Tele vannak vadakkal a nógrádi erdők

Medvék például vannak Bárna környékén, a Cserhátban és a Karancsban is.

Barnamedve Magyarországon

A jó idő beköszöntével egyre többen húzzuk fel ismét túracipőinket, hogy aztán a felfedezzük a magyar erdőségeket. Nógrádban azonban jobb vigyázni, ugyanis vadállatokkal találhatjuk magunkat szemben.


A Nool.hu Szabó Lászlót, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnökét, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkárát kérdezte a jelenségről, aki szerint jobb óvatosnak lenni:

„Nagyon fontos, aki kirándulni szeretne a természetben, azt ne a reggeli, a késő délutáni, vagy az esti órákban tegye. Helyette inkább nappal induljanak útnak és lehetőleg maradjanak a kijelölt túraútvonalon, hiszen oda kevésbé megy a vaddisznó, mert inkább a sűrű erdőbe húzódnak el, igyekeznek elkerülni a zajos.”

A gombászokat szintén óvatosságra intik, nekik is ajánlott a kijelölt útvonalakon maradni.

Szabó továbbá kutyásoknak is üzent, akiknek kizárólag pórázos sétáltatást javasol a nógrádi erdőkben. Mindez kizárólag a házi kedvencek érdekét szolgálja, bár a jogszabályok sem engedik a kutyák „szabad közlekedését”.

Ráadásul nem csak a vaddisznók jelentenek veszélyt, ugyanis napjainkban már medvék és farkasok is élnek a nógrádi erdőkben"

– mondta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy medvét láttak már Bárna környékén, a Cserhátban és Karancsban is.

Ezek az állatok korábban nem voltak jelen a nógrádi erdőkben, így azzal sem vagyunk tisztában, hogyan reagálnak egy-egy találkozás során.

A vaddisznók akár a településekre is betévedhetnek, ilyen esetben fontos, hogy ne menjünk hozzájuk közel. Egy kifejezetten erős állatról van szó, érdemes tehát békén hagyni, mert nem tudni, hogy mikor támad.

AMI MÉG ÉRDEKELHET