5 étel + 2 ital, amit soha ne vegyél a reptéren

Már a levegőben gondot okozhat néhány fogás.

Fotó: Shutterstock

Jobb, ha a bőrönd bepakolása és a papírok ellenőrzése közben saját gyártású csemegékkel is készülsz az útra. Hacsak nem szeretnéd a mosdóban tölteni az egész repülőutat...

Ne salátázz!

Egy zöld ebéd jó választásnak tűnhet, azonban a salátabár ebben az esetben könnyen a baktériumok melegágyává válhat. Igaz, a nyers zöldségek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, azonban a leveles zöldek káros baktériumokkal – például Escherichia colibaktériummal – is szennyezettek lehetnek. A kórokozók, megtapadva a levelek felületén, bejuthatnak a zöldség belsejébe, és sajnos akkor is ott maradnak, ha készítés előtt átmossák őket – kivéve, ha megfőzik! Amennyiben szennyezett leveles zöldségből eszel, hasmenéssel, hányással és lázzal is meg kell küzdened, ami mind az utazás, mind a nyaralás alatt roppant kellemetlen.

Óvatosan a sóval

A sült krumpli és a perec is nagyon finom, de még a földön is puffaszthat, nemhogy a levegőben. A légnyomás nagyobb magasságban csökken, ami azt jelenti, hogy a gázok, beleértve a belekben lévőt, kitágulnak, ami egyre csak duzzasztja a hasat. El tudod képzelni, mennyire kényelmes így az utazás? Főleg, ha előtte puffasztó ételt vagy szénsavas folyadékot fogyasztottál.

Fotó: Shutterstock

Támad a cukor!

Ha rohansz, és valami gyors finomságra van szükséged, a joghurt csábító lehet, de vigyázz, mert rengeteg cukrot tartalmazhat, ami szintén nem túl ideális repülés előtt. Pont annyira nem, mint a joghurtos fagyik és a gyümölcsturmixok sem a hozzáadott cukor és a rejtett adalékanyagok miatt. Ezek ugyanis túlságosan megterhelik a bélrendszert a levegőben (is). Válassz inkább több fehérjét, élelmi rostot és/vagy egészséges zsírokat tartalmazó ételeket. Például natúr, cukormentes görög joghurtot, dióféléket (amelyeket nem pörköltek hozzáadott növényi olajban), apróra vágott zöldségeket vagy mesterséges édesítőszerek és hozzáadott cukor nélküli fehérjeszeleteket.

Hamis biztonság

Akármennyire is hívogató a sonkás, szalámis csomagolt szendvics, ezek ugyanúgy ételmérgezést okozhatnak, mint a zöld leveles saláták. Az élelmiszerbiztonsági szervezet közlése szerint monocytogenes baktériumot tartalmaznak – különösen, ha régóta kint vannak –, ami hányással, hasmenéssel és influenzaszerű tünetekkel járhat. Sőt arra is kitért a szervezet, hogy jobb tiltólistára tenni a hot dogot, a felvágottakat, a csemegehúsokat és kolbászokat is, kivéve, ha azokat 80 C° fokon tartják és kínálják.

Fotó: Shutterstock

Halban a veszély

A sushi egyébként is rizikós étel, ám a reptéren még inkább! Jobb, ha nem eszel nyers vagy alig megfőzött halat, kagylót, vagy bármilyen tengergyümölcsét, illetve ezekből készült ételt – ilyen például a sashimi, a sushi és dél-amerikai ceviche. A sushi ráadásul dupla csapást mérhet rád, ha imádod jól meglocsolni szójaszósszal, hiszen egyetlen evőkanál az ajánlott napi sóbevitel 40%-át tartalmazza.

Még egy koktélt?

Sokan isznak várakozás közben sört, bort vagy koktélt, de vajon tudják, hogy a levegőben lévő hatások miatt ez rosszul is végződhet? A légköri nyomás a gép utasterében alacsonyabb, mint a Föld legtöbb pontján. Gondolj csak bele, hogy érzed magad 1800-2200 méter körül a hegyekben. Ilyen magasságban csökken a szervezet oxigénfelvevő-képessége, ami szédülést okozhat – ezt hívjuk hipoxiának. Ez alkohollal megsépkelve még inkább megterheli a szervezetet, így még erősebb szédüléssel, fejfájással járhat. Ha mégis alkoholt innál, figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyassz az italok között.

Nyaralás alatt sem árt az elővigyázatosság, íme 10 étel, amit a vakáció alatt érdemes elkerülni.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET