Már tart a kínai őszközép ünnep – Mi is ez a fesztivál?

Szeptember közepétől október elejéig tart a fesztivál...

Fotó: Shutterstock

Ahogy a Holdújév, úgy az őszközép ünnep is egy nagyon fontos, több ezer éves tradíció a kínaiknál, de milyen szokásokból, elemekből is áll ez a fesztivál?

A Hóldújév, vagyis kínai újév a mi farsangunkhoz hasonlóan a tavasz ünnepét jelenti, míg az őszközép ünnep a Hold imádatát, csodálatát hivatott jelképezni. Ez az időszakot szokták Hold Fesztiválnak vagy holdünnepnek is nevezni, pontosan azért, mert a középpontjában a Hold áll, még a jellegzetes, ünnepi süteményt is mooncake-nek, azaz holdsüteménynek nevezik.

3000 éve szeptemberben

Fotó: Shutterstock

Az őszközép szót már egy 3000 éves kínai feljegyzésben is megtalálták, de azt nem lehet tudni, hogy a fogalom mellé tartozott-e valamilyen népszokás, az biztos, hogy az isz. 6. században már volt Hold fesztivál, amelynek keretében a Hold istennőjének felajánlottak étel és ital ajándékokat, ezzel akarták megköszönni a bőséges termést. Az őszi ünnep nagyjából ezer évvel később vált a kínai kultúra meghatározó ünnepévé, 2008 óta pedig nemzeti ünnep és a kínai Holdújév után az ázsiai nép második legfontosabb ünnepe.

Hol ünneplik?

Kínán kívül a külön közigazgatási egységként működő Hongkongban, valamint Tajvanban és Vietnámban. A holdünnep valójában egy ugyanolyan betakarítási ünnep, mint mindenhol a világon, ahol bármit is aratnak, szüretelnek. A mai Kínában sárkánytánccal, lampiondíszekkel ünneplik a fesztivált, és holdsüteményt ajándékoznak egymásnak.

Miből áll a szertartás?

Egyszerűen és visszafogottan: a családok összegyűlnek, megvacsoráznak és együtt nézik a teliholdat. Ha van a közelben utcai fesztivál oroszlán- vagy sárkánytánccal, előadásokkal, programokkal, akkor oda is ellátogatnak. A családok lampionokkal díszítik a saját házukat, kertjüket és sok helyen még az utcát is, a hiedelem szerint, minél magasabbra kerül a világító lampion, annál nagyobb szerencséje lesz a családnak.

Mi van a szép mooncake-ben?

Fotó: Shutterstock

A tradicionális sütemény, a mooncake

Ritkán látni ilyen szépen kidolgozott tradicionális édességet vagy süteményt a világon, mint a kínai mooncake. A mooncake, vagyis a holdsütemény ebben az időszakban mindenhol kapható, de sokan elkészítik házilag is. A sütiket kínai írással, ünnepi motívumokkal díszítik. A belsejében babpaszta és kacsatojás van, általában kerek (náha szögletes), a formájával is a Holdra utalnak. Az édes, kb. 8-10 cm átmérőjű süteményt kívül tészta borítja, belül egy tömény, édes töltelék van, ami a bőséget szimbolizálja, a töltelék közepén még van kacsatojás sárgája is, amely pedig a telihold jelképe. Ahogy a fenti képen is látszik, a sütit kínai tea mellé fogyasztják és a hagyományos ízesítésen kívül ma már rengeteg féle változat kapható.

Ezt az ünnepi édességet egy évben csak egyszer, ilyenkor ősszel készítik, nincsen benne tartósítószer, mégis eláll majdnem egy évig – persze a sok cukornak köszönhetően.

A mooncake-et ajándékba szokás adni, ezért a boltokban sokféle kiszerelésben és változatos csomagolásban kínálják, valóban nagyon esztétikus csomagok. Ha Kínában jársz ősszel, tökéletes ajándék lehet egy díszdobozos mooncake.

AMI MÉG ÉRDEKELHET