Gasztrokurzus profiktól: az olasz nagymamák otthon várják a turisták jelentkezését

Gasztroturizmus a javából!

Olaszország gasztronómiája a világ konyhakultúrájának egyik legmeghatározóbb szereplője: a nápolyi pizzától kezdve a carbonaráig, a bolygó szinte minden pontján elérhetők a klasszikus fogások. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy az olasz anyukáknál és nagymamáknál valószínűleg senki nem tudja jobban összerakni ezeket az ételeket – éppen ezért kezdtek bele a gasztroutazók kiművelésébe.


Különleges szervezkedésbe bonyolódtak Olaszországban az anyukák és a nagymamák, akik a program keretében nagyon is szívesen tanítanák meg az utazókat az igazi, autentikus olasz konyha csínjára-bínjára.

A Cesarine közösséghez csatlakozó háztartások már 2004 óta csábítják a tanulni vágyó turistákat otthonaikba, ahol szülővárosuk, szülőfalujuk kulináris hagyományaival ismertetik meg a résztvevőket.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A kezdeményezésről eleinte még nem sokan hallottak, ám az utóbbi években Olaszország-szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a platform – ez annak is köszönhető, hogy a Cesarine ekkortájt kezdett bele az olasz terjeszkedésbe is.

A weboldalon a leendő turisták különböző tanfolyamok és lakáséttermek kínálatából válogathatnak, gyakran pedig nem csupán a helyi vendégül látókkal, hanem más kíváncsi utazókkal együtt fogyaszthatják el a kurzusok eredményét – ezzel különleges közösségi élményt teremtve.

A Cesarine-ok ráadásul nem kizárólag a nagyvárosokban érhetők el, hanem kisebb, sokszor tengerparti településeken is. Reggio di Calabria, Messina, Róma vagy Milánó – mi választhatjuk ki melyik helyszínen szeretnénk belefogni a tanulásba.

Az n'duja szalámiról ismert Calabria régiójába ráadásul még be is költözhetünk: Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

Az „olasz konyha Airbnb-jeként” is megnevezett programhoz eleinte főleg a háziasszonyok csatlakoztak (akik ma is a résztvevők 80 százalékát teszik ki), ám idővel a kirepült gyerekek miatt egyedül maradt apukák és nagypapák is felfigyeltek a lehetőségre.

Fotó: Thomas_EyeDesign / Getty

Illusztráció

Annamaria Chiapetti milánói Cesarina például már két éve csatlakozott a kezdeményezéshez: azóta a főzés mellett vendégeinek bemutatja az olasz piacok kavalkádját is, felhívva a figyelmet a minőségi alapanyagok fontosságára.

„Általában javaslatokkal szoktam segíteni a tanulókat; elmesélem nekik milyen fogások készíthetők azokkal a hozzávalókkal, amik éppen fellelhetők a piacokon, és azt is elmagyarázom, hogy miért nem szerencsés karácsony tájékán epres fogásokat készíteni”

– olvasható Chiapetti hozzáállása az Express cikkében.

Egy Olaszországra specializálódott szakértő javaslata: Olaszország 12 hónapban: ezekre a helyekre utazzunk, ha kerülnénk a tömeget

Fotó: solskin / Getty

Illusztráció

A Cesarina elmondása szerint egy ilyen alkalom során általában kevésbé időigényes ételekkel ismertetik meg a rugalmas vendégeket, akik legfőképp az előkészítési munkálatokban szoktak segíteni, miközben a piacon vásárolt sajtokból, sonkákból falatoznak egy-egy pohár bor társaságában – a főzés ilyenkor a mesterekre marad, a látogatók elsősorban a tanulásra, ismeretszerzésre és magára a közösségi élményre fókuszálnak.

Persze a kétkezibb, gyakorlatias tapasztalásokra is van lehetőség egy-egy főzőtanfolyam keretében, ám ezek különböznek a fent leírt gasztroélménytől.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET