6 hónap sötétség: óriás tükrökkel hozzák el a fényt egy norvég városba

Te kibírnád fél évig napfény nélkül?

Fotó: Shutterstock

Számunkra itt, a Kárpát-medencében elképzelhetetlen, hogy fél évig ne érjen napfény egy-egy települést, azonban a világnak vannak olyan részei, ahol bizony az év egy részében egyensúlyozni kell a világosság és a sötétség között.

​Város a háborúban

Rjukan egy kisváros Norvégiában, a fővárostól pár óra autóútra. A település a hozzá közel eső Rjukan-vízesésről kapta a nevét. Rjukan amennyire kicsi, annyira híres a nagyvilágban, hiszen a helység egyedülálló módszert talált ki arra, hogy megoldja a hegyek okozta elzártságból, így pedig a napfény hiányából adódó problémákat.

A város azonban nemcsak erről híres, a második világháború alatt ugyanis itt működött Európa egyetlen nehézvízgyártó üzeme, amelynek fontos szerepet szántak a németek egy későbbi atombomba léterhozásában. Tudták ezt a szövetségesek is, így több próbálkozás is történt az üzem felrobbantására, végül 1943. február 27-én az úgynevezett Gunnerside-akció keretében sikerült csapást mérni a gyárra.

A gyár épülete ma múzeumként funkcionál, a norvég hősök emlékére pedig 1965-ben leforgatták aTelemark hősei című filmet.

Gigantikus tükrök

A város történelmi vonatkozásait ma kevesebben ismerik, mint Rjukan óriási tükreit, amelyek fényt hoznak a településre. A projekt régóta foglalkoztatta a helyieket, már 1913-ban is megjelent egy cikk egy helyi lapban, amely a sötét hónapokban a napfény tükrökkel történő szétszórását szorgalmazta. Azonban akkoriban még egy ilyen projekt kivitelezése szinte lehetetlennek tűnt. Ezért első körben, 1928-ban egy felvonót építettek, amely felvitte a napfényért epekedő lakosokat a hegy tetejére.

Végül 2013-ban készült el három 17 négyzetméteres tükör, azaz heliosztát a város fölé emelkedő hegyek tetején. A tükrök folyamatosan követik a Napot, és így megvilágítják Rjukan főterét.
AMI MÉG ÉRDEKELHET