Ami Amerikának a hamburger és a hotdog, az Európának… kíváncsiak voltunk a válaszra, így összegyűjtöttük az öreg kontinens megkerülhetetlen street foodjait. Induljon az ízutazás az édestől a sósig!
Csavargásaink egyik fontos eleme a helyi ételek megismerése, hiszen e kóstolókon keresztül teljesebb képet kaphatunk a városról, a régióról, az ott élő emberekről, szokásokról. Bár az utcai ételek csak néhány éve lettek igazán divatosak, biztosak lehetünk benne, hogy Európa legtöbb országában találunk olyan tradicionális „hozom-viszem" harapnivalót, amelyet felmarkolva egy percet sem veszítünk az úti célunk felfedezésére szánt időből.
Portugália: cachorrinhos Fotó: Instagram
A falatokra vágott szendvics Porto utcáinak jellegzetes étele. A vékony héjú kiflibe egy helyi sült kolbász, az alheira kerül, amit fűszeres szósszal kennek meg, majd a zárt szendvicset kontaktgrillben sütik ropogósra. Ezután felvágják és kérésre sült krumplival körítik.
Itt kóstold meg: Cervejaria Gazela , Porto
▲ Szicília: arancini Fotó: Instagram
Eredetileg a másnapos rizottó felhasználására találták ki a panírozott rizsgombócokat , melyek Dél-Olaszország és különösen Szicília utcáin elkerülhetetlenek. Töltelékként gyakran kerül bele húsos ragu, de a tejszínes sonka és a mozzarellás, zöldséges változat sem ritka. Mindig frissen fogyasszuk!
Itt kóstold meg: Enomis , Palermo
▲ Lengyelország: obwarzanek krakowski Fotó: Instagram
Krakkó jellegzetessége ez a bagelhez hasonló harapnivaló , amely magában, zöldségkrémekbe mártogatva és mutatós szendvicsként is városszerte megtalálható. Az édeskés, kör alakúra fonott tésztát sütés előtt megfőzik, innen ered a neve (obwarzac – előfőz).
Itt kóstold meg: 2 Okna Cafe , Krakkó
▲ Törökország: ıslak burger Fotó: Instagram
A szaftos marhahúspogácsából és burgerbuciból álló nedves (ezt jelenti az ıslak szó) burger egy isztambuli utazás kihagyhatatlan utcai fogása. Miután összeállítják a szendvicset, fűszeres, fokhagymás paradicsomszószba áztatják, majd gőzölik . Ne várjunk vele, együk meg azonnal!
Itt kóstold meg: Kizilkayalar , Isztambul
▲ Németország: currywurst Fotó: Instagram
Berlin ikonikus utcai étele az előbb gőzölt, majd megsütött sertéskolbász, amely mellé curry fűszerkeverékkel megszórt ketchup kerül . Körete jellemzően sült krumpli és kiflikarikák. A fűszeres finomság a II. világháború után vált a munkások filléres street foodjává, napjainkban csak Berlinben évi 70 millió adagot adnak el belőle.
Itt kóstold meg: Curry61 , Berlin
▲ Horvátország: burek Fotó: Instagram
A török eredetű börek a teljes balkáni régióban megtalálható különböző formákban és töltelékekkel. A rétestészta alapú utcai snacket a horvátok egész nap fogyasztják , jellemzően húsos, sajtos és krumplis töltelékkel gazdagítva, feltekerve vagy pite formában sütve, szeletelve.
Itt kóstold meg: Burek , Zágráb
▲ Ciprus: lokmades Fotó: Facebook
A görögöktől származó loukoumades jelentése morzsa. A falatnyi fánkok kívül roppanósak, belül puhák , és Cipruson is elterjedtek, ahol a görögországival ellentétben nem mézzel, fahéjjal és dióval fogyasztják, csak egy egyszerű cukorsziruppal öntik nyakon.
Itt kóstold meg: Panikkos Loukoumades , Protarasz
▲ Spanyolország: churros Fotó: Instagram
Ennek az égetett tésztából készült édességnek az eredete máig vitatott. Vagy portugál hajósok hozták magukkal a receptet Kínából, vagy spanyol juhászok találták ki a friss péksütemények helyettesítésére. Bármi is az igazság, a fahéjas cukorba forgatott ropogós tésztarúd mára a spanyolok legismertebb édessége lett, amelyet forró csokoládéba mártogatva fogyasztanak reggelire.
Itt kóstold meg: Xurreria J. Argilés, Barcelona
▲ Hollandia: poffertjes Fotó: Instagram
Minden népnek megvan a maga palacsintavariációja : a hollandok a kicsi, habkönnyű változatra esküsznek, amelyet speciális sütőformában sütnek. Hagyományosan olvasztott vajjal és sok porcukorral kínálják, de ma már rengeteg ízben kapható. Az első alkalommal viszont érdemes ezt a puritán változatot kipróbálni!
Itt kóstold meg: Albert Cuyp Markt , Amszterdam
▲ Svédország: halv special Fotó: Insatgram
A svédek hotdogja , krumplipürével borítva. A név (halv – fél) arra utal, hogy egy szál kolbász kerül a tésztába, míg a hel special már egy egész pár kolbászt ígér: az egyik szál gyakorta főzve, a másik sütve. Az étel további furcsasága, hogy a svédek egy Pucko nevű kakaós italt isznak hozzá.
Itt kóstold meg: Korv kiosk, Göteborg
▲