5 megfizethető európai alternatíva, ha lecserélnénk a túlzsúfolt úti célokat

Kevesebb turista, pénztárcabarát alternatíva, hasonló élmény.

Matera, Puglia, Olaszország

Matera, Olaszország - Fotó: Unsplash/Andreea Petruti

Velence, Barcelona, Szantorini és még sorolhatnánk. Régóta népszerű turistaparadicsomokról van szó, ahová évről évre rengetegen utaznak el − ezzel pedig gyakran élvezhetetlenné válnak maguk a helyszínek. Egy TikTokon terjedő trendnek köszönhetően azonban számos olyan − kevésbé felkapott − úti célt találhatunk magunknak, amely bár nagyon hasonlít atmoszférájában egy-egy túlzsúfolt célponthoz, jóval olcsóbb alternatívát kínál. Ezekből mutatunk most párat!

Barcelona helyett Girona 

Fotó: Manuel Torres Garcia/Unsplash

Girona, Spanyolország

A katalán nagyváros rendületlenül Spanyolország leglátogatottabb úti célja. A hatóságok kénytelenek voltak − a még nagyobb túlzsúfoltság elkerülése érdekében − már a partiturizmust és a sétahajók utasainak létszámát is csökkenteni. Ha zavarna a tömeg, válaszd inkább Gironát, amely kevesebb mint egy órányi vonatútra található Barcelonától és hasonló élménnyel kecsegtet.

A város egyedi építészetével várja a történelem rajongóit. Kötelező látnivalónak számítanak az impozáns középkori falak, a labirintusszerű zsidó negyed és a fenséges, fakó kőből épült katedrális is. Ha az ételekre lennénk kíváncsiak, az is jobban megéri itt: az Euronews szerint az étkezések körülbelül 25 százalékkal olcsóbbak Gironában, mint Barcelonában.

Ha már nyárig se tudunk várni! 5 európai úti cél, ami tökéletes egy tavaszi kiruccanáshoz

Saint Tropez helyett Bodrum 

Fotó: Mert Kahveci/Unsplash

Bodrum, Törökörszág

Ha tengerre, homokra és csillogásra vágyunk, akkor a francia riviéra helyett inkább Törökország türkizkék tengerpartját válasszuk. A Bodrum-félsziget partvonalát üdülőhelyek szegélyezik, Bodrum városközpontja pedig színes éjszakai élettel bír, emellett afelől se legyen kétségünk, hogy a török gasztronómia is lenyűgöz majd minket.

A megfizethetőbb árú szállásokon túl a lenyűgöző hajókirándulások is pénztárcabarátabbak, mint a francia tengerparton.

Velence helyett Treviso

Fotó: ShutterstockTreviso, Olaszország

Trevisóban ugyan nincs Sóhajok hídja, de minden más igen: város vonattal vagy autóval kevesebb mint fél órára található Velencétől, de repülőtér is is elérhető a városon kívül.

Ahelyett, hogy a lagúnavárosban a tömeggel küzdenénk, élvezzük inkább Treviso elegáns árkádjait és a várfalakkal teli épületeit. A borok szerelmesei értékelik majd a szőlővel borított dombok közelségét, ahol a kiváló minőségű Conegliano-Valdobbiadene prosecco is készül.

Trevisóról bővebben: Az olasz város, ami felveszi a versenyt Velencével, csak éppen kevesebben látogatják

Szantorini helyett Puglia

Fotó: Unsplash/Daniel Corneschi

Alberobello, Puglia, Olaszország

Nincs kétség afelől, hogy Szantorini lélegzetelállító, azonban a görög úti cél az év minden időszakában túlzsúfolt. Próbáljuk ki helyett a dél-olaszországi Pugliát, amely hasonlóan csodálatos atmoszférával bír. A mintegy 800 kilométernyi partvidék számos természetközeli stranddal van tele, akárcsak a görög sziget.

A Szantorinin látható ikonikus házainak is megtaláljuk itt a maga változatát. Puglia sajátos, fehér trullijai kúpos tetejű, kör alakú épületek, amelyek 1996 óta az UNESCO világörökségébe tartoznak.

Klasszikus, fehér házikóival, romantikus kikötőivel és persze homokos strandjaival a görög sziget hasonló élményt tud nyújtani, mint a luxusutazásokról (is) ismert Szantorini.

Ez is érdekelhet: Néhány dél-olasz faluban még ma is beszélik ezt az ókori görög nyelvet

Capri helyett Procida 

Fotó: Laurent Gence/Unsplash

Procida, Olaszország

Az olaszországi Amalfi-parton fekvő Capri szigete már régóta népszerű célpontja turistáknak. Ha azonban egy jóval kedvezőbb árú, kicsit földhözragadtabb nyaralásra vágyunk, látogassunk el a Nápoly partjainál fekvő Procida szigetére.

A pasztellszínű halászházakból álló szigetet egyre népszerűbb az utazók körében, számos remek program közül is választhatunk itt: egy háromórás privát hajós túra mindössze harminc euróba − közel 12 ezer forintba − míg egy ötórás éjszakai kajakos kirándulás ötven euróba − nagyjából 20 ezer forintba − kerül.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET