Marrákesbe utaznál? 6 egyedi program Marokkó nagyvárosában

A művészettől kezdve a gasztronómiáig.

Marrákes, Marokkó

Szeptemberben Marrákes az országot megrázó földrengés miatt került a hírekbe. Míg a természeti katasztrófa az óvárosban több épületet is megrongált, Marokkó már az ősszel hangsúlyozta, hogy az ország turizmusa visszatért a normális kerékvágásba. Éppen ezért mutatunk pár különleges programot, amiben érdemes részt vennünk, ha megismernénk Marrákes sokszínű városát.


Fedezzük fel a marokkói hammamok művészetét!

Marokkó ősi hammamjai és szépségápolási kezeléseinek rituáléi évszázados múltra tekintenek vissza, így, ha Márrákesbe látogatunk, semmiképpen se hagyjuk ki a hagyományos törökfürdők egyikét. A kikapcsolódást érdemes a pórusokat megnyitó gőzöléssel, majd fekete, olívaolajos szappannal folytatni.

Ezt követi egy erőteljes hámlasztás a kessa nevű kesztyűkkel, míg végül a bőr méregtelenítésére és megtisztítására egy ghassoul nevű, ásványi anyagokban gazdag agyagpakolással kényeztethetjük magunkat a végső zuhanyzás előtt. Mindezt persze kiegészíthetjük egy jó masszázzsal is!

Kulináris túra a helyi gasztronómiai szcénában

Unsplash/Annie Spratt

Marokkó konyhája világszinten elismert: a berber, az arab és a zsidó gasztronómiai jegyei mellett az elmúlt évtizedekben a francia, a spanyol és a portugál hatások is megjelentek. Marrákesben így egyszerre élvezhetjük a gyógy- és fűszernövények aromáját és például az ősi virágos vizek (pl.: rózsavíz) nyújtotta ízeket. A

hhoz, hogy teljes képet kapjunk Marokkó gasztronómiájáról ellátogathatunk a Musée d’art Culianire-be, az ízekért viszont érdemes egy helyi kulináris túrába beruháznunk – persze a programból a piacokat sem érdemes kihagynunk.

Ha itthon indulnánk gasztronómiai utazásra: 4+1 budapesti étterem, ahol belekóstolhatunk a Közel-Kelet ízeibe3

Vessük bele magunkat a kortárs marokkói művészetek világába!

Marrákes ad otthont a 2024. február 8. és 11. között megrendezett 1-54 Kortárs Afrikai Művészeti Vásárnak, ami Észak-Afrika egyik legjelentősebb művészeti eseményének tekinthető. Bár Marrákes nem egy óriási metropolisz, területén belül számos galéria található: a Comptoire de Mines Galerie kortárs marokkói műveket felsorakoztató kínálatától kezdve a MACAAL afrikai alkotásokkal teli falaiig, a művészet kedvelői számára bőven rejteget lehetőségeket a város,

A helyi kézműves termékekért látogassunk el a Sidi Ghanem stúdióiba

A Sidi Ghanem stúdióiban tökéletesen keverednek a hagyományok a modern újításokkal: a pezsgő negyed a művészek kedvelt környékének számít, ahol az agyagtermékektől kezdve a textíliákon át egészen a lakberendezésig és a divatig, minden kategóriában találkozhatunk helyi termékekkel.

A festett kerámiákért érdemes ellátogatunk a LRNCE üzletébe, az art deco stílus kedvelőinek az Atelier Landont ajánlják, az eklektikus lakberendezési tárgyakat kedvelők pedig imádni fogják a Maison Sarayant.

Itcan Kala sem szűkölködik kultúrában: Az alig ismert üzbég település, ami egykor a Selyemút fontos állomása volt

Vesszünk el a Bahia palotában!

Fotó: Shutterstock

A Bahia palota építésébe még a 19. században kezdtek bele, a lenyűgöző beltérrel rendelkező építészeti remekmű pedig azóta is az arisztokrácia jegyeit őrzi. A komplexum tele van látványos tapétákkal, aprólékos stukkókkal, élénk mozaikokkal, melyeket jól egészít ki a fából készített mennyezet, illetve a buja kert. A labirintusszerű útvonalon sétálva betekintést nyerhetünk Marrákes gazdag kultúrájába.

Ha már labirintus: A világ egyik legnagyobb labirintusa Magyarországon tekereg

Indítsuk a napot a Jardin Majorelle botanikus kertjeiben!

Fotó: Shutterstock

A francia tájépítész, Jacques Majorelle által tervezett botanikus kertek egzotikus növények sokaságát vonultatják fel, melyeknek zöld színét csak az épületek vibrálóan élénk színe töri meg. A helyszínen található Berber Múzeumban ráadásul marokkói ékszereket, ruhákat és háztartási kellékeket is megtekinthetünk, ha viszont megéheznénk, a kávézóban meg is reggelizhetünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET