A Maldív-szigetek legnépszerűbb látnivalója nem létezik

Javarészt csak a szerencsén múlik, hogy találkozunk-e vele.

Maldív-szigetek
Shutterstock

Az Indiai-óceánon elterülő Maldív-szigetek sokat emlegetett csillagtengere részben valós, részben viszont csupán kitaláció. De mi áll a népszerű úti cél egyik legkedveltebb turisztikai látványossága mögött?

A Maldív-szigetek partjainál az óceán a sötétben kéken ragyog, és olyan látványt nyújt, mintha a csillagok a víz alá merültek volna, miután leestek az égből. Közvetlen part mentén még több apró csillagszerű pöttyöt sodornak fel a hullámok, megvilágítva a nedves homokot, mintha az éjszakai égbolt tükröződései lennének.

Sok utazó ezt a foszforeszkáló látványt keresi a Maldív-szigeteken.

A „csillagok tengerének" nevezett egzotikum az egyik legkedveltebb látványosság: rengeteg lenyűgöző felvétel kering róla az interneten, ezért egyre több turistát vonz az egzotikus helyszín. Azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan hol található:

ennek oka az, hogy a „csillagszőnyeg” valójában nem egy konkrét helyszínen keresendő, sokkal inkább egy kémiai reakció az, amit mindenki látni szeretne.

www.instagram.com

Lauren Arthur tengerbiológus kifejtette, hogy a varázslatosnak tűnő fények azoktól a biolumineszcens planktonoktól származnak, melyek az óceánban áramlataiban élnek, és csak akkor világítanak, ha mechanikai hatás vagy nyomásváltozás éri őket, idézi a tudóst a BBC.

Leggyakrabban a nagyobb hullámok következtében csapódnak a partra, az erőteljes sodródás következtében pedig foszforeszkáló fényt bocsátanak ki, ezért kéken csillognak a vízben és a parthoz közeli homokban.

A biolumineszcencia egy olyan kémiai reakció, amely során látható fény keletkezik. A plankton pedig egy gyűjtőfogalom azokra a mikroszkopikus organizmusokra, amelyek nem tudják irányítani a mozgásukat, csak lebegnek az áramlatokkal. Nem mindegyik plankton biolumineszcens, azaz csak bizonyos fajok képesek a világításra.

A különleges helyszínek szerelmeseinek: 5 látványos tengerpart a Földön, ahol nem a megszokott fehér homok vár

www.instagram.com

A szakértő megfigyelései szerint, ha valaki mindenképp részese szeretne lenni a csillagtenger látványának, akkor ő a délnyugati monszun idején — azaz április és október között — utazzon a szigetre.

Ekkor az áramlatok délnyugatról északkelet felé terelik a planktonokat, így egy kis szerencsével ekkor valóban szemtanúi lehetünk Maldív-szigetek legnépszerűbb attrakciójának.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET