Egész éjjel múzeumokban barangolhatunk

Idén 19. alkalommal vár bennünket a Múzeumok Éjszakája, 2021-ben a „fordulópont" a rendezvény témája.

Illusztráció: 123rf

Az idei Múzeumok Éjszakája egyben ünnep is, hiszen a szombati programsorozat a pandémia utáni nyitás első országos kulturális eseménye. Sokan kiéheztünk már az ilyen programokra, úgyhogy nagy vonalakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A Múzeumok Éjszakája csak a nevében éjjeli program, hiszen már június 26-án délután elkezdődnek a programok, a hivatalos honlapon településre, időpontra és a program típusára is tudunk szűrni. Idén is rengeteg gyerekprogram van, tehát ha családi kirándulást szervezünk, nézzük meg a honlapon, az adott városban vagy környékén miből választhatunk. Mutatunk néhány gyerekprogramot kedvcsinálóként:

  • Szabadulószoba Gyulán az Almásy-kastély Látogatóközpontban
  • Gladiátorjátékok az Aquincumi Múzeumban, Budapesten
  • Interaktív Betyárképző Gyöngyösön az MTM Mátra Múzeumban
  • Szabadtéri labirintus Pápán a Helikon Kastélymúzeumban
  • Lovas műsor a keszthelyi Festetics-kastély kertjében

Illusztráció: Facebook

Jó tudni

„A karszalagok az előző évekhez képest kedvezményesebb áron (felnőtt: 1500 forint, gyermek: 800 forint) válthatók meg június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. A kedvezményes karszalag azonban nem érvényes idén a budapesti tömegközlekedési eszközökön, és ebben az évben nem lesznek múzeumi körjáratok sem a fővárosban, hiszen a járványhelyzet miatt sokkal kevesebb idő állt rendelkezésre az előkészületekre." – írják a szervezők az országos esemény honlapján.

Az események, rendezvények megkereséséhez érdemes letölteni a Múzeumok Éjszakája applikációt, amelyben még offline térkép is a segítségünkre lesz, hogy megtaláljuk a helyszíneket.

Mit kapunk, ha karszalagot vásárolunk?

A fővárosban megvásárolható karszalaggal beléphetünk az összes budapesti, a programhoz csatlakozó múzeum és kulturális intézmény minden programjára, és megnézhetjük az állandó és időszaki kiállításokat is. Egyes események a programok jellege vagy a kiállítóterek befogadóképessége miatt korlátozott számban látogathatóak – ezt a honlapon minden múzeumnál vagy programnál feltüntetik.

Csak védettségi igazolvánnyal!

A magyar védettségi igazolvány mellett jelenleg a következő országok védettségi igazolványai elfogadottak Magyarországon és így a hazai múzeumokban: Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország. Zárt helyen maszkban legyünk, szabadban pedig tartsuk be a másfél méteres távolságot a többi látogatótól.

AMI MÉG ÉRDEKELHET