Az extrémen vékony, magas felhőkarcolóké a jövő

Sok metropolisz látképéhez hozzátartoznak a toronyházak, de miért alakult ki az új trend?

Fotó: Shutterstock

Extrémvékony és extrémen magas épületek, amiket angolul pencil towernek, azaz ceruzatoronynak neveznek. Hogy lehet, hogy ezek a felhőkarcolók statikailag ugyanolyan stabilak, mint a tömzsibb formájúak? Az is kiderül, hol láthatsz ilyen nyúlánk tornyokat a világon a közeljövőben.

Biztosan te is észrevetted, hogy rengeteg nagyvárosban (a világon, nem itthon) elszaporodtak a nagyon magas és karcsú toronyházak, nyilván kis alapterületen akartak minél több irodát, lakást felépíteni – ez nem is kérdés –, de hogyan lehetséges ez? Látványra ellentmond a fizika törvényeinek, hogy ezek az épületek erős kilengések nélkül, sziklaszilárdan és biztonságosan álljanak, egy több tízmilliós nagyváros kellős közepén, pedig a legújabb építészeti vívmányoknak köszönhetően ugyanolyan biztonságosak ezek is.

24:1 arány

Fotó: Shutterstock

A kép bal oldalán a Steinway Tower

Nem régen adták át a világ legvékonyabb és legmagasabb felhőkarcolóját, a Steinway Towert – más néven, a 111 West 57th Streetet Manhattan közepén. A 2021-ben átadott új toronyházak közül két New York-i felhőkarcolót is a legjobban között soroltak fel, de a Steinway nem volt a Top10-ben.

A Steinway toronyépület 84 emeletes, 435 méter magas és a magasság-szélesség aránya 24:1-hez. De nem az egyetlen ilyen nyúlánk felhőkarcoló Manhattanben, ahogy a fenti képen is láthatod, már mellette is épült pár darab, ezt a területet a Milliárdosok sorának (Billionaires Row) is nevezik New Yorkban.

Mi számít ceruzatoronynak?

Fotó: Unsplash

Hongkong

A 10:1-nél nagyobb arány-különbséget mutató épületek már ceruzatornyok, és egyre jobban szaporodnak az egész világon. Például Melbourne-ben és Hongkongban olyan kevés szabad terület van a városközpontban, hogy a fejlesztők inkább a felfelé építkezés mellett döntenek.

A városi túlnépesedésből logikusan következik, hogy egyre több ilyen toronyház épül majd.

New Yorkban például a telekhez tartozó légteret, azaz a fölötte való tér beépítési jogát is meg kell vásárolni. Tehát ha valaki meg tudja venni a méregdrága telekár mellett még a hozzá tartozó légteret is, az már valódi státusz szimbólum – a milliárdosok ezzel is demonstrálják a vagyonukat. Minél dizájnosabb, karcsúbb és magasabb tornyot építenek, annál előkelőbbek a gazdagok között.

Már Sydney-ben, Londonban, Birminghamben és Torontóban tervben van a ceruzatornyok építese, valószínűleg tíz éven belül elszaporodnak a világ minden nagyvárosában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET