A 8 legmenőbb városnegyed a világról, amit a helyiek tesznek különlegessé

Kis helyek, nagy személyiséggel.

isola

A távmunka elterjedésével egyre több olyan közösségi tér, vendéglátóhely, illetve többcélú kulturális központ kapott helyet a városokban, ahova nem csupán dolgozni járnak a digitális nomádok, a helyiek és a látogatók, de a közösségért, a kikapcsolódásért is. Ugyan ezek a városrészek az elmúlt években nagy változásokon mentek keresztül, szívükben továbbra is a helyi kultúrát őrzik: a modern fejlesztések és a vadiúj, trendi kávézók, bár sokszor globális látogatók százait vonzzák be, a helyi üzletek – régi kocsmák, családi zöldségesek – teszik igazán egyedivé őket.


A Time Out így olyan városrészeket, negyedeket gyűjtött össze cikkében, melyek egyéniséggel rendelkeznek. Ezen területek sokszínűsége tükröződik többek között a gasztronómiában, a kultúrában és például a fesztiválokban is.

A hangsúly a közösségen van: ezeken a helyeken lehet, hogy a helyiek összefogtak, hogy újjáépítsék a környéküket egy katasztrófa után, lehet, hogy megakadályozták egy (számukra) kulturálisan fontos épület lebontását, de az is lehet, hogy szimplán csak olyan tereket hoztak létre, ahol az emberek összejöhetnek szórakozni.

Legyen szó éjszakán át tartó bulizásról vagy esti biciklizésről, ezek a negyedek azok, ahol a város játszani kezd.

8. Isola – Milánó, Olaszország

A Milánó északi részén található Isola negyed nevét a területén áthaladó vasútvonalnak köszönhetően kapta, ugyanis ez a pálya „elvágta” a városrészt Milánó többi részétől, így az gyakorlatilag egy kis szigetnek tekinthető. A ma már nyüzsgő, élettel teli terület igazán 2015 után vált a street art, a művészek, az érdekes bárok és éttermek központjává.

Míg ezelőtt a terület nem nagyon adott okot az embereknek arra, hogy átkeljenek a síneken, ma már itt található az olasz városban ritkaságszámba menő indieboltok és galériák legtöbbje.

Az Isola viszont az újítások ellenére is meg tudta őrizni régi személyiségét: az évtizedek óta működő helyi szabadtéri piac friss termékekkel látja el a közösséget, a helyi hentes vagy a virágárus mindenki nevét ismeri, az építészet pedig máig őrzi a különböző korok stílusát.

7. Mid-City – New Orleans, Egyesült Államok

Fotó: Shutterstock

Mid-city, New Orleans, Egyesült Államok

A Mid-City az évente megrendezett Jazz and Heritage Festival idején kerül igazán reflektorfénybe, de persze az év bármely szakaszában képes izgalmakat nyújtani. A terület egy szoros, sokszínű helyi közösségnek ad otthont, mely eredetileg a 2005-ben, a Mississippi-folyón lévő gátak meghibásodását követően fonódott össze. Amellett, hogy a javításban segítő latin-amerikai munkások magukkal hozták kultúrájukat, a Bayou St. John színes házakkal tűzdelt területén kialakult egy művésznegyed, a környéket pedig a klasszikus bárok, családi éttermek és sörfőzdék egyvelege teszi hangulatossá.

Olvastál már erről? Mesterművek az utcán: Európa 5 legizgalmasabb street art városa

6. Brunswick East – Melbourne, Ausztrália

Az eklektikus melbourne-i negyed az évek során kilépett az „unalmas külváros” kategóriájából: multikulturális éttermeivel, élőzenés szórakozóhelyeivel és hangulatos bárjaival egy igazi élettel teli területté nőtte ki magát. A Brunswick East ma egy közösségekre építő „városi falunak” tűnik, mely messze áll a városrész ipari múltjától, melyet a régi textilgyárak maradványai idéznek csak meg.

5. Sheung Wan – Hongkong

Fotó: Shutterstock

Sheung Wan, Hongkong

Az egykor koporsóboltjairól és temetkezéssel kapcsolatos szolgáltatásairól ismert Sheung Wan ma Hongkong egyik legélénkebb kerületének számít. Ez az egyetlen hely a városban, ahol a történelmi templomok, az antikváriumok és a szárított tengeri herkentyűket árusító bódék keverednek a kortárs művészeti galériák, a melbourne-i stílusú kávézók, az elegáns butikok és a kortárs éttermek sokaságával.

A divatkövető fiatalok inkább az elegáns kávézókba járnak össze, míg az idősebb generációk a nyüzsgő piacokon találkoznak egymással. A kerületben a street foodtól kezdve a Michelin-csillagos éttermekig, különböző gasztronómiai élményekben vehetünk részt és a környék nincs is messze a központtól.

4. Havnen – Koppenhága, Dánia

Camilla van Deurs, a koppenhágai várostervező a Havnen kikötőnegyedét a város nappalijának nevezi. Ezen a helyen a város játékra invitál, legyen szó csónakokról, kajakokról, SUP-okról vagy úszómedencékről, az emberek ide járnak kikapcsolódni. Gyakran találkozhatunk úszó, vagy a Go Boat napenergiával működő hajóin szórakozó emberekkel, de az ingyenesen bérelhető kajakokról szemetet szedő helybéliekkel is.

A Nyhavn környéke számít a legélénkebbnek, itt található például a Dán Királyi Színház és a hozzá tartozó Ofelia Plads nevű szórakozóhely is, de a „csókolózó hídnak” becézett Inner Harbour hídon átkelve meglátogathatjuk az újonnan épült Opera Parkot is. A környéken az évek alatt számos új üzlet nyílt, így nem csoda, hogy egyre többen látogatják meg a vízparti negyedet.

Ez is érdekelhet: A német sziget, amely Brigitte Bardot és Thomas Mann kedvence volt

3. Carabanchel – Madrid, Spanyolország

Az egykori madridi körgyűrűn kívül található, munkásnegyedként ismert Carabanchel a város legújabb SoHo-negyedévé alakult át: ma divatos művészeti galériák, pezsgő kreatív terek és érdekes üzletek töltik meg.

Az évek óta itt élő helyiek rendszeresen látogatják a hagyományos piacokat, akiknek útját olyan művészek keresztezik, akiknek elegük lett a nagyváros zsúfoltságából és feszített tempójából. A városrész modern galériáival, hagyományos, régi vágású vendéglátóhelyeivel és élettel teli zöldterületeivel, kertjeivel tökéletesen vegyíti a régit az újjal.

2. Smithfield – Dublin, Írország        

A dublini Smithfield egyszerre ragaszkodik az ír hagyományokhoz és ad teret az izgalmas, új vállalkozások kibontakozására. A városrészben nem csupán a hagyományos ír zene dublini otthonaként ismert The Cobblestone történelmi kocsmáját érdemes meglátogatni, hanem az olyan új vállalkozásokat is, mint a baconös lekvárt áruló Third Space.

Előbbit egyébként 2021-ben le akarták bontani, a helyi zenészek viszont erről hallani sem szerettek volna, így tiltakozásképpen többezren vonultak fel a Cobblestone megmentéséért. Míg a régi smithfieldi törzshelyek szerencsére megmaradtak, az egykor üresen álló tereket mára teljesen belakták a független bárok, a vegánbarát éttermek, a kézműves kávézók és a kovászos pizzériák.

1. Laureles – Medellín, Kolumbia

Annak ellenére, hogy a Laureles olyan ikonikus helyekkel büszkélkedhet, mint a (sokszor latin zenét játszó) szórakozóhelyeiről híres, csak „La 70” -ként ismert Carrera 70-es út, vagy az Estadio Atanasio Girardot futballstadion, a negyed meglepően nyugodtnak hírnévnek örvend. A La 70-en kívül a környék tele van parkokkal, jógastúdiókkal és barátságos kávézókkal, az egyre javuló éttermi szcéna és a központi elhelyezkedés miatt pedig könnyű megérteni, hogy miért számít egyre felkapottabb környéknek.

Népszerűségének ellenére a területnek máig sikerült megőrizni hagyományos, kolumbiai hangulatát: a gyümölcsárusok ugyanúgy tolják kocsijaikat a kör alakú utcákon, mint évtizedekkel ezelőtt – csak ma már ők is kicsit jobban tudnak angolul.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET