Megjelent az első, csak hazai éttermeket bemutató Michelin Guide

A kalauzból kiderül, melyek azok a magyarországi éttermek, amelyek a legjobb minősítéseket kapták.

Fontos mérföldkő a magyar gasztronómiában: két darab 2 Michelin-csillag, hét darab 1 Michelin-csillag, 6 Bib Gourmand minősítés talált gazdára Magyarországon.

Idén először Magyarország egészéről adott ki étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide. Magyarországnak mostanáig 7 Michelin-csillagos étterme volt, valamennyi Budapesten, idén azonban már vidéki éttermekkel is gyarapodott a lista: ezek a tatai Platán (amely két csillagot kapott) és az esztergomi 42 Restaurant& Bar. A budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagot megduplázva Magyarország második, két Michelin-csillaggal rendelkező étterme lett a Stand. Mellette megőrizte egy csillagát 6 fővárosi étterem, míg a Rumour első alkalommal nyerte el ezt az elismerést.

Fotó: Facebook/ Platán Restaurant

Az étteremkalauzok története az autós kirándulások népszerűvé válásával kezdődött, a legszélesebb körben ismert, 1900 óta létező Michelin-kalauz sem véletlenül viseli egy autógumi-gyártó vállalat nevét: a kiadvány eleinte praktikus segítséget kínált a vidéken autózóknak, nem mellesleg arról is említést tett, mely éttermeket érdemes felkeresni kirándulás közben.

TUDATOSAN CSAK KÉSŐBB KEZDTÉK EL KERESNI A LEGJOBB ÉTTERMEKET ÉS VÁLTAK MEGKERÜLHETETLENNÉ.

Egész Európában ugyanazzal a magasan képzett nemzetközi szakembergárdával értékelnek – Michelin-kalauz Nyugat-Európa országairól, valamint Európa és a világ nagyvárosairól jelenik meg.

Fotó: Facebook/ Babel Budapest

A Michelin nemzetközi inspektorcsapata szigorúan titokban tesztel, és éttermek mellett szállodákat is ajánlanak az utazók figyelmébe. A legjobb éttermeket csillagokkal minősíti (*érdemes megállni, ** érdemes kitérőt tenni, ***érdemes külön utazást tervezni a kedvéért), a pufók Michelin-baba (Bib Gourmand) pedig a jó ár-érték arányú helyeket jelöli. További minősítési kategória a Michelin-tányér (az étterem jó és minőségi ételeket szolgál fel, további vizsgálódás után jó esélye van a csillagra vagy a Bib Gourmand minősítésre) és a Zöld csillag (kiváló konyha, amit ráadásul fenntartható módon üzemeltetnek – a hagyományos csillago(ko)n felül is járhat).

2022-ben a következő hazai éttermek kaptak díjat:

KÉT MICHELIN-CSILLAG

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

EGY MICHELIN- CSILLAG

  • 42, Esztergom
  • Rumour, Budapest
  • Babel, Budapest
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • Costes, Budapest
  • Essência, Budapest
  • Salt, Budapest

BIB GOURMAND

  • Anyukám Mondta, Encs
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Kistücsok, Balatonszemes
  • Macok, Eger
  • Mór24, Balatonfüred
  • Sparhelt, Balatonfüred

ZÖLD CSILLAG

  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Műhely, Budapest
  • Salt, Budapest
AMI MÉG ÉRDEKELHET