10 európai street food, ami jobb a hotdognál

Milyen gyors utcai ételeket fogyasztunk az öreg kontinensen? A válasz egyszerű: finomat!

Fotó: Instagram

Ami Amerikának a hamburger és a hotdog, az Európának… kíváncsiak voltunk a válaszra, így összegyűjtöttük az öreg kontinens megkerülhetetlen street foodjait. Induljon az ízutazás az édestől a sósig!

Csavargásaink egyik fontos eleme a helyi ételek megismerése, hiszen e kóstolókon keresztül teljesebb képet kaphatunk a városról, a régióról, az ott élő emberekről, szokásokról. Bár az utcai ételek csak néhány éve lettek igazán divatosak, biztosak lehetünk benne, hogy Európa legtöbb országában találunk olyan tradicionális „hozom-viszem" harapnivalót, amelyet felmarkolva egy percet sem veszítünk az úti célunk felfedezésére szánt időből.

Portugália: cachorrinhos

Fotó: Instagram


A falatokra vágott szendvics Porto utcáinak jellegzetes étele. A vékony héjú kiflibe egy helyi sült kolbász, az alheira kerül, amit fűszeres szósszal kennek meg, majd a zárt szendvicset kontaktgrillben sütik ropogósra. Ezután felvágják és kérésre sült krumplival körítik.

Itt kóstold meg:Cervejaria Gazela, Porto

Szicília: arancini

Fotó: Instagram


Eredetileg a másnapos rizottó felhasználására találták ki a panírozott rizsgombócokat, melyek Dél-Olaszország és különösen Szicília utcáin elkerülhetetlenek. Töltelékként gyakran kerül bele húsos ragu, de a tejszínes sonka és a mozzarellás, zöldséges változat sem ritka. Mindig frissen fogyasszuk!

Itt kóstold meg:Enomis, Palermo

Lengyelország: obwarzanek krakowski

Fotó: Instagram


Krakkó jellegzetessége ez a bagelhez hasonló harapnivaló, amely magában, zöldségkrémekbe mártogatva és mutatós szendvicsként is városszerte megtalálható. Az édeskés, kör alakúra fonott tésztát sütés előtt megfőzik, innen ered a neve (obwarzac – előfőz).

Itt kóstold meg:2 Okna Cafe, Krakkó

Törökország: ıslak burger

Fotó: Instagram


A szaftos marhahúspogácsából és burgerbuciból álló nedves (ezt jelenti az ıslakszó) burger egy isztambuli utazás kihagyhatatlan utcai fogása. Miután összeállítják a szendvicset, fűszeres, fokhagymás paradicsomszószba áztatják, majd gőzölik. Ne várjunk vele, együk meg azonnal!

Itt kóstold meg: Kizilkayalar, Isztambul

Németország: currywurst

Fotó: Instagram


Berlin ikonikus utcai étele az előbb gőzölt, majd megsütött sertéskolbász, amely mellé curry fűszerkeverékkel megszórt ketchup kerül. Körete jellemzően sült krumpli és kiflikarikák. A fűszeres finomság a II. világháború után vált a munkások filléres street foodjává, napjainkban csak Berlinben évi 70 millió adagot adnak el belőle.

Itt kóstold meg:Curry61, Berlin

Horvátország: burek

Fotó: Instagram


A török eredetű börek a teljes balkáni régióban megtalálható különböző formákban és töltelékekkel. A rétestészta alapú utcai snacket a horvátok egész nap fogyasztják, jellemzően húsos, sajtos és krumplis töltelékkel gazdagítva, feltekerve vagy pite formában sütve, szeletelve.

Itt kóstold meg:Burek, Zágráb

Ciprus: lokmades

Fotó: Facebook


A görögöktől származó loukoumades jelentése morzsa. A falatnyi fánkok kívül roppanósak, belül puhák, és Cipruson is elterjedtek, ahol a görögországival ellentétben nem mézzel, fahéjjal és dióval fogyasztják, csak egy egyszerű cukorsziruppal öntik nyakon.

Itt kóstold meg:Panikkos Loukoumades, Protarasz

Spanyolország: churros

Fotó: Instagram


Ennek az égetett tésztából készült édességnek az eredete máig vitatott. Vagy portugál hajósok hozták magukkal a receptet Kínából, vagy spanyol juhászok találták ki a friss péksütemények helyettesítésére. Bármi is az igazság, a fahéjas cukorba forgatott ropogós tésztarúd mára a spanyolok legismertebb édessége lett, amelyet forró csokoládéba mártogatva fogyasztanak reggelire.

Itt kóstold meg: Xurreria J. Argilés, Barcelona

Hollandia: poffertjes

Fotó: Instagram


Minden népnek megvan a maga palacsintavariációja: a hollandok a kicsi, habkönnyű változatra esküsznek, amelyet speciális sütőformában sütnek. Hagyományosan olvasztott vajjal és sok porcukorral kínálják, de ma már rengeteg ízben kapható. Az első alkalommal viszont érdemes ezt a puritán változatot kipróbálni!

Itt kóstold meg:Albert Cuyp Markt, Amszterdam

Svédország: halv special

Fotó: Insatgram


A svédek hotdogja, krumplipürével borítva. A név (halv – fél) arra utal, hogy egy szál kolbász kerül a tésztába, míg a hel special már egy egész pár kolbászt ígér: az egyik szál gyakorta főzve, a másik sütve. Az étel további furcsasága, hogy a svédek egy Pucko nevű kakaós italt isznak hozzá.

Itt kóstold meg: Korv kiosk, Göteborg

AMI MÉG ÉRDEKELHET