New Orleans, a kultúrák olvasztótégelye

Fotó: Shutterstock

New Orleans a legizgalmasabb amerikai városok közé tartozik, hiszen a látogató itt egyszerre találja meg a francia, a spanyol, az afroamerikai és a karibi kultúra jegyeit, ami magával ragadó hangulatot kölcsönöz az USA déli részén található településnek.

New Orleans az Egyesült Államok délkeleti részének turisták által legkedveltebb városa, és egyben Louisiana állam legnagyobb települése. Akár hosszabb látogatást tervezünk ide, akár csak néhány óra eltöltését, látni- és felfedeznivaló bőven akad a legeurópaibbként is emlegetett amerikai városban. Nevét a franciaországi Orléans hercegéről kapta, aki 1715 és 1723 között XV. Lajos régenseként uralkodott. Nevének hangzása alapján nem meglepő információ, hogy a város erősen köthető a francia kultúrához, bár 1718-as alapítása óta sokféle egyéb hatás is nyomott hagyott rajta. A látogatók fő célpontja azonban kétségtelenül még mindig az az igen nagy kiterjedésű belvárosi francia negyed, amely a település legrégebbi és leghíresebb része. A francia elegancia, a párizsi zsongás sehol máshol nem tapasztalható módon keveredik itt a mediterrán országok lezserségével és az afroamerikai zenei világgal. Ez a gyönyörködtető eklektikusság pedig legalább annyira megtapasztalható az építészetben, mint a gasztronómiában és a szórakozási lehetőségekben.

Történelmi háttér

Fotó: Unsplash

A Mississippi folyó torkolatától 160 km-re fekvő város már az 1700-as években is a Mexikói-öböl legforgalmasabb kikötőjével rendelkezett, így hamarosan kereskedelmi és gazdasági szempontból is centrummá vált. A települést 1718-ban a francia Compagnie du Mississippi vállalat alapította egy amerikai őslakosok által lakott területen, amely a francia gyarmatokhoz tartozott. A vállalat számára stratégiai szempontból is lényeges volt ez a terület, ám nem sokáig maradt francia kézben: 1763-ban egy párizsi egyezmény alapján a spanyolok birtokába került, hogy aztán 1801-től ismét francia fennhatóság alatt álljon.

Végül maga Napóleon adta el az Egyesült Államoknak, és ekkor elindult a felvirágzás.

New Orleans az 1840-es évekre Amerika harmadik legnépesebb településévé vált, bár ehhez nagyban hozzájárult a karibi rabszolgák behurcolása is. Nagyot ugorva a történelemben, 2005-ben a várost rendkívüli módon megrázta a Katrina hurrikán: az extrém áradásokkal járó pusztítás átmenetileg a lakosság 50%-os csökkenését vonta maga után, de még ma is kevesebben élnek itt, mint a természeti csapás előtt.

Ínyencségek és furcsa falatok

Fotó: 123rfBeignet

Van néhány hely és étel, amelyeket mindenképpen fel kell keresni és meg kell kóstolni, ha New Orleansban járunk. A French Marketen, vagyis a francia piacon helyi ételek közül szemezgethetünk; például aligátorhúst, ami elsőre bizarrnak tűnhet, de lényegében a magyar kolbászhoz hasonló ízvilágot takar. Helyi, ikonikus darab a grillezett osztriga, a Po’ Boys névre hallgató, marhahússal és tengeri herkentyűkkel teletömött szendvics, a húsos-rizses kreol ragu, a gumbo vagy a francia behatásból „itt maradt”, egyszerre kóser és vega beignet fánk – hogy csak néhányat említsünk. A Bourbon Street éttermeit sokan kedvelik, de a kisebb üzleteket és boltokat se hagyjuk ki, ugyanis a karibi, a spanyol és a francia ízekkel is találkozhatunk a város utcáit járva.

Luxusüzlettől a szoborkertig

New Orleans idegenforgalmi szempontból érdekes része gyalogosan is kényelmesen bejárható, sőt a hangulatát talán így tapasztalhatjuk meg a leginkább. Autót nem érdemes bérelni, mert szinte mindent látni akarunk majd közelebbről, és a nagy forgalom miatt nem is tartozik a hatékony közlekedési eszközök közé. Cserében viszont nem ritkák errefelé a turistákra váró, modern lovas kocsik sem, amelyekről kényelmesen megnézhetjük a legnépszerűbb utcákat. Ezek közé tartozik a Bourbon Street, amely gyakorlatilag New Orleans Váci utcája: rengeteg üzlettel és látnivalóval kecsegtet, azonban jó tudni, hogy éjszaka már nem tartozik a legbiztonságosabb helyek közé.

A Royal Street környékén sétálva számtalan gasztronómiai élményben lehet részünk a remek éttermeknek köszönhetően, majd a finom falatok után megnézhetjük a gyönyörű történelmi épületeket és felfedezhetjük az egyedi árukat kínáló boltokat is. Akár a szállásunkat is lefoglalhatjuk az itt található rengeteg szálloda egyikében, aki pedig a kultúra iránt érdeklődik, annak érdemes betérni valamelyik művészeti galériába.

A város déli részén, a New Orleans Museum of Arts-ban ritka francia és amerikai művészeti gyűjteményre lelhetünk, de az intézmény magába foglalja a Sydney és Walda Besthoff szoborkertet is, ahol több mint 90 modern és kortárs szobrot nézhetünk meg a tölgyek, fenyők és magnóliák között sétálva.

Szintén itt található az Egyesült Államok legrégebbi székesegyháza is, amelyet a mai napig aktívan használnak. A St. Louis Cathedral két korábbi templom helyén épült 1794-ben, és még II. János Pál pápa is felkereste. Az építészeti és esztétikai szempontból is gyönyörű épületet belülről is érdemes megnézni.

A mindent átható jazz

Fotó: Unsplash

A város hangulatához jelentős mértékben hozzájárul, hogy itt valóban zenétől hangosak az utcák. New Orleans ugyan a jazz és a blues fővárosa, de nem csak e két műfajt hallhatjuk: a karibi zenék előbbiekhez hasonló mértékben járulnak hozzá a város vagányságához. Jó hír, hogy ha igazán kellemes szórakozásra vágyunk, itt nem kell a hétvégéig várni: a jazzklubokba bármikor is térünk be, biztosan remek koncertek várnak, de akár a Frenchmen Streeten sétálva is találkozhatunk egy-egy virtuóz utcazenésszel. A francia negyedben és úgy általánosságban véve a belvárosi részen folyamatos nyüzsgésre és hangzavarra számíthatunk, állandó fesztiválhangulat uralkodik, a szombat esték pedig egyenesen fergetegesek. Így New Orleanst turistaként is azok értékelik leginkább, akik szeretik a mediterrán könnyedséget – erre utal a város egyik beceneve is: Big Easy.

5 dolog, amit muszáj megnézned a városban

Fotó: Unsplash

Steamboat Natchez

Audubon Zoo

Ha kicsit már soknak tűnik a városi forgatag, kitűnő választása helyi állatkert, ahol gyönyörű, zöld környezetben hűsölhetünk az egyébként roppant párás klímával rendelkező városban. Az állatkerti „sztenderdeken” túl itt akár még ritka fehér aligátoro- kat is lencsevégre kaphatunk.

Steamboat Natchez

A hajóparadicsom lehetőséget kínál arra, hogy különleges perspektívából is megcsodáljuk a várost: különösen a jeles napok környékén készülnek általában kétórás programot nyújtó, múltidéző gőzhajós kirándulásokkal. Arra számítsunk, hogy az ételek ára a fedélzeten meglehetősen borsos, így a különlegességeket inkább máshol kóstoljuk meg.

Magazine Street

A Mississippi vonalát követő, meglehetősen hosszú utcában láthatjuk a legtöbb jellegzetes, színes New Orleans-i házat. Egyedi termékeket kínáló boltokból sincs itt hiány, ha tehát valami igazán különlegeset szeretnénk hazavinni szuvenírként, innen válasszunk ajándékot. Ha pedig megéheztünk a vásárlás és a séta közben, számtalan bárba és étterembe is betérhetünk.

A Mardi Gras otthona

A New Orleans-i karnevál az Egyesült Államok legrégebbi ismert fesztiválja, amelynek népszerűsége megközelíti a velencei és a riói karneválét. Bár a Mardi Gras a legismertebb esemény, amelyet húshagyókedden rendeznek meg, bármilyen évszakban is járunk erre, egy-egy zenés-táncos utcai rendezvénybe biztosan belefutunk, hiszen minden évben több tucat parádét rendeznek a városban.

City Park

A városi park 1300 hektáros területén találhatunk botanikus kertet, művészeti múzeumot és a gyerekek örömére vidámparkot is. Nemrégiben elkészült itt egy vízi park is, aki pedig aktív pihenésre vágyik, igénybe veheti a tenisz- és golfpályákat, de egy reggeli futás is maradandó élmény lehet a 800 éves tölgyfák árnyékában.

Adatok

Lakosság: 383 ezer fő (külvárosokkal: 1,27 millió fő)

Terület: 906 km2 (ebből vízfelület: 467 km2)

Alapítás éve: 1718

Érdekesség: A Dél Hollywoodjaként is nevezik, köszönhetően az itt forgatott filmeknek, amelyek közül a legismertebb A vágy villamosa című filmadaptáció.

AMI MÉG ÉRDEKELHET