Izgalmas lombkorona-ösvény épül a Normafán

Budapest egyik legszebb kirándulóhelye most még látványosabb lesz.

Fotó: Hello Wood

Egy ilyen értékes területet, mint a Normafa környéke nehéz úgy fejleszteni, hogy értékes, előremutató és közben olyan konstrukció legyen, ami passzol a természetes környezetbe, sőt nem árt a természetnek. Végre konszenzus született és hamarosan megépülhet a tanösvény.

A Hegyvidéki Önkormányzat és rengeteg szervezet egyeztetett az új építmény legideálisabb elhelyezéséről: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Buda-környéki Natúrpark, a Védegylet, a WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Normafa Természetesen Civil Koalíció, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Budapesti Szervezet, az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete XII. kerületi szervezet, a Fogyatékosok Országos Diák-, a Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és az ÖKO-DESIGN Kft. közösen alkotta meg a tervet.

„A Hegyvidéki Önkormányzat által tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. az előkészítés során részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések után hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, amely megalapozottságával tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit. A Normafa és a környező erdők nemcsak kedvelt kirándulóhelyek, de különleges természeti kincsek is. A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 2-300 éves bükkfák is állnak" – tájékoztat a Hegyvidéki Önkormányzat.

Múlt és jövő a Normafán

Fotó: Hegyvidáki Önkormányzat

Az első, a Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt lombkorona-sétány közel egy kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló 30 méteres kilátót, ám ezt a tervet a környezetvédő szervezetek megvétózták. Készült egy második terv, ami már mindenkinek jobban tetszett, de még finomítani kellett és így született meg a harmadik nyomvonal, amit már mindenki elfogadott. Ez az újabb, harmadik terv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, hogy a természetvédelmi oktatást és a fenntarthatósági elvek nagyobb hangsúlyt kaphassanak. Az új nyomvonalterv a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti majd a terület egészségesebb megújulását.

Tanítás, érzékenyítés, természetvédelem

Fotó: Hegyvidáki Önkormányzat

A Hello Wooddal közösen kidolgozott tervek alapján a tanösvénynek több funkciója is lesz: a látogatóközpontban a budapesti gyerekeknek szeretnének többet megtanítani a természetes környezetükről, környezeti érzékenyítés keretén belül megmutatják majd az oktatáson, hogy a klímaváltozás miatt milyen őshonos növények kerültek veszélybe, nemcsak megtanítják majd a kicsiknek a környezettudatos életmódot, hanem szemléltetni is tudják, hogy hova vezet a környezetszennyezés.

A tanösvény összesen 150 fő befogadására lesz alkalmas, és majd kialakítanak egy pihenőt, kávézót és egy újabb piknikező rétet, hogy a most tömegeket fogadó Anna-rétet megkíméljék.

AMI MÉG ÉRDEKELHET