Még egy ok, hogy ellátogass Pannonhalmára: megnyílt az Illatmúzeum!

Az apátság levendulása és gyógynövénykertje után most Illatmúzeumában is tanulhatunk.

Fotó: 123rf

Éppen tartanak Pannonhalmán a Levendulanapok, így rengetegen látogatnak el ebben az időszakban az Pannonhalmi Főapátsághoz. Ma már egy egésznapos programot is szervezhetünk erre a környékre, hiszen rengeteg a borászat és remek éttermekben ebédelhetünk, vacsorázhatunk. Most pedig egy új, különleges programra csábítunk: az Illatmúzeumba.

Az apátság honlapja a következőképp mutatja be új, Magyarországon egyedülálló illattárlatát: „Interaktív módon ismerkedhetünk meg a Gyógynövénykertben termesztett öt fő növény (francia levendula, orvosi zsálya, citromfű, kakukkfű, borsmenta) botanikai és termesztési tulajdonságaival, felhasználhatóságával." De ez nem minden! A tárlaton bemutatnak további hét olyan illatot (például tömjén, pézsma vagy rózsa) is, melyeket a világ különböző tájain évezredek óta használnak. A Gyógynövénykert épületeinek felújítása, bővítése lehetővé teszi, hogy a látogatók alaposan megismerjék a növények termesztési technológiáját, az illóolajok lepárlásának csínját-bínját és az olajból készült termékek előállítását.

Az illóolajok története

Fotó: Facebook

Zólyomi Zsolt az Illatmúzeumban

A gyógynövényekből kinyert illóolajok évezredek óta az illatszeripar és kozmetikumok alapanyagául szolgáltak – nem véletlen, hogy Zólyomi Zsolt parfümőr tevékenyen részt vett a tárlat összeállításában. Ahogy Facebook-posztjában írja, ez egy régóta tervezett projekt volt: „Kivételesen tényleg nagyon büszke vagyok rá, hogy e meseszép helyen megvalósult régóta dédelgetett illatos múzeumpedagógiai álmom."

A tárlat, ha lehet így mondani, nem csak napi aktualitásokkal foglalkozik: az olajokat, azok kozmetikai felhasználása mellett, évezredek óta különböző vallások szakrális tevékenységeinek kellékeként is ismerték és használták, gondoljunk csak a templomok tömjénillatára vagy az ókori egyiptomi balzsamozás rituáléjára!

Az Illatmúzeum önállóan díjmentesen látogatható, de ha kérünk 30 perces tárlatvezetést, akkor a következő a belépők ára: felnőtteknek 600 Ft/fő, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 300 Ft/fő.

AMI MÉG ÉRDEKELHET