New York új attrakciója, ahova nem érdemes szoknyában menni

A Summit One Vanderbilt csupaüveg csodája kihagyhatatlan program, ha New Yorkban jársz!

Fotó: Shutterstock

Nem régen mutattuk be a leglátványosabb 2021-ben átadott felhőkarcolókat, mely top 10-ben benne van a One Vanderbilt is, amelynek a csúcsát, azaz a Summit One Vanderbiltet külön is be kell mutatnunk, hiszen most ez New York legmenőbb látványossága és kulturális központja.

A One Vanderbilt már önmagában attól is rendkívül érdekes, ahogy felépült. Az új felhőkarcoló felépítése előtt le kellett bontani az elődjét, majd felhúzni New York negyedik legmagasabb toronyépületét – mindezt Manhattan legforgalmasabb részén, ahol egy napra sem állt meg a forgalom az építkezés miatt. A következő gyorsított videóban látszik, hogy a hat éven át tartó építkezés milyen profin és zökkenőmentesen ment:

A One Vanderbilt felépülésének time-lapse videója:

youtu.be

Official One Vanderbilt Construction Time-lapse Movie

Tökéletes látkép és lélegzetelállító panoráma

A One Vanderbilt tökéletes példa arra, hogyan illeszkedhet a városképbe egy új épület úgy, hogy közben valami többet ad, mint a környező felhőkarcolók. A One Vanderbilt irodaépületét egyértelműen a Summit One Vanderbilt kulturális központ teszi egyedivé.

A 427 méter magas óriás 59 emeletes, a Kohn Pedersen and Fox iroda tervezte, és 2020 szeptemberében nyitotta meg kapuit – és egyből be is került a világ 30 legmagasabb épülete közé. A toronyházat úgy tervezték, hogy a város látképében harmonizáljon az ikonikus Grand Central Station állomással, de Manhattan modernizálásához is passzoljon. A Summitot, azaz az épület tetején lévő üvegcsúcsot idén október végén nyitották meg.

Érzékcsalódás a köbön

Fotó: Shutterstock

„A Summit One Vanderbilt egy olyan összetett installáció, amely arra készteti az ott lévőket, hogy megkérdőjelezzék az épített környezetről, a körülöttünk lévő világról és az érzéki valóságról alkotott képüket." – írják a Summit One Vanderbilt oldalán. Mit jelent ez? Belépünk ebbe a hatalmas üvegtoronyba és a panorámán kívül fogalmunk sincs, hogy mit látunk, hány embert, hány emeletet van alattunk, mi üveg és mi tükör.

A látványos építményen panorámaliftek is közlekednek, a Summit Ascent nevű liftrendszere a világ legmagasabb fogasléces felvonója.

A 90 négyzetméteres lift a világ legnagyobb üvegpadlós liftje.

Galéria a helyről, ahova nem érdemes szoknyában menni, mert üvegpadlók vannak mindenhol:

AMI MÉG ÉRDEKELHET