Elbontják a mennyországba vezető lépcsősort

Hawaii egyik legnépszerűbb túraútvonalán is meggyűlt a baj a turistákkal.

Még idén eltűnhet Hawaii O’ahu szigetének egyik legfőbb látványossága, a 600 fokból álló lépcsősor, amit a közbeszédben csak „Stairway to Heavennek”, azaz a mennybe vezető lépcsősornak" hívnak. A látványosság megszüntetésének biztonsági és jogi okai is vannak.


Hamarosan megkezdhetik a bontási munkálatokat Hawaii egyik legnépszerűbb túraútvonalához kapcsolódó lépcsősoron, mert aggályok merültek fel a fokok állapotát érintően, de a helyieknek a kóválygó turistákkal is meggyűlt a bajuk. O’ahu önkormányzatához ugyanis évről évre egyre több lakossági panasz érkezik,

mivel a lépcsősorhoz látogatók gyakran nem tartják be a birtokszabályokat, és egyszerűen átsétálnak a környéken lakók kertjein.

A 600 fokból álló lépcsősor a Haiku Stairs nevű, közel négy kilométer hosszú túraútvonal részét képezi. A lépcsősort még 1942-ben építette fel az amerikai haditengerészet azért, hogy a második világháború idején katonákat tudjuk eljuttatni az akkor szigorúan titkos rádióállomásnak számító ponthoz.

Távoli elhelyezkedésének és 730 méteres magasságának köszönhetően a pontról nagy hatótávolságú rádiójeleket tudtak küldeni, lehetővé téve ezzel a Csendes-óceánon közlekedő hajókkal való kommunikációt.

Ezeket még simán megmászhatjuk: 5 szokatlan lépcsősor a Földön, aminek megmászása megéri a fáradságot

A lépcsők eredetileg fából készültek, de Hawaii nedvesés esős éghajlata miatt nem sokkal megépítésük után fémre kellett cserélni őket.

A háborút követő időszakban még mindenki számára nyitva állt, ám 1987-ben biztonsági aggályok miatt lezárták.

A turistákat viszont úgy tűnik, hogy sem a lezárás, sem pedig az illetéktelen behatolásért kiszabható, ezer dollárig (körülbelül 371 ezer forintig) terjedő bírság lehetősége nem tántorította el meglátogatásától, mivel a lépcsősor a mai napig O’ahu egyik legkedveltebb látványosságának számít.

Itt is elég volt az emberekből: Kitiltják a turistákat a világ egyik legfurcsább természeti látványosságáról

A Haiku-lépcsősor lebontása a tervek szerint nagyjából hat hónapig tart majd, a természetvédelem érdekében a munkálatokat pedig egy biológus irányításával fogják lefolytatni. Minden egyes lépcsőfok eltávolítása előtt a biológus felméri majd az alatta lévő területet, és javaslatokat is fog tenni annak érdekében, hogy el tudják kerülni az eróziót, valamint meg tudják óvni a környező érzékeny fajokat.

Hawaiin ugyanis jelenleg mintegy 366 növényfaj sorolható be a veszélyeztetett kategóriába.

Bár a „mennybe vezető" lépcsők vonzerejét éppen különlegessége adta, O’ahu szigetén azért bőven akadnak még mesés túraútvonalak.

Ilyen például a Koʻolau-hegyre vezető, 7,2 kilométer hosszú panorámás Olomana Three Peaks, a közel három kilométer hosszú Koko Head krátertúra, vagy a szintén magaslatokban futó Wiliwilinui Ridge – javasolja alternatívaként a Matador Network.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET