A „sziget", ami nem is létezik, mégis rajta van a térképen

A turistáknak nem, az adatelemzőknek viszont fontos helyszín.

térkép

Létezik egy sziget a Földön, ahol annak ellenére, hogy nincs semmi, igenis sok minden található. A Nulla-sziget partjainál biztos, hogy sosem kötünk ki, ugyanis maga a földterület nem létezik. De akkor miért szerepel a koordinátája bizonyos szövegekben?


Meglehetősen nehéz feladat rámutatni a térképen arra a pontra, ahol az Egyenlítő és a kezdő hosszúsági kör találkozik, de képzeljük ezt a pontot az „afrikai kontinens öblébe”. A Nulla-sziget nevéből adódóan a nulladik szélességi és a nulladik hosszúsági fokon (0° É, 0° K) helyezkedik el, ami nagyjából Ghána országától délre, az Atlanti-óceánon helyezkedik el.

Fotó: Google Maps

A Null-szigethez hasonlóan Anatahanon sem nagyon élnek: A sziget, ahol egy nő uralkodott 32 katona felett

Miért érdekes ez a pont?

Mivel a Null-sziget koordinátái 0° É, 0° K, ezért a különböző digitális térképek, adatbázisok rendre erre a pontra irányítják a felhasználókat akkor, ha véletlenül téves koordinátákat írtak be az adott szolgáltatás keresőjébe.

Emiatt a sziget tökéletes megtestesítője lett a hibás geokódoknak.

A furcsaság persze idővel az adatelemzőknek is feltűnt, akik tréfásan „null-szigetnek” kezdték hívni ezt a szokatlan pontot, ahova a téves koordináták repítik a felhasználókat.

Ha nem is sokaknak, de a Lord Howe-szigetet azért van lehetőség meglátogatni: A vadregényes ausztrál sziget, amit egyszerre csak 400 turista látogathat meg

Az nem világos, hogy pontosan mikor keletkezett a becenév, ám azt lehet tudni, hogy a Null-sziget először 2011 környékén jelent meg a Natural Earth nevű, önkéntes geográfusok által fenntartott nyilvános térképen. A szigetet úgy írták le, mint

„egy kitalált, összesen 1 négyzetmétert lefedő sziget, amely Afrika közelében, az Egyenlítő és a főmeridián kereszteződésénél található. A 0:0 koordinátapont nagyon hasznos a geokódolási hibák jelzésére.”

Bár a Null-szigeten egyetlen hajó sem tud kikötni, helyét a valóságban egy meteorológiai bója, az úgynevezett 13010-es állomás jelzi. Ez 16 társával egyetemben az Atlanti-óceán előrejelző és kutatási rendszerének (PIRATA) részét képezi, és olyan dolgokat mér, mint például a szélsebesség, a levegő hőmérséklete és a páratartalom. Segítségükkel a meteorológusok könnyebben tudnak éghajlati modelleket megalkotni, ami persze pontosabb előrejelzésekhez vezet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET