Régen a legfinomabb karácsonyi fogásnak tartották, ma alig eszi valaki

A második világháború után változott meg a helyzet.

Shutterstock

A nyúlhús egykoron igencsak népszerű alapanyaga volt a magyar konyhának, de ma már jelentősen kikopott az asztalokról. Pedig az ételt nem csupán húsvétkor, de karácsony alkalmával is előszeretettel fogyasztottuk.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács adatai szerint ugyan általában évről évre nő az érdeklődés a hozzávaló iránt, a magyarok már nem lelkesednek a hozzávaló iránt, így elsősorban exporttermékként tartják számon – írja az Agrárszektor.

A kiváló fehérjeforrásnak számító nyúlhús viszont egykoron fontos részét képezte az ünnepi időszaknak. A Divat Ujság 1908-as Főzőkönyve például az alábbi menüsort javasolta:

„Káposztaleves kaláccsal és piritós zsemlével; nyúlsült és kappan; mákos gubolya és metélt; sütemény; diós és mákos patkó; kétféle ostya; méz; gyümölcs, szőlő, körte, alma; sajt.”

Egy másik recept így szól: „marinált hal (fogas vagy süllő); pácolt nyúl vajas tésztával körítve; az elmaradhatatlan, minden háznál otthonos mákos tészta (metélt, bobájka vagy kifli); pulykapecsenye olasz salátával és befőtt gyümölccsel; parfé; apró sütemény; friss gyümölcs; dió, méz, ostya stb.”

Nem csak a nyúlhúst szerették a történelem során: 4 karácsonyi koszt a történelemből, ami nélkül nem létezett ünnepi lakoma

A pulyka népszerűsége ebben az időben még nem volt akkora, mint manapság, ezzel szemben a hidegháborús időszakban még az egész éves spórolásra buzdították a háziasszonyokat, hogy cserébe év végén nyúlhússal tudják meglepni a családot.

Ez a trend nagyjából az 1950-es években kezdett hanyatlani, ugyanis ebben az időszakban kezdett Magyarországra érkezni az áhított narancs. Ennélfogva a magazinokat és a receptkönyveket elárasztották a narancsos sütemények, narancsos krémek, mártások, és mivel a gyümölcs kiválóan passzol a szárnyas ételekhez, elsősorban ezek kerültek a középpontba.

Persze az internet nem feledkezett meg a nyúlhús karácsonyi szerepéről sem, hiszen néhány recept ugyanúgy ajánl ünnepi nyulas fogásokat – például nyúlhúst baconnel és áfonyával, vagy tepsis nyulat fűszeres sült almával.

Olvasd el ezt is! 2 magyar klasszikus, amit sehol máshol nem esznek

Érdemes egyáltalán nyulat fogyasztanunk?

A nyúl húsa egyébként amellett, hogy az egyik legjobb fehérjeforrás, eléggé könnyen emészthető, és még allergén anyagokat sem tartalmaz. A húsa továbbá tele van B12 vitaminnal és vassal, így például várandós nőknek és gyerekeknek is jól jön.

Mivel a húsok között a nyúlé az, amelyikben a legtöbb fehérje és a legkevesebb zsír van, ezért a diétázók számára is ideális alapanyag lehet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET