Európai templomok, amiktől garantáltan tátva marad a szád

Nem csak a hívőknek fognak tetszeni.

cordóba, spanyolország, cordóbai nagymecset

Cordóbai nagymecset, Spanyolország, Fotó: Shutterstock

A templomok már hosszú ideje kiemelkedő szerepet töltenek be az emberek mindennapjaiban. Míg elsődleges funkciójuk természetesen vallási, az építészek, művészek munkáinak köszönhetően kulturális tekintetben sem elhanyagolhatóak. Mutatunk öt európai templomot, ami biztosan elvarázsolja a művészetkedvelőket.


Basilica di San Vitale – Olaszország 

Shutterstock

San Vitale-székesegyház

Ravenna városának közepén, a vasútállomástól nem messze helyezkedik el a 6. században épített San Vitale-székesegyház. A Nyugatrómai Birodalom fővárosaként szolgáló Ravenna Olaszország egyik legrégebbi városának számít, így nem meglepő, hogy számos korakeresztény emlékművel büszkélkedik.

A város továbbá a bizánci mozaikok tekintetében is jelentős szerepet tölt be, ezeket a San Vitale bazilika mellett például a Sant’Apollinare Nuovo bazilikában is megcsodálhatják a látogatók.

Tokalı Kilise - Törökország

Törökország, ezen belül is Kappadókia térsége tele van történelmi helyszínekkel, ezek közé tartozik például Göreme települése is. Amellett, hogy itt található a sziklaképződményeiről híres Göreme Nemzeti Park, a városban számos ókori templom és kolostor is helyet kapott. Ezeket gyakran a sziklákba vájták, élénk színű festményeikkel pedig művészeti értéket is képviselnek. Az egyik csodálatos templom a 11. században épített, kék színben pompázó Tokalı Kilise, de a bizánci falfestményekért a „sötét templom” becenéven emlegetett Karanlık Kilisét is érdemes meglátogatni.

És erről hallottál már? A „megmászhatatlan” grúz sziklacsúcs, ahol több mint 20 évig élt egy szerzetes

Shutterstock

Tokalı Kilise

Durhami székesegyház – Egyesült Királyság 

Az Anglia északi részén, Manchestertől északkeletre elhelyezkedő Durham egyik legjelentősebb látványosságának számít a 11-13. század között felépített durhami székesegyház.

Shutterstock

Durhami székesegyház

A monumentális kőépítmény a román építészet mintapéldája, hajójának mennyezete pedig a csúcsíves boltozatok egyik legkorábbi fennmaradt példája. A mára UNESCO világörökségnek számító épület továbbá az egyik legszebb példája a román építészetből kialakuló normann stílusnak.

Cefalúi katedrális – Olaszország

A normann építészetre Olaszországban is akadnak példák, ilyen a Szicília északi részén található Cefalú katedrálisa is. Az arabos jegyeket őrző, 12. századi kőépület főhomlokzatát két négyemeletes torony határolja, egyik legszebb pontja pedig a díszes márványajtó – ez egyébként csak jóval később, a 15. század végén készült el. A templom belsejében, a félköríves apszis fölött arany mozaikok emlékeznek a kereszténység alakjaira, melyek közül a legszembetűnőbb a Krisztus-ikon, a Pantokrátor.

Ha nyakunkba vennénk az El Caminót: Spanyolország helyett: 8 indok, hogy miért válasszuk az El Camino portugál szakaszát

Cordóbai nagymecset – Spanyolország 

Az arab típusú dzsámik egyik ékes európai példája a Cordóbában található nagymecset, melyet a 8. században építettek fel. Spanyolország ezen része sokáig iszlám fennhatóság alá tartozott, a cordóbai nagymecset pedig piros csíkos, két sorba rendeződő boltíveivel tökéletesen ábrázolja ezt. Érdekesség, hogy a mecsetnek több kapuja is van, de főbejárata nincsen, illetve 800, különböző helyekről begyűjtött antik oszlopa is egyedinek számít.

(Forrás: Euronews)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET