Medveles a vadonban? Igen, de csak óvatosan!

Akkor is jöhet szembe medve, ha nem kifejezetten ezért mentél kempingezni, hogy találkozz néhány egyeddel...

Fotó: 123rf.com

Romániában becslések szerint hat- és kilencezer közötti számú barna medve él. A zömük Erdélyben, ráadásul a turisták által is kedvelt helyeken mozog, így nem árt, ha tudjuk, hogy mihez kezdjünk, ha szembetalálkozunk eggyel. Magyarországról egyszer már eltűntek, de idén megint láttak néhány példányt a természetjárók.

Ahol az étel, ott a medve

Az erdélyi medvék kedvelt tartózkodási helye a Hargita megyei Csomád hegység. A medvesztráda is az itteni Olt szorosán keresztül vezet: itt váltják egymást román és székely medvék, garantált találkozási pontjuk Tusnádfürdő és a Szent Anna-tó környéke. Egyes tévhitekkel ellentétben ide nem kürtőskalácsozni járnak, hanem fürdeni. Július-augusztusban, vagyis a turistaszezonban aktívabban kajtatnak az ember által otthagyott élelem után.

Ha elkerülnéd a macit...

Az erdőt járva jelezzük az ottlétünket: csapkodjuk egy bottal a fákat, vagy néha kurjongassunk. Ne sütögessünk erdei tisztásokon, sőt: az élelmünket tartsuk jól elzárva, cipzáras zacskóban vagy dobozban.

Fotó: 123rf.com

Ha megpillantjuk a barnamedvét és a bocsait:

  • Ne induljunk el felé a megfelelően beállított szelfi reményében!
  • Ne kínáljuk étellel!
  • Ne ordítsunk rá!
  • Ne kezdjünk el szaladni, vagy fára mászni!

Nyugodt mozdulatokkal hátráljunk, ne nézzünk a szemébe, de ne is fordítsunk hátat, a biztonságos távolság 100 méternél kezdődik. Az anyamedvék sokáig vigyáznak bocsaikra, ha már nagyobbak, és messzebb kószálnak az anyjuktól, könnyebb beléjük botlani, a mama viszont pillanatok alatt ott terem.

Ha meglepjük a medvét

Ezt inkább ne tedd! Az igazán veszélyes medve a meglepett medve. Ha mégis felingerelted valamivel, figyeljd a jeleket: ha mérgesen toppant a mellső mancsaival, majd két lábra áll, ha borzolja a szőrt a nyakán, ha rád puffog vagy hirtelen mozdulatot tesz, támadni készül. A medve nem akar gyilkolni, félelmében támad, s húszcentis karmaival csúnya sebeket okozhat.

Amennyiben támad, jöhet a medvespray!

Ha szalad feléd, dobj el a hátizsákodat, vagy egy ruhadarabot, ami rövid időre eltereli a figyelmét és így időt nyerhetsz. Legyen nálad medvespray, amelynek 9 méter a hatótávolsága, ezzel fújd szembe, ha támad és szaladj. Ha nincs időd elfutni, csak gubózz össze a földön és védd lágy testrészeidet. A medve nem akar megenni, de megsebesíthet.

Megfigyelnéd?

Ha mégis szeretnéd testközelből csodálni a nagyvadat, keress fel egy kiépített medvelest! Máté Bencevilághírű természetfotós detektívszobáiban Tusnádfürdőn és a Szent Anna-tónál (medveles.hu), de Gyergyószentmiklóson (medveles.eu) és a Hargitán is csodálhatjuk a macikat, őzeket, vaddisznókat, szarvasokat.

Ilyen egy profin vezetett medveles:

www.instagram.com

Login • InstagramWelcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.
AMI MÉG ÉRDEKELHET