Meddig használható egy FFP2-es maszk?

Sok országban már csak az FFP2-es (más néven N95-ös) maszkokat fogadják el repüléshez és zárt helyeken.

Fotó: Shutterstock

Egyre több szakember figyelmeztetett világszerte, hogy a koronavírus omikron variánsa annyira ragályos, hogy a maszkviselést még komolyabban kell venni, mint eddig. Az eldobható maszkok közül sem mindegyik véd elég jól, de amelyek hatásosak, azokról nem tudjuk, meddig, hányszor érdemes hordanunk. Az FFP2-es maszkok megbízhatóbbak a többinél, de drágák és az ökológiai lábnyomunk is hatalmasra nőne, ha napi 1-2 órás használat után kukába dobnánk. Lássuk, meddig viselhetjük biztonságosan ezeket az orvosi maszkokat!

A N95-ös (FFP2-es vagy KN95-ös) maszk már több mint 70 éves. Az N95-ös maszkot az 1950-es években Sara Little Turnbull formatervező fejlesztette melltartó kosárból, azóta is az egész világon használják egészségügyi maszkként, csak más-más modellszámmal. Az emberek többsége azonban csak másfél évvel ezelőtt tanulta meg a maszkok nevét és számát, hogy melyik miért jó és meddig használható. Sokan esküsznek a szűrővel ellátott textilmaszkokra, amelyeket lehet mosni, így többször használhatóak, de ezek szűrő nélkül nem sokat érnek, így 2022-től sok országban már csak a FFP2-es maszkokat fogadják el zárt helyeken, üzletekben, hivatalokban és repülőkön.

Meddig használható az FFP2-es maszk?

Fotó: Unsplash

Mivel az egyszer használatos vagy eldobható maszkokat érthető okokból nem látják el használati utasítással, sem szavatossági idővel, az állapota alapján kell arról döntenünk, meddig hordjuk.

Ne vegyük fel többet az FFP2-es maszkot, ha...

  • kinyúlt a pántja és lötyög az arcunkon,
  • az alumínium orrpánt eltört vagy leesett róla és nincs, ami szorosan az arcon tartsa,
  • átázott, nyirkos,
  • poros vagy foltos, esetleg ételmaradék szennyezte be,
  • elkoszolódott, kopott.

Hogyan tartható tisztán?

A maszkokat (bármilyen legyen is), mindig tartsuk lélegző anyagból készült tokban – például papírtasakban –, hogy két használat között ne szennyeződjön be, de ne is párásodjon. Akár egy napig is tartsuk a tokban, addig használjunk másik maszkot, és egy nap szünet után újra kivehetjük belőle az egyszer már használt darabot. Ha volt is rajta vírus, egy nap alatt elpusztul – ehhez az is kell, hogy ne legyen nedves, párás környezetben a maszk.

2020-ban az amerikai CDC betegségmegelőző központ kezdeményezésére megvizsgálták, hogy kórházi környezetben milyen az orvosi maszkok optimális kihasználása (azaz még védjen, de ne pazarolják fölöslegesen). Ezen ajánlások szerint mindenkinek legalább öt N95-öst kell forgásban használni, méghozzá úgy, hogy mindegyiket külön papírzacskóban tároljuk a használatok között. Így a maszkra került kórokozók pár nap alatt elpusztulnak a papírzacskóban, mielőtt újra felvennénk.

A MIT kutatói is kísérleteztek a maszkok fertőtlenítésével, és arra jutottak, hogy a hidrogén-peroxidos pára is megfelelően tisztítja az FFP2-es maszkokat. Az amerikában N95-ös számmal ellátott maszkok a viselés utáni fertőtlenítés ismétlésével (hordás-fertőtlenítés-hordás-fertőtlenítés stb.) akár még 25-ször is használhatóak voltak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET