5 mesebeli kastély a Földön, amit Csipkerózsika is megirigyelne

Azért persze senkit nem zárnak be a toronyba.

Neuschwanstein kastély
Neuschwanstein kastély, Németország - Fotó: Shutterstock
A kastélyok magas tornyaikkal, kacskaringós lépcsőikkel és gazdag történelmükkel sok utazóban a régmúlt korok romantikáját idézi meg. Bolygónk szerencsére tele van szebbnél szebb épületekkel, melyek amellett, hogy kétségkívül hangulatosak, építészeti szempontból is mesterműveknek számítanak. Mutatunk közülük ötöt, amiknek látogatását megéri beiktatni a programba egy-egy nyaralás során.


Neuschwanstein-kastély, Németország

A bajor Alpok mélyén fekvő Neuschwanstein-kastély a mesebeli romantika megtestesítője. A 19. században épült kastélyt még II. Lajos bajor király parancsára húzták fel, aki maga is lelkesen részt vett a tervezésben és a díszítésben. Lajos király egyébként igazi úttörőnek számított; az ő kastélyai voltak például az elsők, melyek elektromosságot használtak. Festői tornyaival és díszes belső tereivel pedig nem meglepő, hogy ez az épület inspirálta a Disney Csipkerózsikáját.

Himedzsi várkastély, Japán 

Az 1993 óta UNESCO világörökségek részét képező Himedzsi várkastély alapjait még a 14. században rakták le, ezeket egészítette ki 1580-ban harminc toronnyal Tojotomi Hidejosi, a középkori Japán egyik legfontosabb hadvezére – ezt egyébként később még hússzal megtoldották. Speciális, éghetetlen fehér agyagból készül falai miatt a „fehér kócsag” becenevet kapta.

Reméljük a térség nem jut a Fudzsi sorsára: Betelt a pohár Japánban, nem bírja tovább a szemetelő tömeget a Fudzsi

Peleş-kastély, Románia 

A Kárpátok vonulatai között rejtőző Peleş-kastély neoreneszánsz stílusban, 1873 és 1914 között épült fel I. Károly román király megbízásából. Az épületben 160 szoba, de még egy hatvan fő befogadására képes színi előadóterem is helyet kapott, belső tereiben pedig számos művészeti stílus keveredik.

Alcázar de Segovia, Spanyolország

A sziklák tetején magasodó segoviai katedrális a középkori spanyol építészet mintapéldája. A jellegzetes tornyairól ismert kastély kulcsfontosságú szerepet játszott Spanyolország történelmében, hiszen 22 uralkodó számára királyi palotaként, erődként és még börtönként is szolgált. Tornyában tárolták azokat a királyi kincseket, amelyből végül Kolumbusz Kristóf első útját finanszírozták, de a történelem egyik legjelentősebb női uralkodója, Kasztíliai Izabella is tartózkodott közvetlenül megkoronázása előtt.

Ha már Kolumbusz Kristóf: A part nélküli tenger, ami Kolumbusz Kristóf eszén is túljárt

Pena-palota, Portugália

Fotó: Shutterstock

A Sintra-hegység tetején álló Pena-palota vibráló színeivel és jellegzetes kupolájával Portugália egyik ékkövének számít. A romantikus 19. századi épületben a mór, a neogótikus, a neoreneszánsz és mánueli stílusjegyek keverednek, területét pedig a portugál uralkodók gyakran nyári rezidenciaként használták ki. Körülötte egy kétszáz hektáros park található, amiben szintén romantikus jegyekre bukkanhatnak a látogatók: a világ több pontjáról idetelepített növények között labirintus-szerűen kanyarognak az útvonalak.

(Forrás: Times of India)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET