8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél

Finomak és gyorsan elkészülnek.

street food japán

Az utazás egyik legfontosabb része, hogy belekóstoljunk egyes országok, városok helyi ételeibe. Míg erre természetesen az éttermekben is van lehetőség, az utcai árusok kínálata egy teljesen más élményt nyújt. Mutatunk 9 klasszikus street food ételt, amiről lehet, hogy nem is hallottál még.


Arepa – Kolumbia és Venezuela 

Az arepa néven ismert puha, vastag street food nem hiányozhat Kolumbia és Venezuela utcáiról. Ezeket a lepényszerű párnácskákat általában őrölt kukoricaszemekből vagy kukoricalisztből készítik, majd vízzel és sóval, valamint néha vajjal, tojással, esetleg tejjel keverik össze. Sütve, főzve, grillezve vagy párolva is fogyasztható, és leggyakrabban hússal, sajttal, paradicsommal vagy salátával szokták megtölteni.

Asinan – Indonézia

A savanyított, pácolt vagy ecetes gyümölcsökből vagy zöldségekből álló asinan népszerű indonéz street foodnak számít.

A Jakartában elterjedt verziót például batwinak hívják, ami kínai és más típusú káposztából, tofuból, salátából és babcsírából készül, melyet aztán forró mogyorós-ecetes mártással, valamint krupukkal (olajban sült keksszel) tálalnak.

A gyümölcsös verzióra jó példa a Bogorból származó Asinan Bogor, amit többek között ananászból, mangóból, almából és papayából készítenek. Ezt egy édeskés, de mégis csípős-savanyú ecetes-chilis mártással öntik le, a tetejére pedig mogyorót szórnak.

Bunny chow – Dél-Afrika 

A helyiek által gyakran csak nyusziként emlegetett étel a Daily Meal szerint Durban városának indiai közössége révén terjedt el Dél-Afrikában.

A kivágott zsömlébe/kenyérbe rendszerint valamilyen curry kerül, mellé pedig egy répából, hagymából és chiliből álló salátát szoktak kínálni. Ennek egyébként egy másik változata is ismert, ezt spathlónak hívják. A Gauteng környékén elterjedt étel esetében a kenyérbe általában sültkrumplit, kolbászt, tojást, sajtot és az atchar néven ismert, mangóból és chiliből készült fűszert raknak.

A sült krumplit sem kötelező ketchuppal fogyasztanunk: 5 alternatív mártogatós a sült krumplihoz, ha unod a ketchupot

Khachapuri – Grúzia 

Grúzia nemzeti étele, a khackhapuri egy sajttal töltött kenyér, de országszerte számos változata létezik. A különböző módon megformázott kovászos kenyeret általában egy grúz sajtokkal (például imerulival és sulgunival) és tojással töltik meg, majd a kenyeret ebbe mártogatva fogyasztják el. Az étel egyébként Örményországban és Oroszországban is népszerű.

Obwarzanek krakowski – Lengyelország

Az obwarzanek krakowski néven ismer fonott pereccel szinte minden lengyel településen találkozhatunk. Állagra leginkább a bagelhez hasonlít, melyet sóval, szezámmaggal vagy mákkal szórnak meg. Míg kívülről ropogós marad, addig az előzőfőzésnek köszönhetően a belseje teljesen puha. A street foodot gyakran valamilyen krémbe mártogatják.

Poutine – Kanada 

A javarészt francia nyelvű Quebecből származó poutine klasszikus kanadai street fooddá vált az évtizedek alatt. A töltött sült krumplit általában sajtos túróval és barna mártással öntik le, de mint sok más utcai ételnek, ennek is több változata létezik. Van, amikor szalonnával, csirkével vagy kolbásszal töltik meg, de a felső kategóriás éttermekben szarvasgombás, kaviáros vagy éppen libamájas verzióval is találkozhatunk.

Ha már Franciaország: Tévedsz, ha azt gondoltad, hogy a croissant francia találmány

Takoyaki – Japán 

Japánban egy, az arancinihez hasonló utcai étel számít rendkívül népszerű fogásnak. A takoyaki egy polippal, tempurával, zöldhagymával és savanyított gyömbérrel töltött rántott fánkgolyó, amit búzalisztes tésztából készítenek. A golyócskákat általában majonézzel és takoyaki-mártással szoktál megkenni, majd ropogós szárított bonito-reszelékkel és hínárral szórják meg.

Japánban aranyos kezdeményezés hódít: A cicák után már a minimalacok is megjelentek a kávézókban

Kulfi – India 

India utcáit a meleg idő beköszöntével elárasztják a kulfit kínáló standok. A pálcikára tűzött fagylalthoz hasonlító desszert egy tejből, pisztáciából, kardamomból és sáfrányból készült keverék, amit a hagyományos recept szerint egy speciális jéggel hűtöttek le. A főzés során a tej összesűrűsödik és a benne levő cukor pedig karamellizálódik, majd a folyamat felgyorsítása miatt a formákat sóba és jégbe mártják, végül pedig pálcikákra tűzdelik.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET