Mautner Zsófia: „Vidéken tudok teljesen kikapcsolni"

A Chili&vanília gasztrobloggere diplomatából lett profi szakács, és most elárul néhány őszi kulináris ötletet.

Fotó: Csibi Szilvia

Zsófi 15 receptkönyvet, rengeteg főzőműsort, több száz blogposztot és jó néhány különleges vacsoraestet tudhat már maga mögött, imádja a nyüzsgő Pestet, de szeret a család régi nyaralójába visszavonulni. Most is ott értük utol.

Most is Kunmadarason, gyerekkorod egyik fontos helyszínén vagy. Mit ad neked ez a vidék: nyugalmat, erőt, alkotói energiát?

Az anyai nagyszüleim régi házában vagyok, és amikor ők meghaltak, a család úgy döntött, addig nem adjuk el, amíg érzelmileg kötődünk hozzá. Az évek során ez az érzelmi kötődés még erősebb lett, így már fel sem merül, hogy megváljunk tőle. Régebben azért jártam sokat ide, hogy a nagyvárosból megszökve kicsit kiszellőztessem a fejemet, szükségem volt a kreatív semmittevésre. Az elmúlt két évben viszont elkezdtem felfedezni a környéket. Már nemcsak a házban üldögélek, töltődöm, hanem új ismeretségeket kötök, régi barátságoknak járok utána, helyi érdekességeket fedezek fel.

Mit ajánlanál egy kíváncsi utazónak, aki fel szeretné fedezni a környéket?

Talán a Tisza-tó a legvonzóbb a közelben, ahol az utóbbi években egyre nagyobb teret kapott a kerékpár- és a horgászturizmus. Sokan járnak oda, de én jobban szeretem a kisebb, kevésbé ismert részeket. Kunmadaras környékén csodás apró falvak vannak, gyönyörű tájak, kedves emberek, jó talaj, ami kimondottan jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket terem.

Fotó: Instagram

Kunmadaras

Nyilván ez külön öröm számodra…

Hogyne, a legújabb ilyen szerelem nálam most a kamilla. Pontosabban az alföldi, vad kamillavirág, ami az egész Kunságon jellegzetes, védett hungarikum, és külföldön is keresett növény. Ahogy elkezdtem felgöngyölíteni a történetét, sikerült beszélnem egy helyi bácsival, akinek volt egy kamillaszárító műhelye. Sajnos azóta meghalt, így most még többet jelent, hogy meghallgathattam azt a sok régi, érdekes történetet. Ezek után kezdtem el kísérletezni a kamillával a gasztronómiában is. Sok mindenhez kipróbáltam, de nekem a desszertekhez tetszik a legjobban: befőttes, szirupos, sült gyümölcsökhöz remekül passzol.

Őszi, gasztrofesztiválok is vannak esetleg arrafelé?

Igen, például a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál (2020. október 24.). Ilyenkor vonulnak el a darvak, amit egyszer mindenkinek látnia kell. A fesztiválon pedig a hortobágyi gasztronómia kerül előtérbe. Isteni! Illetve ott van nyaranta a Tiszafüredi Halasnapok vagy a Karcagi Birkafőző Fesztivál, amiket idén sajnos nem tudtak megrendezni a vírus miatt.

Fotó: Instagram

Kamillaszirupos grízes sütemény

Arról mit gondolsz, hogy egyre több jó vidéki fine dining étterem nyílik Magyarországon?

Nagyon jó dolognak tartom, csomó ilyen szerelemhelyem van. Biztosan sokan ismerik már az Anyukám mondta (Encs, Petőfi Sándur utca 57. – a szerk.) éttermet vagy a balatoni Kistücsök Éttermet (Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25. – a szerk.), mégis számomra a tatai Platán Restaurant & Café (Tata, Kastély tér 6. – a szerk.) a legkedvesebb . Pesti István séfet 15 éve hűen követem mindenhova, ő nekem a séfek séfje! A Platán is egy nagyon komolyan fine dining, elegánsabb, szofisztikált vonallal, saját termesztésű alapanyagokkal. De muszáj megemlítenem egy bakancslistás helyet az Őrségben, ahova még mindig nem sikerült eljutnom. Ez pedig a Pajta nevű étterem (Őriszentpéter, Templomszer 7. – a szerk.), ahol egy fiatal tehetség, Farkas Richárd séf viszi a konyhát. Richárd abszolút modern, kortárs gasztronómiának ad teret, helyi, őrségi tradíciókra alapozva.

Rajtuk kívül ki volt a legnagyobb hatással rád a híres séfek közül?

Pesti István (Michelin-csillagos séf – a szerk.) mellett Bíró Lajos nagy kedvencem, akinek nemcsak remek humora van, de 70 évesen is olyan odaadással dolgozik, ami nagy ritkaságnak számít. Ő az, aki kérdés nélkül beáll, ha kell, kutatja, keresi a dolgokat, és azt, hogy miként tud még jobbat alkotni.

Rajtuk kívül számos külföldi szakáccsal, háziasszonnyal főztem már, akik nagy hatást gyakoroltak rám. Legutóbb egy koreai pop-up vacsorán mutattak be egy szakácsnőnek, tőle is sokat tanultam.

Ha most repülőre ülhetnél, hova mennél vacsorázni?

Egyértelműen Tel-Avivba! Annyira fantasztikus ott a gasztronómia, hogy talán csak New Yorkban van hasonló. Színes és multikulti, ami egy vegetáriánusnak, vegánnak kész mennyország. Mivel alig eszem húst, nem tudok betelni az ottani zöldséges ételekkel, fűszerekkel, látvánnyal. Imádom!

Fotó: Instagram

A tel-avivi Azura étterem Zsófi egyik kedvence

Top 4 beszerzési hely Zsófi szerint:

  • Zöldség: Színek kertje a Lehel piacon (Instagram: @szinekkertje)
  • Pékség: Artizán Pékség (Budapest, Hold utca 3.)
  • Hentes: Szombatonként szintén a Lehel piacon árul Fekete Zsóka mangalicatermékeket.
  • Húsimádó Hentesüzlet (Budapest, Tátra utca 11.)
AMI MÉG ÉRDEKELHET