7 érdekesség a félelmetes és csodálatos Mount Everestről

A hegy, ami mai napig évente több száz hegymászót vonz, több érdekességet is tartogat.

mount everest
Fotó: Unsplash

Akár szereti valaki a magas hegyi hegymászást, akár a hideg rázza a gondolattól is, abban biztosan mindenki egyetért, hogy a Mount Everest Földünk egyszerre legszebb és legfélelmetesebb helye. Az Everest, vagyis a Csomolungma nemcsak a Himalája legmagasabb pontja, hanem a bolygónk legmagasabbja is. Összeszedtünk néhány megdöbbentő tényt a hegyről!

1. „Legyőzte" az Andokot

A Himalája hegylánca csak az 1800-as évek óta hivatalosan a legnagyobb hegy a Földön. A britek által 1802-ben indított Great Trigonometrical Survey feltérképezte az indiai szubkontinenst, és bár a zord időjárás, terep és a betegségek akadályozták a tudósokat, végül meg tudták mérni a Himaláját és kiderült, hogy mégsem az Andok a legmagasabb hegy. A Himalája magasságát (8848 méter) 1856-ban számították ki, 1999-ben pedig egy másik, GPS-technológiával végzett felmérés során kiderült, hogy a britek csak 6 métert tévedtek a méréskor.

2. Több mint egy hegy

A Himalájában élőknek a hegy több, mint egy óriási szikla, a tibetieknek és nepáliaknek egy misztikus hely, ami közel visz az istenekhez. Éppen ezért a hegynek több neve is van: a nepáliak Sagarmathának, vagyis „az ég istennőjének” nevezik, a tibetiek Chomolungmának, vagyis „a világegyetem anyaistennőjének” hívják.

3. Mindig hideg

A Mount Everesten sosem megy fagypont fölé a hőmérséklet: a nyári középhőmérséklet -19 fok, a téli -36 fok.

4. Lehet tweetelni a csúcsról

A Twitter – ami már egy pár hete már X –, elérhető a Mount Everest csúcsán. Az első tweetet a Mount Everest tetejéről Kenton Cool küldte 2011-ben, ez állt benne: „Everest summit no 9! 1st tweet from the top of the world thanks to a weak 3G signal & the awesome Samsung Galaxy S2 handset! @samsunguk", a brit hegymászó akkor a 9. alkalommal ért fel az Everest csúcsára (egyébként tizenhétszer hódította meg), és nagyon gyenge 3G hálózat segítségével tudott posztolni egy Samsung mobillal.

5. Hogy került fel a Google Térképre?

Fotó: Shutterstock

Ma már minden jól látható a Google Mapsen, de nem volt olyan könnyű ott is fotózni, hogy a hegyről valós képek kerüljenek fel a digitális térképre. Egy profi csatnak is 12 napba telt, mire megfelelő mennyiségű és minőségű képet sikerült csinálni az Everestről, hogy ma már mindenki láthassa a térképen.

6. Mennyibe kerül megmászni?

Nagyjából 15 millió forintba kerül a hegy meghódítása, de ebben nincsenek benne a profi magashegyi felszerelések, csak az adók, enegedélyek, az alaptábori használat, a serpa és az oxigén. Mi is írtunk róla, hogy sok hegymászó nagyon kicentizve indul el a csúcshódításra, és útközben kell még szponzort találniuk. Ez történt nem régen az új világrekordot felállító Kristin Harila, norvég hegymászóval is, ő az egyik alaptáborból kérte a követőit, hogy adományozzanak neki, hogy tovább tudjon menni. Olcsóbb lehet egy Everest-túra, ha a mászó nem a csúcsra szeretne feljutni, vagy nem csúcsszezonban indul útnak, és persze akkor is, ha nem kérünk teherhordóktól asszisztenciát.

7. Az elsők a hegyen

Sir Edmund Hillary és serpája, Tenzing Norgay voltak az elsők a hegycsúcson 1953-ban. Az első nő a Csomolungmán Junko Tabei japán hegymászó volt 1975-ben, aki egyébként teljesítette a Seven Summits-ot is. Tom Whittaker volt az első amputált végtagú hegymászó, aki feljutott a csúcsra művégtaggal 1998-ban. És akkor legyen egy duplán extrém hegymászó rekord is: Stephan Gatt először felmászott a hegycsúcsra, majd onnan lecsúszott snowboarddal 2001-ben. Mindezt oxigén-rásegítés nélkül érte el, és saját maga vitte fel az összes felszerélését.


AMI MÉG ÉRDEKELHET