Ha utálsz várakozni, gondold át ezeket a népszerű látványosságokat

Felmérték, melyik látványosságok teszik leginkább próbára az utazók türelmét.

párizs eiffel-torony
Getty Images

Az utazások előtt általában belekalkuláljuk a programtervbe az adott helyszín híres látványosságait. Bár ezek a legtöbbször kétségkívül bámulatosak, de nagyot ronthat az élményen, ha az időnk nagy részét várakozással kell tölteni. Mutatjuk, mely úti céloknál számíthatunk a leghosszabb sorokra!


A HawaiianIslands egy felmérésben vizsgálta meg a világ népszerű látványosságait, ezen belül is azt, hogy mekkora sorokra kell számítaniuk a látogatóknak az adott helyszínen.

Hogy megállapítsák, melyik látnivalók soraira érkezett a legtöbb panasz, a portál először is a világ összes országában kigyűjtötte a 100 legnépszerűbb turistalátványosságot. Ezt követően ránéztek a TripAdvisor értékeléseire, melyek közül kigyűjtötték azokat, amikben a „hosszú sor” kifejezés szerepelt.

Fotó: Shutterstock

Sor az Eiffel-toronynál

Végül a csapatnak 2023 novemberében közel 11 millió értékelést sikerült elemeznie. Az eredmények szerint pedig a legtöbb turista a párizsi Eiffel-toronynál szenvedett meg a hosszú sorral, ahol mintegy 4799 értékelésben említették meg a kulcskifejezést.

Itt biztosan nem lesznek nagy sorok: A Föld egyetlen repülőtere, amit néha elmos a tengervíz

Az Eiffel-torony után London óriáskereke, a London Eye gyűjtötte be a legtöbb panaszt a TripAdvisoron: annak ellenére, hogy az óriáskerék egy menetben nagyjából nyolcszáz utast tud kiszolgálni, itt összesen 4756 értékelésbe került bele a „hosszú sor” szópár.

Fotó: Sol de Zuasnabar Brebbia / Getty Images

A harmadik látványosság, ahol igencsak sok utazót bosszantott fel a várakozás, Róma történelmi látványossága, a Colosseum, negyedik helyen pedig Gaudí műalkotása, a spanyol Sagrada Família áll.

„Mindenképpen adjatok magatoknak sok időt a Sagrada Família meglátogatására, mivel még a sorban állást kikerülésére szolgáló jegytípus esetében sem úszható meg a várakozás” – áll az egyik értékelésben.

Egy Olaszországokra specializálódott szakértő elmondta, mikor érdemes (például) Rómába utaznunk: Olaszország 12 hónapban: ezekre a helyekre utazzunk, ha kerülnénk a tömeget

A top20-as listából az látszik, hogy az Egyesült Királyság látogatói jártak a legrosszabbul ilyen téren, ugyanis a húszból nyolc látványosság az országban található. Emellett Franciaországban három, Spanyolországban és az Egyesült Államokban kettő-kettő látnivaló sorai voltak annyira hosszúak, hogy az utazók az értékelésükben is megemlítsék ezt.

A top10-es lista így néz ki (amiben a számok azt jelzik, hogy hány értékelésben említették meg a hosszú sort): 

  1. Eiifel-torony, Párizs, Franciaország / 4799
  2. London Eye, London, Egyesül Királyság / 4756
  3. Colosseum, Róma, Olaszország / 4262
  4. LEGOLAND Windsor Resort, Windsor, Egyesült Királyság / 4017
  5. Sagrada Família, Barcelona, Spanyolország / 2992
  6. Empire State Building, New York, Egyesült Államok / 2842
  7. Alton Towers Resor, Alton, Egyesült Királyság / 2676
  8. Siam Park, Tenerife, Spanyolország / 2605
  9. Párizsi Disneyland, Párizs, Franciaország / 2453
  10. Universal Studios Singapore, Szingapúr / 2054

A HawaiianIslands egyébként több grafikát is készített a felmérésről, melyeket ezen a linken tekinthetünk meg.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET