusfák, klasszikus tengeri fogások és egy kis limoncello

Az Amalfi-part nagyágyúi – például Amalfi vagy Positano – évről évre rengeteg turistát varázsolnak el, ám köztük fekszik egyik „elfeledett testvérük”, Praiano. A dombtetőn elhelyezkedő faluban csupán pár ezer ember lakik, és a népszerűbb városokkal ellentétben Praianónak sikerült megőriznie a klasszikus dél-olasz egyszerűséget.

A tavasszal virágzó citrusfákkal körbevett falu tökéletes azok számára, akik szívesen fedezik fel egy úti cél gasztronómiai jellegzetességeit, ugyanis itt mindenbe belekóstolhatunk, ami igazán olasz: a tengeri herkentyűs tésztáktól kezdve friss mozzarella bufalával megszórt pizzán át az igazi limoncellóig, Praiano biztosan hiányozni fog a hasunknak.

A túrázóknak javaslott végigsétálni a Sentiero degli Dei útvonalon, de a Fiordo di Furore kilátópontot sem érdemes kihagyni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET