Podcast: Nászút biciklivel a Föld körül

A 360° bringa utazási blog szerzői fekvőkerékpárral vágtak neki a 4 éves útnak.

46 ország, 1550 nap, 40 143 km – ez számokban Zárug Zita és Harkányi Árpád nászútja és életük nagy kalandja. A RoadMovie Podcast csatornáján kétrészes műsort találsz majd a párral, most az első epizódról olvashatsz, és a cikk végén megtalálod a műsor linkjét és néhány képet Zitáék fotóalbumából.

A pedagógus–IT-szakember páros világjáró kalandjairól már egy könyv is megjelent Hogyan utazzuk be a világot címmel. 1550 nap és az azt követő két év tapasztalatait és történeteit sűrítették bele 344 oldalba. Zita amatőr kerékpárosként vágott neki a hosszú útnak, a felkészülés előtt nem is ismerte jól a bicikliket, sem a váltót, a felszereléséket, de amikor eldöntötték, hogy fekvőkerékpárral útnak indulnak, szerzett egy kis kondit és a friss házasok belevágtak a nagy kalandba. A pár összeköltözés helyett több éves körutazást tervezett: először Délkelet-Ázsiába akartak menni, de a vágyak és a lehetőségek miatt egyre több úti célt „csaptak" a tervhez. A műsorból kiderül a sokakat érdeklő kérdés, hogy mennyi pénzzel indultak el és végül mennyibe került az utazás. Megtudhatjuk, hogyan lesz 1-2 éves úti tervből végül több mint 4 éves út, és Zitáék azt is elárulják, hogy lehet napi 3533 forintból kijönni egy világkörüli úton, úgy hogy ebben a repülőjegyek, kórházi ellátás és szállás is benne van.

Lavor, kindle, víztisztító

Ezek a Zita és Árpi kedvenc utazó tárgyai, és azt is elmesélik, hogy miért ezek azok a tárgyak, amelyek nélkül már nem indulnának el nagyon tútára. Kiderül, hogy a helyi vonatkozású valós történetek, olvasmányok hogyan gazdagították az útjukat, de a Kindle nemcsak az olvasási élményeket bővítette, hanem sok más, praktikus funkciója is volt.

Afrika a nyugdíjas évekre

A 360° bringa útvonala

Ahogy a 360° bringa térképén látod, Afrika maradt ki a földkörüli utazásból, de ez nem azt jelenti, hogy sosem nézik majd meg a földsrészt, Zitáék azt szokták mondani, valamit hagyni kell a nyugdíjas évekre is.

A pénzt napokban mérték

Zitáék a sprórolást mesterfokon űzik, így tudtak minimális pénzből kijönni évekig. Azzal, hogy kicsit többet kutakodtak, továbbmentek nemcsak maguknak spóroltak, de ezzel azt is elősegítették, hogy a turizmusból befolyó összeg olyan vállalkozásokhoz is eljusson, amit nem ajánl egyik úti könyv sem. Amikor spóroltak valamin, abban mérték az összeget, hogy hány plusz napot lehet kihozni belőle a nászúton. Az egész életüket 4 táskába (2x 80 liter) pakolták be, amiben volt konyha, iroda (szabadúszó újságíróként folyamatosan cikkeket írtak és ebből éltek), pótalkatrészek, sátor, téli és nyári öltözet. A műsorból többek között még az is kiderül, hogyan fértek el ennyi holmival, és miért ajánlják a fekvőbiciklit nagy túrákhoz.

Ne felejtsd, a műsor folytatását 2 hét múlva hallgathatod meg!

Kukkants bele Zita és Árpi utazási albumába

Tádzsikisztán


Tádzsikisztán


Türkmenisztán


Új-Zéland


Ausztrália


USA


Zita és Árpi biciklis esküvője


AMI MÉG ÉRDEKELHET