Nem félünk a szálkától és rajongunk a hazai halakért!

Ünnepeld a Balatoni halak napját július végén egy finom fogással!

A nyár nélkülözhetetlen eleme a sült hal. Minél frissebb, annál finomabb! A júliusi (július 25. a Balatoni halak napja) halünnep apropóján összegyűjtöttük kedvenc helyeinket, parti sütödétől a legjobb éttermekig, ahol isteni édesvízi halas fogások készülnek.

Hazánk gasztronómiájának halas fejezete hosszú ideig kizárólag a vízparti rántott halról és a karácsonyi halászléről szólt. Éves halfogyasztásunk 4 kg körül alakul fejenként, ami nem túl acélos, és ebben a tengeri halak megjelenése sem hozott nagy változást. Pedig Magyarország vizeiben is sokféle halat találunk, az értő halas helyekből pedig egyre több van országszerte. Az ízletes halétel titka, hogy minél frissebb alapanyagból készüljön, hogy minél kevesebbet főzzük, egyes szakemberek pedig a fagyasztástól is elzárkóznak.

Öreg Kőrössy Halászcsára, Szeged

www.instagram.com

Login • Instagram

A nagy múltú, sokat megélt hely az 1930- as évek óta működik halászcsárdaként. Az étlapon mindmáig szerepel az alapítóról elnevezett halászlé és halpaprikás, de olyan különlegességeket is kóstolhatunk itt, mint a rántott haltej és a békacomb. A Tiszára kifutó kellemes teraszon valódi élmény egy ízletes alföldi ebéd elfogyasztása.

Weboldal: oregkorossy.hu

Szálka bisztró, Akácfő

www.instagram.com

Login • Instagram

A kis Veszprém megyei község központjában talált otthonra az édesvízi halakra specializálódott bisztró. A Neked Főztem éttermek nyomán ismert Horváth Csongor séf koncepciója az, hogy friss, balatoni halakból készíti az ételeit, így azok állagban és ízben is valódi élményt nyújtanak. A választék széles, a ponty és keszeg mellett tokhalat és angolnát is találhatunk az étlapon.

Infók: facebook.com/szalkabisztroaszofo facebook.com/szalkabisztroaszofo

Hello Hal, Tiszaörvény

www.instagram.com

Login • Instagram

Tiszafüred környékén érdemes egy kitérőt tenni, ha kellemes környezetben falatoznánk. A rántott és grillezett halak mellett olyan street food különlegességeket kóstolhatunk itt, mint a fish & chips, a halburger és a harcsagyros.

Weboldal: hellohal.hu

RévCsárda, Érsekcsanád

www.instagram.com

Login • Instagram

Egy hely, ahol gyerekkori nyarakat idézhetünk fel, élvezhetjük a nyugalmat és megpihenhetünk. Itt megadják az ételeknek az időt, ezért be kell jelentkezni, majd kivárni, míg frissen tálalják a bográcsban illatozó halászlevet, saját tésztájukkal.

Weboldal: revcsarda.hu

Halkakas, Budapest

www.instagram.com

Login • Instagram

A főváros szívében lévő halétterem már mutatós, komplex előételeivel meggyőzi a vendéget, hogy jó helyen jár. A hazai gazdaságokból származó édesvízi halakból készül busapástétom, harcsa terrine és krokett, így akár egy iszogatós-falatozós baráti találkozóhoz is jó választás a Halkakas, de az izgalmas, nemzetközi konyhák ihlette főételekért is érdemes betérni.

Weboldal: halkakas.hu

Sió Halsütő

www.instagram.com

Login • Instagram

Egy igazi klasszikus siófoki halsütöde, ahová csak úgy betér az ember, ha egy hideg sörre és egy frissen sült hekkre vágyik két balatoni csobbanás között. A sült halak mellett választhatunk bográcsos halászlevek, frissensültek és burgerek közül.

Infók: facebook.com/pages/siohalsuto

AMI MÉG ÉRDEKELHET