Végtelen programkínálattal startol a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A programsorozat másfél hónapig tart majd.

magyar nemzeti múzeum
Shutterstock

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén is megrendezi a múzeumokat népszerűsítő országos eseménysorozatot, a 2023-as koncepciót a tudomány és a technológia témaköre határozza meg.


2023. szeptember 25. és november 12. között kerül megrendezésre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum immáron 17 éves eseménye, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az eseményben közel 130 múzeum vesz részt, akik nagyjából 700 különböző programmal készültek.

Az idei jelmondata, a „Jövő! Menő! Múzeum!” is tükrözi a 2023-as év fő témaköreit, melyek a mai világot igencsak meghatározó innovációkra fókuszálnak. Az esemény kiemelt figyelmet fordít a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira, a magyarmuzeumok.hu szerint pedig arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy ma már nem csak hagyományos tárgyi kiállításokról beszélünk: a múzeumokban gyakran digitalizált tartalmakkal, valamint interaktív alkotásokkal is találkozhatunk.

A hétvégén sem kell unatkozni: 8 budapesti program a hétvégére, hogy a legválogatósabbak is jól szórakozzanak

Míg tavaly nagyrészt a múlt (a világ csodáiról és a felfedezésekről) volt a középpontban, idén ennek szöges ellentéte, a jövő a téma. A rendezvénnyel egyébként a szervezők a „készség európai évéhez” is csatlakoztak, a sorozat egyik célja pedig rávilágítani arra, hogy a múzeumok szerepet vállalhatnak az egyes szakmák továbbélésében, újraélesztésében.

Ezen felül a Múzeumok Őszi Fesztiválja szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a múzeumok a jelenkor bőséges információáradata között is hiteles forrásnak számítanak, emiatt pedig idén kiemelt hangsúlyt fektetnek a tudománykommunikációra és a jelenkort meghatározó kutatások, illetve tudományos eredmények fogyasztóbarát, élményszerű közvetítésére.

A fesztivál minden évben tíz programtematika köré épül fel, ezek közül a „Csak természetesen” című a természettudományokhoz, a természetismerethez és a környezettudatosságohoz kapcsolódik, a „16+ Kerülj pályára” a fiatalokat szólítja meg, a „Hozzáférhető múzeum” a hátrányos helyzetű látogatóknak készült. 2023-ban visszahozták a nagysikerű „Múzeumi kulisszatitkok” programot is, de a családosokra is gondoltak, nekik szól ugyanis a „Múzeumi szünetelő”. A teljes listát itt lehet megtekinteni.

A programok regisztrációhoz kötöttek.

Ha pedig hiányoznak a koncertek: 6 zenés esemény, ami nagyot fog szólni az év második felében

A programsorozatban részt fog venni például az Agroenergetikai Múzeum, az egri Dobó Istvan Vármúzeum, a váci Tragor Ignác Múzeum, a Balatoni Múzeum, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum, a pécsi Vasarely Múzeum, a debreceni Déri Múzeum és persze még sokan mások.

A nekünk legmegfelelőbb kiállítás megtalálásában segítséget nyújt a fesztivál hivatalos honlapja, ahol megyénként, településenként, programkategóriánként és persze napra pontosan is tudunk szűrni. Itt lehet a programokra is regisztrálni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET