A skandináv krimik izgalmas fővárosa: Oslo

Jo Nesbø krimiíró rejtelmes történetein keresztül mutatjuk be ezt a titokzatos, érdekes várost.

Fotó: Unsplash

Sötét, borongós, hűvös: Oslo tökéletes hátteret biztosít egy skandináv krimihez. A norvég sztárszerző Jo Nesbø és hőse, Harry Hole nyomait kutatjuk a norvég fővárosban.

Harry Hole és Jo Nesbø Oslója

Illusztráció: Piros Zoltán

Az utóbbi tizenöt évben a magyar könyvpiacot (is) letarolták a skandináv krimik, de mind közül a norvégJo Nesbø csillaga ragyog a legfényesebben. Regényfolyamának hőse egy problémákkal küzdő, magányos nyomozó, Harry Hole, aki Nesbø szülővárosában, Oslóban oldja meg a sötét rejtélyeket. Idén tavasszal a Könyvfesztivál sztárvendégeként Nesbø Budapesten dedikált volna, ám ez a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. Ez esetben mit tehet egy igazi krimirajongó? Természetesen maga ered a nyomok után. Irány tehát Norvégia, ahol bűnözők helyett egy nyitott, modern, gyönyörű, és nagyon is biztonságos fővárost fogunk találni.

Harry Hole univerzuma

Nesbø összesen tizenkét regény hősévé tette meg a különleges nyomozót. Bár Oslo a fő helyszín, Holét néha külföldre vezényelik, így megfordult már Ausztráliában, Thaiföldön és Hongkongban is.

Sofies Gate 5.

Fotó: Instagram


A nyomozó egy belvárosi kis lakásban (a képen otthonának utcarészlete látható) tengeti magányos estéit, álmatlanul forgolódva ágyában, közben a megoldatlan eseteken gondolkozva. Mivel népszerű zarándokhely lett, a ház szellemes lakói Harry Holét még a kapucsengőn is feltüntették. Sőt, innen sétatávolságra található Harry törzshelye is.

Restaurant Schroder

Fotó: Instagram


A regényekben sok-sok órát tölt itt a nyomozó, a kétes hírű vendégektől néha alvilági információkat megszerezve. A közel százéves vendéglőben ugyanakkor semmi kétes nincs. A menün hagyományos norvég ételeket találunk, és ha épp étlapon van, érdemes itt megkóstolni a fårikålt, mely egy bárányból és káposztából készült gulyás.

Királyi palota

Fotó: 123rf


Amellett, hogy híres látnivaló, a Nesbø-univerzumban is fontos szerepe van. Annyit árulunk csak el, hogy a sorozat harmadik része, a Vörösbegy kulcsjelenete játszódik itt. A gyönyörű parkkal körbevett neoklasszicista épület ma V. Harald norvég király otthona.

A rocksztár író

Fotó: Instagram


Nesbø, mielőtt író lett, norvég rocksztár volt – nem véletlen tehát a sok zenei utalás a könyvben. Di Derre nevű bandája ma is aktív és népszerű. Aktuális koncertidőpontok az együttes Facebook-oldalán.

A sikoly

Fotó: Piros Zoltán


Ha a skandináv krimikhez egy klasszikus festményt szeretnénk párosítani, az biztosan Edvard Munch hátborzongató képe lenne. A sikolyt az Oslói Nemzeti Galériában nézhetjük meg, a kép hátterében az Oslo-fjord tűnik fel.

Krimfestivalen

Fotó: Instagram


Az igazi rajongók minden évben összegyűlnek az oslói krimifesztiválon, ahol szerzők és hozzáértők előadásai közül válogathatunk, na és persze dedikáltathatjuk a kedvenc köteteinket. További információ: www.krimfestivalen.no

Opsal

Fotó: Instagram


Itt nőtt fel Harry Hole nyomozó.

Egertorget

Fotó: Instagram


A megváltó végzetes karácsonyi koncertjének helyszíne

Holmenkollen

Fotó: Unsplash


Újabb fontos helyszín, mely egyben híres oslói látnivaló is. Hol-menkollen városrészében lakik egy fontos szereplő, Rakel; itt zajlik a Hóember végjátszmája; illetve itt találjuk a téli olimpiára épített hatalmas síugrósáncot is.

2017-ben mutatták be a Hóember filmverzióját Michael Fassbender főszereplésével

youtu.be

The Snowman Official Trailer #1 (2017) Michael Fassbender Thriller Movie HD
AMI MÉG ÉRDEKELHET