4 hegyvidéki település Európában, ahol megszépülnek a nyugdíjas évek

Ha olyan szerencsések lennénk, hogy fontolóra vehetjük a külföldi visszavonulást.

cortina d'ampezzo

Cortina d'Ampezzo, Olaszország – Fotó: Shutterstock

Európa hegyvidéki települései csodás környezetükkel, a friss levegővel és persze csendes utcácskáikkal ideálisak arra, hogy területükön belül töltsük el nyugdíjas éveink egy részét. Bár értelemszerűen egy ilyen döntés meghozásában jóval több szempont játszik szerepet, amennyiben ötleteket gyűjtenénk a jövőre vonatkozóan, akkor ez a lista szolgálhat inspirációként.


Interlaken, Svájc

Fotó: ShutterstockInterlaken, Svájc

A Svájc kalandfővárosaként ismert Interlakenben minden megvan, amit kívánhatnánk. Az Alpok vonulatai alatt, a Thuni-tó és a Brienzi-tó között fekvő település főleg azok számára lehet vonzó, akik szeretik aktívan tölteni a mindennapokat. A közelben található a Berni-Alpok legmagasabb csúcsa, a Jungfrau, de az Eiger és a Mönch hegységekben is számos, vízesésekkel és panorámás kilátással büszkélkedő túraútvonal fut végig. A hőmérséklet általában -5 és 20 Celsius-fok között alakul, így a nyári kánikulától sem kell tartani.

Bled, Szlovénia 

Bled települését legtöbben a smaragdzöld színű tavacskáról, valamint a fölötte tornyosuló kastélyról ismerik. Az alpesi környezetben elhelyezkedő Bledben egész évben kellemes a klíma, és Svájchoz képes jóval megfizethetőbbnek mondható. A Bledi-kastély környékén több túraútvonal is fut, a tavon hajókázásra is van lehetőség. Ugyanúgy ki lehet próbálni a lovaglást és a golfozást, télen pedig korcsolyázni és persze síelni is lehetséges a környéken.

Ha inkább csak egy nyaralás erejéig utaznánk külföldre: Egy új jelentés szerint ezek a legjobb úti célok a nyugdíjasok számára

Puigcerdà, Spanyolország

Spanyolország legészakibb részén, a francia határ mentén húzódó Puigcerdà is jó választás lehet azoknak, akik a városias környezetet inkább hegyvidéki tájakra cserélnék. A falut hegycsúcsok és erdők veszik körbe, a környéket pedig több folyó és tó is díszíti. A történelmi települést még a 12. században alapították meg, az épületek pedig tipikus katalán jegyeket viselnek.

A macskaköves utcákon sétálva számos templomocskával (például: Santa María) és kolostorral találkozhatunk, kilépve pedig túrázásra és kerékpározásra is van lehetőség. A térségben található a 40 ezer hektárt felölelő Cadí-Moixeró natúrpark és a Cerdanya-Alt Urgell rezervátum is, ahol védett állatok sokasága pihen meg.

Spanyolország amúgy is jó választás: Jókora nyaralási támogatást ad a nyugdíjasoknak Spanyolország

Cortina d'Ampezzo, Olaszország

Azok számára, akik imádják Olaszországot, Cortina d'Ampezzo hegyvidéki települése tökéletes lehetőséget jelent. Az 1956-os – és a leendő 2026-os – téli olimpiának otthont adó települést manapság főleg az aktív utazók és a pihenni vágyók látogatják: a hegymászástól kezdve a kerékpározáson át a wellness-üdülésekig, Cortina méretének ellenére rengeteg kikapcsolódási opciót rejt magában. A környéket több tavacska és vízesés díszíti, nem beszélve az alpesi éttermekről és a farmokról, ahol bárki közelebb kerülhet a térség gasztronómiájához.

(Forrás: The Travel)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET