Mont-Saint-Michel romantikája

Normandia egyedülálló kincse minden odalátogatót ámulatba ejt.

Fotó: Getty Images

Az apró sziget a tenger ár-apály változása miatt mindig más arcát mutatja. A gránitsziklára épült katedrálist és apátságot mesébe illő kis utcák és színes házak veszik körül. Bemutatjuk Szent Mihály szigetét!

Az ár-apályszigeten a legenda szerint 708-ban épült fel a kolostor, amikor is Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építse meg azt. Igaz, a munkálatok csak jóval később, 1023-ban kezdődtek meg. A sziget Szent Mihály megjelenésének köszönhetően zarándokhellyé vált, ahova hamarosan bencés szerzetesek érkeztek. Mont-Saint-Michel emellett 933-tól, a normannok megszállásától katonai stratégiai szerepet is kapott, így a sziget, valamint a kolostor építészeti stílusjegyein is meglátszik normann hatás. A nagy francia forradalom idején aztán bezárták a kolostort, és börtönné alakították (a tenger Bastille-jának nevezték), amely 1863-ig működött, majd néhány évvel később megépült a szigetet a szárazfölddel összekötő gát, és azóta ez a furcsa hely már nem is sziget többé.

A 78 méter magas szikla a La Manche csatorna ár-apálysíkságán magasodik, területe 96 hektár és 1 km-re van Franciaország normandiai partjaitól.

Természeti erők tették különlegessé

A normandiai partoknál akkora az apály és a dagály közötti eltérés, hogy a vízszintkülönbség elérheti a 15 métert is. A hatóránként váltakozó apály és dagály olyan gyorsan és látványosan érkezik, hogy érdemes mindkettőt megvárni és megnézni, ha ott járunk. A tenger olyan sebességgel húzódik vissza (egy vágtató ló gyorsaságához hasonlítják), ami ritka az egész Földön, és bizony veszélyes is, mivel képes magával ragadni. Sokan begyalogolnak a sziklához a homokon, de a helyiek helyette, részben a balesetveszély miatt, inkább a kiépített utat ajánlják. A tenger egyébként csak kéthavonta veszi teljesen körbe a sziklaszigetet, olyankor kizárólag a gáton át érhetjük el a káprázatos helyet.

Mont-Saint-Michel, a Világörökség képekben:

Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Shutterstock

A katedrális belülről


Fotó: Shutterstock

A katedrális kertje


AMI MÉG ÉRDEKELHET