Máramaros nyáron is rengeteg élményt tartogat

Történelemi utazás csodás hegyi kilátással megspékelve...

maramaros

A tél egyértelműen a síelésé Máramarosban, de a régió talán mégis nyáron mutatja meg a legszebb arcát – ilyenkor a család egyetlen tagja sem marad izgalmas program, látnivaló, kóstolnivaló nélkül.

Fatemplomok városa

Getty

Tradicionális fatemplom

Vendégszerető helyiek. Máig őrzött népi tradíciók. Évszázadok óta változatlan hegyi fogások. Mély völgyek alján csordogáló patakok és folyók. Szénaboglyák. Fenséges sziklák, csúcsok, szirtek.Fából faragott, impozáns kapuk. Ha Máramarosról hallunk, többnyire ezek a képek villannak be. És ez így van jól – a soknemzetiségű hegyi régió nem akar másnak látszani, mint ami. Pont annyira hipszter és trendi, amennyire jól mutatnak az Instagramon a lenyűgöző természeti és épített környezetben készült fotók. Nem akarja újraalkotni magát, régi értékeit kínálja továbbra is. Igaz, ezeket egyre izgalmasabb, kellemesebb, érdekesebb módokon fedezhetjük föl magunknak.

Egyszeűen látványos

A történelmi Máramaros (északi része ma Ukrajnában található) évszázadokon át számos nép otthona volt: magyarok, ro-mánok, ruszinok, németek, zsidók, szlovákok és romák éltek itt, mai is természetes, hogy mindenki két-három nyelvet ismer. A kőalapzatra felhúzott, magas tetős, tradicionális faházak helyén egyre több az újépítésű villa. A nyár a házasságkötések időszaka, nem nehéz belefutni egy-egy díszes menetbe. A népviseletet errefelé amúgy sem csak a turisták kedvéért hordják, vasárnap vagy a nagyobb ünnepek alkalmával idősek, fiatalok egyaránt azt veszik fel a templomba. A máramarosi népviseletek talán nem annyira díszesek, mint más régiókban, de egyszerűségükben is látványosak. Ugyanez igaz a helyi fatemplomokra is, szinte minden településre jut belőlük. Néhányat mindenképpen keressünk fel, ha erre járunk, hiszen a megye 93 műemlék temploma közül nyolcat az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Az egyik leghíresebb a barcánfalvi régi fatemplom, a falu másik végében pedig Máramaros legjelentősebb ortodox vallási központját, a teljesen újjáépített kolostort találjuk. Az épületegyüttes kivételes emléket állít a helyi faépítészetnek, hiszen máramarosi kapu, harangtorony, nyári szentély, kápolna és mesterek háza is tartozik hozzá, 57 méteres fatornya Máramarosban és a világon is a második legmagasabb ilyen építmény – a szaploncai templom tornya után.

INFÓK

  • TÖRTÉNELMI RÉGIÓ AZ ORSZÁG ÉSZAK RÉSZÉN.
  • MÁRAMAROS MEGYE LAKOSSÁGA: 461 ezer fő.
  • LEGMAGASABB PONTJA: NAGY-PIETROSZ 2303 méter.

A megállt idő nyomában

Az autentikus máramarosi életérzést többnyire a Mára és az Iza folyók völgyének falvaiban találjuk meg, az aszfalt nélküli utcácskákban húzódó régi házak között. Barcánfalva és a Vidám Temetőjéről híres Szaplonca mellett ilyen a Románia legszebb falvának tartott Újharagos vagy a Mokanica erdei vasút kiindulópontja, Felsővisó. De ha csak egyre jut időnk, az legyen a Gutin-hegység lábánál, Máramarosszigettől 22 kilométerre, délre fekvő Bréb, ahol valószínűleg nem kerülhetjük el, hogy a kedves helyiek beinvitáljanak, a különböző tradicionális mesterek műhelyébe pedig magunktól is benézhetünk. A 16. századi fatemplom és az impozáns kapuk falvában Károly herceg alapítványa is vásárolt házakat.

Bréb akár a teljes máramarosi utunk „főhadiszállása" is lehet. Tökéletes helyszín az aktív kikapcsolódásra: a túraösvények együttes hossza 69 kilométer, a bicikliutak 164 kilométeren át kanyarognak, továbbá 37, hatósági engedéllyel rendelkező sziklafal várja a mászókat. A Kakastaréj Rezervátumban pedig siklóernyőzni is lehet.

Kevésbé szomorú temető

upload.wikimedia.org

Vidám temető

A Vidám Temető Stan Ioan Pătraș népművész munkájának köszönhető, aki 1935 és 1960 között készítette a falubeli elhunytak rendhagyó fejfáit rajtuk naiv stílusban megfestett jelenetekkel és vidám szövegekkel, amelyek az elhunytak életét örökítik meg, vagy a haláluk körülményeit idézik fel. A hagyomány folytatódott, ma már több mint 800 kék színű, vidám fejfa sokasodik a templom körüli viszonylag szűk területen.

Enni? Aludni?

Ha a falusi turizmust választjuk és háznál szálunk meg, mindenképpen kérjük az étkezési lehetőséget is – a jó szívvel készített otthoni fogásoknak nincs párja. A pásztorok hagyományos étele a bálmos: a hígra főzött, majd megsütött puliszkába juhtúró, tej és akár kolbász is kerülhet. Egy másik helyi jellegzetesség a kásás töltött káposzta.

Egynapos családi programok

123rf.com

Családi biciklitúrára tökéletes a környék

KÉT KERÉKEN

Máramarost könnyen bejárhatjuk két keréken is: Bréb több családi túra startpontja is lehet. A faluból induló, majd Hotinka és Aknasugatag érintésével ugyanoda visszaérkező, 11 kilométeres túra a gyerekek számára sem megerőltető. Közepes erősségű a 6-7 órás, ugyancsak Brébből induló, 27 kilométeres útvonal, amely szintén áthalad Hotinkán és Aknasugatagon, de előbb Krácsfalva, Desze, Hernécs és Sugatag felé veszi az irányt. Kerékpár a környékbeli panziók többségében bérelhető. Turistainformációkat itt találsz: Eco Maramures.

VÍZESÉS ÉS GLECCSERTÓ BORSÁN
Borsát télen a szomszédos megyéken túlról is benépesítik a síelés szerelmesei, de a felvonó nyáron is üzemel, hiszen ez az egyik módja annak, hogy eljussunk Románia legmagasabb vízeséséhez (90 méter), aLóhavasi-zuhataghoz. Ha a gyerekek bírják szusszal, elgyalogolhatunk a környék másik látványosságáig, a hegycsúcsok között megbúvó Ştiol-gleccsertóig.

MOKANICA KISVASÚT

A máramarosi Felsővisó községből indul és a Vasér völgyének mesés tájain át, Erdély leglátványosabb vasútvonalán pöfög a Mokanica kisvasút. Az 1933-ban átadott erdei vasút máig az egyetlen tömegközlekedési eszköz abban a szűk térségben, ezért nemcsak turisztikai látványosságként használják. A hegyi végállomás 40 kilométerre van Felsővisótól, de így is egész napos programra készüljünk. Sőt, akár többnaposra is, hiszen a lélegzetelállító tájakra az étkező- és hálóvagonokkal ellátott Carpatia Express hotelvonattal is eljuthatunk. Mivel mindkét vonat nagyon népszerű, mindenképpen jó előre foglaljunk helyet!

Hegyvidéki idill

Pixabay

Radnai-havasok

Egy másik vadregényes vidék a három megye (Máramaros, Beszterce, Suceava) találkozásánál lévő Radnai-havasok. A környék gyalogos felfedezése mellett többnapos lovas túrákon, vagy barlangászáson is részt vehetünk. Hasonló idillt kínál a megye déli részén lévő Lápos-vidék is: elszigetelt templomok és kolostorok, apró falvak, kristálytiszta források, tavak, erdők, legelők...

Egyértelmű: Máramarosban érdemes előre megtervezni a családi kirándulásokat. Annyi a látnivaló, hogy ha mindent fel akarunk keresni, az már a felnőtteknek is fárasztó lehet, nemcsak a kicsiknek. Bizony szelektálni kell – vagy több hetesre tervezni a kiruccanást...

AMI MÉG ÉRDEKELHET