5 hűvös európai úti cél, ha nem bírod a nyári hőséget

Ha nem nekünk találták ki a 30 Celsius-fok feletti időjárást.

kilchurn-kastély, skócia

Kilchurn-kastély, Skócia – Fotó: Shutterstock

Bár a nyár sok utazó számára az év legkedveltebb időszakának számít, akadnak olyanok is bőven, akik számára nem olyan vonzó az állandó forróság és az intenzív napsütés. Ha az utóbbi csoportba tartozunk, de nem szeretnénk lemondani a nyaralásról, akkor bátran válogassunk az alábbi úti célok közül, ugyanis ezeken a helyeken a júniusi hőmérséklet sem szokta meghaladni a 30 Celsius-fokot!


Oslo – Norvégia

Norvégia fővárosa bár tele van szaunákkal, a kinti hőmérséklet általában júniusban is maximum 20 Celsius-fok körül alakul. Oslo mindenesetre tele van kulturális látnivalókkal: meglátogathatjuk például a 2021-ben megnyúlt Munch múzeumot, ami a világ egyik legnagyobb olyan múzeuma, ami teljes egészében egyetlen művész előtt tiszteleg.

A klasszikusok kedvelőinek jó választás lehet estére egy opera vagy egy balett-előadás megtekintése a Norvég Opera- és Balettházban, a történelem iránt érdeklődőknek pedig nem érdemes kihagyni a Viking hajók múzeumát sem. Egy kis természetközeli élményért járjuk be a helyi botanikus kertet, ha pedig kifáradtunk a sétálásban, belekóstolhatunk norvég tengeri táj ízeibe a Mathallen, illetve a háromcsillaos Maemmo és a Sentralen éttermekben.

Skót-felföld – Skócia 

Habár Skóciában is az év egyik legmelegebb hónapja a június, a Skót-felföldön kevés az esélye annak, hogy hatalmas forróságban találjuk magunkat: a hőmérsékleti maximum ilyenkor sem haladja meg a 19 fokot, sőt, általában ennél is hűvösebb időre számíthatunk.

A hosszú nappalok és elnyúló szürkület jó lehetőséget biztosít a kalandozásra, a térség pedig szerencsére tele van természeti látnivalókkal. Látogassuk meg a környező klasszikus skót várak egyikét, sétáljunk el a legészakabbra található Duncansby Head világítótoronyig, vagy eredjünk a Glenfinnan-viadukton végighaladó Roxfort-expressz nyomába, a Skót-felföldön biztosan nem fogunk hőgutát kapni.

A világítótornyokért is megérheti egy kis kitérőt tenni: Európa 5 leghíresebb történelmi világítótornya, ha valami különlegeset látnál

Madeira – Portugália 

Az Atlanti-óceán mélyén fekvő portugál sziget az egyik legideálisabb célpont azok számára, akik nem kedvelik a szélsőséges időjárást, ugyanis Madeirán egész évben kellemes, tavaszias idő várja a látogatókat.

A júniusi átlaghőmérséklet 20-24 Celsius-fok körül szokott alakulni, a sziget érintetlen, vadregényes tengerpartjai egyaránt tökéletesek a szörfözésre és a kajakozásra is. A kirándulók számára a buja esőerdővel borított hegyvidékek igazi paradicsomnak számítanak, a magasabb zónák pedig tele vannak avokádóval, mangóval, és passiógyümölccsel is. Madeira gazdag élővilága is megér egy említést: a látogatók delfineket és bálnákat is elcsíphetnek.

San Sebastián – Spanyolország

Bár Spanyolországot a turisták egy nagyobb része éppen a meleg időjárás és a perzselő strandok miatt látogatja meg, az ország északi részén fekvő San Sebastiánban a szellő általában nem engedi túlságosan felforrósodni a levegőt – júniusban átlagosan 21 Celsius-fokos hőmérsékletre lehet számítani.

Tengerpart viszont itt is akad: válasszuk a népszerű La Conchát vagy a kicsit távolabbi Zurriolát, a fürdőzésről egyáltalán nem kell lemondanunk. Az óvárosban sétálgatva kipróbálhatjuk a megannyi pintxos bár ínycsiklandó kínálatát, mielőtt belevetnénk magunkat a múzeumok és templomok kavalkádjába. Gyerekekkel utazva szuper program lehet a helyi akvárium meglátogatása is.

Ha már akváriumok: Európa legvagányabb akváriumai a tengeri állatok szerelmeseinek

Bledi-tó – Szlovénia 

Ugyan az általánosan tapasztalt hőmérsékletnövekedés Szlovéniát sem kerülte el, a Bledi-tó hegyekkel határolt környéke még júniusban is enyhébb klímával kecsegtet. Míg a nappali hőmérséklet júniusban a 25 Celsius-fokot is eléri, addig éjszakára jelentősen le tud hűlni a térség – emiatt érdemes plusz rétegekkel készülni. A Júliai-Alpok ideális környezetet biztosít a túrázásra, de népszerű programnak számít a csónakázás és a barlangászat is.

(Forrás: Condé Nast Traveler)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET