Már világítanak a szentjánosbogarak!

Mutatjuk, hol csodálhatod meg a násztáncukat.

Fotó: Shutterstock

A szentjánosbogár akár egy órán át is képes egyfolytában világítani, hogy ráleljen a párjára, és ha ezt több százan, netán ezren teszik egyszerre, pont olyan látványt nyújtanak, mintha egy varázslatos mesébe cseppentünk volna.

Évek óta vágytam egy vezetett szentjánosbogár-sétára, és tavaly végre sikerült lecsapnom egy alkalomra, amikor az eső sem esett, így a langyos nyári estében a kis lámpások szívesen táncoltak körbe minket. A szentjánosbogár-rajzás pontos időpontját nem lehet előre meghatározni, hiszen az időjárástól függ, de általánosságban a nyár közepén, Szent Iván-éj környékén látható ez a nem mindennapi természeti jelenség.

Szerencsére az ország több pontján be lehet csatlakozni egy-egy szervezett programra, de nem árt gyorsan lecsapni a szabad helyekre, mivel minden évben hamar betelnek az időpontok. Az én választásom nem véletlenül a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertre esett: egyrészt a közelben nőttem fel, másrészt itt található az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye, és az egész kert egy csoda. (Muszáj elárulnom, hogy ugyanebben a botanikus kertben rendszeresen indítanak tematikus, élménysétákat is a kert kurátorai, hogy még mélyebb tudást kapjunk az ott élő növényekről, állatvilágról. A legközelebbi sétát június 19-én tartják, amely során a bibliai növényeket ismertetik meg velünk, és megtudhatjuk, pontosan miből készült a töviskorona vagy mire használták annak idején a füge tejnedvét.)

Fotó: Shutterstock

De gyorsan térjünk vissza a kis világító csodákhoz! Az arborétumban először is egy rövid előadást hallgathattunk meg a szentjánosbogarakról, majd ahogyan kezdett szürkülni az ég, közösen elindultunk a kertben. (Előzetesen nem árt a szúnyogokra felkészülni!) Nem kellett hozzá nagyító, hogy hamarosan a szemünk előtt perdüljenek táncra a bogarak, sőt több egyed is rajtam pihent meg két repülés között. Egyiküket egész sokáig hurcoltam a kézfejemen, mire kedve szottyant ismét útnak indulni.

Apró fények játéka

A kis fényforrások látványa először meglepett – valamiért sokkal nagyobbakra emlékeztem a gyerekkoromból –, és az sem maradt meg, hogy ennyire éteri látványt nyújtanak a fák, bokrok tövében lebegve. Több látogató komoly fényképezőgéppel készült, és bár nálam csak telefon volt, egy idő után inkább el is tettem, és inkább csak gyönyörködtem a különleges esti fényjátékban.

Egészen magával ragadott a látvány, amint a fűben megbújó röpképtelen nőstények világítva hívogatják a kisebb testű hímeket, akik szintén világítva, össze-vissza repdesve keresik párjukat.

A szentjánosbogarak kb. negyed tíz környékén kezdenek világítani és este 10 előtt már véget is ér a fényshow, csak elvétve látni még néhány megkésett versenyzőt. A séta során azt is megtudtam, hogy akár 10 estén át is képesek a nőstények csalogatni a hímeket és az a nőstény, akinek sikerült párosodni, három napnyi petézés után elalszik örökre, egyébként ez történik a bepárzatlan nőstényekkel is.

Intim térben

Fotó: Facebook /Alcsúti Bogármester

Mivel egy-egy sétára korlátozott számú jegyet adnak el (kivéve Alcsúton), jól látható volt a társkeresés folyamatának minden pillanata. Nem kellett kerülgetni a többieket, nem állt be senki elém, ha mégis fotóztam volna, és kissé lemaradva egészen csendben figyelhettem meg a nyár egyik legkülönlegesebb látványosságát. A séta nagyjából másfél óráig tartott, de ezalatt örökre a szívembe zártam ezt a természeti tüneményt.

Helyszínek:

Idén is több helyszínen élvezhetjük a programot: Cserépfalu – Hór-völgy, Fehérvárcsurgó, Felsőtárkány, Pannonhalma, Pécs, Soroksári Botanikus Kert, Tata - Tóvároskert, Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert és Zirci Arborétum, illetve Alcsúti Arborétum. A szabad időpontok már elérhetőek, a legtöbb helyen június 16-tól indulnak a séták, de van olyan helyszín is, ahol már június 13-án megindult a párkeresési rituálé. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, Pilisszentivánon a Jági tanösvényen, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban és Aggteleki Nemzeti Parkban is el lehet csípni egy szentjánosbogár-dzsemborit. Érdemes rendszeresen figyelni a honlapokat!

Itt jelentkezhetünk a programokra:

Bogármester

Alcsúti Arborétum

Duna-Ipoly Nemzeti Park (Tata)

Duna-Ipoly Nemzeti Park (Pilisszentiván)

Duna-Dráva Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park


Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET