Utazz az édességek fellegváraiba!

Macaronok, fánkok, több száz éves desszertek - te melyikért kelnél útra?

Fotó: Shutterstock

Mi sem dobhatná fel jobban a telet, mint néhány izgalmas nyalánkság, amelyekért érdemes nyakunkba venni a világot?!

Minden nemzetnek megvannak a maga tipikus desszertjei, amelyeket adott országban járva feltétlenül ki kell próbálnunk. Induljunk a szélrózsa bármely irányába, mindenhol találunk majd olyan édességeket, amelyek csak az adott nemzetre jellemzőek. Egy-egy finom falatból pedig nem lehet baj, hiszen a városnéző túra alatt elégetett kalóriákat csak pótolnunk kell valamivel...

Spanyol fánkok

Kevés jobb dolgot lehet elképzelni a tél derekán, mint kiskabátban napfürdőzve churrost, a spanyolok kultikus fánkját tunkolni forró csokoládészószba. A madridi Chocolatería San Ginés csaknem 130 éves története alatt szinte az összes világsztár megfordult náluk, amiről a falakon látható képek is tanúskodnak.

Egy falat francia sikk

Pierre Hermé és macaronjai megérdemlik, hogy egy egész zarándokutat szervezzünk köréjük. A mandulalisztes kis korongok a megengedhető luxus kategóriájába tartoznak. Párizsban járva pedig már csak azért is érdemes betérni hozzá, mert a cukrászt 2016-ban a világ legjobbjának választották.

Boutique Pierre Hermé, Párizs

Minden, ami Amerika

Christina Tosi az olyan, helyiek számára nosztalgikus ízeket gondolja újra, mint például a reggeli gabonapehely – ezt ő panna cotta formájában álmodta meg. Az ünnepelt cukrász, aki gyerekszakácskönyvet is írt, híres a lazaságáról: bátran hangoztatja, hogy konyhai baleseteiből több ikonikus desszertje született.

Milk Bar, New York

Japán rizsgolyók

A mocsi ugyan eredetileg tradicionális újévi desszert volt, ma már egész évben megkóstolhatjuk. A rizslisztből főzött édességnek számtalan változata létezik az édes babkrémmel töltöttől a macha teával ízesítettig, a Mican Clubban pedig akár magunk is grillezhetjük a mocsinkat.

Mican Club, Tokió

Császárok nassolnivalója

A nálunk is jól ismert smarni, azaz császármorzsa egyik eredettörténete szerint Sisi királynéig vezet vissza a recept históriája. Ha az igazi klasszikust egy autentikus helyen szeretnénk megkóstolni, Bécsben járva térjünk be az 1876-ban alapított Café Centralba.


Nem kispályás édesszájúaknak

Aki igazán komolyan veszi a desszerteket, annak Berlinben érdemes rászánnia az idejét és pénzét egy csak desszertekből álló kóstolómenüre. A két Michelin-csillagos étteremben attól sem kell tartani, hogy az öt- vagy hétfogásos menüben túl sok lesz az édes ízből, hiszen a séf, René Frank erre is gondosan ügyel.

CODA, Berlin

AMI MÉG ÉRDEKELHET