Női elsők a világ körül, akik átírták a történelmet

Öt legendás hölgyet mutatunk, akik utazásaikkal nemcsak rengeteg valós, de megannyi képzeletbeli határt is átléptek.

A most következő nők megállíthatatlanok voltak, kitartásuk és tehetségük miatt fontos történelmi hősökké váltak, ma pedig rengeteg kislány és nő példaképei.

Úttörő pilóta: Amelia Earhart 

Fotó: NASA on The Commons

Mindenkinek az ő neve ugrik be először, ha nagy női utazókról van szó, amiben sajnos tragikus sorsa is közrejátszik. Amelia már gyerekként hozzászokott az utazáshoz: az apja több vasútvállalatnál is dolgozott, emiatt a család többször is költözött az Egyesült Államokon belül. Az első világháború vége felé Earhart a Vöröskereszt segédápolójaként önkénteskedett egy torontói katonai kórházban. A frontról visszatért katonákkal való beszélgetések felkeltették az érdeklődését a repülés iránt, így 1920-ban, első repülős utazása után azonnal leckéket kezdett venni. Ő volt az első nő, aki átrepülte az Atalanti-óceánt – először csak utasként, néhány évvel ezután pedig pilótaként is. Később keresztülrepülte az Egyesült Államokat, de ő tette meg elsőként a Los Angeles–Mexikóváros utat is. 1937-ben indult utolsó útjára, amelynek során meg akarta kerülni a földet, mielőtt végleg felhagy a repüléssel. 1937. július 2-án azonban a Howland-sziget felé tartva eltűnt, a gép roncsait a mai napig nem találták meg.

Aloha Wanderwell körbeautózta Ford T-vel a földet

Fotó: The Nile Baker Estate

Miss Wanderwell

A kanadai származású Aloha eredetileg Idris Galcia Welshként látta meg a napvilágot 1906-ban. Csupán 16 éves volt, amikor szerelőként és filmkészítőként elszegődött a Fordhoz egy újsághirdetésre jelentkezve, amelyben fiatal nőket kerestek, hogy átéljék életük legnagyobb utazását. Idris ekkor ismerte meg leendő férjét, Walter Wanderwellt, és vette fel az Aloha nevet, majd 1922-ben együtt indultak útnak. Bő 4 év elteltével, 380 ezer mérföld megtételével és több mint 80 ország felkeresésével Aloha volt az első nő, aki körbeautózta a földet, mindezt egy 1917-es Ford Model T-vel. Az expedíció arcaként az újságok imádták, csak így becézték: „az utak Amelia Earhartja". Aloha pilótaként is kipróbálta magát, így jutott el a brazíliai Mato Grossóba és Paraguayba is. Utazásairól készült filmjei ma az amerikai filmtörténeti archívumok fontos részét képezik.

Tabei Dzsunko – Elsőként a világ tetején

Fotó: Jaan Künnap / CC BY-SA

Nem a klasszikus értelemben vett utazó a japán Tabei Dzsunko, de az egészen biztos, hogy legendás, ugyanis ő volt az első nő, aki megmászta a Mount Everestet. Az 1939-es születésű Tabei egy nehéz körülmények között élő, hétgyerekes család sarjaként, kemény munka árán jutott fel a világ tetejére. Irodalomtanulmányai elvégzése után megalapította az első női hegymászó egyesületet Japánban, és a 70-es években elkezdett tudatosan készülni a Csomolungma megmászására, s végül 1975-ben első nőként sikeresen fel is jutott. Ám itt nem állt meg, teljesítette a Seven Summits (hét hegycsúcs) kihívást, vagyis mind a hét kontinens legmagasabb csúcsára felküzdötte magát, valamint összesen 76 országban hódított meg újabb és újabb csúcsokat, bizonyítva, hogy a nők számára nincs lehetetlen.

Jane Goodall egész évben úton van

www.instagram.com

Login • Instagram

Kicsit talán kakukktojás, de ha utazásról van szó, Goodall nem maradhat le a listáról. Neve mindenki számára ismerős lehet, hiszen a brit etológus, antropológus, primatológus, csimpánzkutató számtalan könyvét olvashattuk, néhány éve pedig Magyarországon is tartott előadást. Nagy-britanniai fiatalkora után Kenyában kapott állást, korszakalkotó kutatási munkáit pedig 1960-ban kezdte meg immár Tanzániában, a Gombe Nemzeti Parkban. Kutatásainak és az általa alapított Jane Goodall Intézetnek nagy szerepe van abban, hogy ma mit tudunk a csimpánzokról. Azt azonban kevesebben tudják róla, hogy a most 85 éves hölgy férje halála után elhagyta Tanzániát, és évente átlagosan több mint 300 napot utazik. Elsősorban azért, hogy felhívja a figyelmet a csimpánzokat fenyegető környezeti veszélyekre, a klí- maválságra és az emberek által előidézett problémákra.

Cassandra De Pecol, aki mindenhol járt

www.instagram.com

Login • Instagram

Az 1989-es születésű Cassandra különös rekordot ért el: 27 éves korára a Föld összes szuverén országában járt már, ráadásul mindezt a maga korában a leggyorsabban teljesítette. A connecticuti lány 2015-ben intett búcsút otthonának, azzal a céllal, hogy a béke nagyköveteként körbeutazza a világot. Tizennyolc hónappal és 26 nappal később pedig útlevelébzn tudhatta a világ összes államának pecsétjét (azóta egy még fiatalabb amerikai nő, Taylor Demonbreun megdöntötte a rekordját). Az utazás alatt szponzorok is segítették, hiszen több mint 250 alkalommal kellett repülőre szállnia, hogy teljesíteni tudja kitűzött célját. Saját bevallása szerint ez több volt, mint a rekord megdöntése: fontosabb volt a bizonyítás önmagának, hogy minél többet lásson a világból, megismerje más népek kultúráját, és megmutassa, hogy a háborús övezetekben a gyűlölet mellett létezik jóság is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET