Megnyitott a Bükki Csillagda

Végre elkészült és látogatható a hegyi csillagvizsgáló és planetárium.

Fotó: Facebook

Programokkal, interaktív kiállítással, esti csillag-megfigyelésekkel, előadásokkal, VR-eszközökkel és Bolygótúra tanösvénnyel vár Magyarország legújabb csillagvizsgálója.

Miért a Bükkben?

Fotó: Facebook


A Bükk-fennsík hazánk egyik legnagyobb átlagmagassággal rendelkező vidéke, ráadásul ezen a területen a fényszennyezettség is alacsony, így adta magát a helyzet, illetve a hely, hogy ide épüljön egy csillagvizsgáló. A Kárpát-medencét sokszor rétegfelhők takarják, de a tájból kiemelkedő Bükkből akkor is lehet megfigyeléseket végezni, amikor az ország jelentős részén erre nincs lehetőség a sűrű felhőzet miatt. 2013-ban a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület összefogott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, hogy felmérjék, alkalmas-e ez környék egy csillagda megépítésére – a több évig tartó kutatás eredménye az lett, hogy ideális helyszín. Először ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánították a területet, majd néhány évvel később elkezdődött az építkezés, a terület korszerűsítése. A Bükki Nemzeti Parkban egyébként olyan természeti jelenségek is nagyon jól megfigyelhetők (a fényszennyezés hiánya miatt), mint a szentjánosbogár-rajzás, úgyhogy akár össze is lehet kötni a parkban több programot is tavasszal és nyáron.

Marsa vagy Holdra?

Fotó: Facebook

VR-túra a Nemzetközi Űrállomáson

A csillagdában az ismeretterjesztő, interaktív kiállításon kívül van virtuális valóság szoba is. A VR-eszközökön a következő látványvilágok közül lehet választani:

  • Apollo 18 küldetés;
  • Marsi kanyon;
  • Hold-felszín;
  • A Nemzetközi Űrállomás közelében segíthetsz egy-egy éles helyzet megoldásában űr-béli missziók keretében;
  • Madártávlatból élheted át a sárkányrepülés élményét és nézhetsz szét 360 fokban a Bükk fölött.

Fotó: Facebook

Esti csillagnézés

Esti csillagászati programra jelentkezhetsz a Bükki Csillagda oldalán, az eseményre előre, online lehet jegyet foglalni. Ahogy az oldalon írják: „Időjárási viszonyoknak megfelelően csillagdánk éjszakai programokat is szervez távcsöves csillagászati bemutatókkal". De rossz idő esetén sem kell szomorkodni vagy lemondani a programról, hiszen felhős idő esetén éjszakai tanösvénybejárást és élőszavas planetáriumi csillagászati bemutatót tartanak. Esőben pedig planetáriumi csillagászati bemutató, filmvetítés és a VR eszközhasználat pótolja a távcsöves csillagvizsgálást.

A Bükki Csillagda címe: 3304 Eger, Sánc u. 6.

AMI MÉG ÉRDEKELHET