5 gyönyörű magyar tengerszem az őszre, amiért érdemes kitérőt tenni

Ha a környéken túrázunk, ne hagyjuk ki a sziklák között rejtőző apró tavakat.

megyer-hegyi tengerszem

Nevük ellenére a a tengerszemeknek nincs sok közük a tengerhez: az apró, általában édesvizű tavak elnevezése a Magas-Tátra lengyel oldalán található Halas-tó (Morskie Oko) tükörfordításából ered. Bár leginkább a magas hegycsúcsok között találkozhatunk velük, Magyarország is büszkélkedhet pár csodálatos tengerszemmel.


Mutatunk rögtön 5 Magyarországon található tengerszemet, hogy biztosan felkerüljön egy a listára, ha egy kiadós túrát tervezünk az ősszel.

Apci tengerszem

A Nagy-Hársas és a Somlyó vonulatai között megbújó apci tengerszem egy korábbi andezitbánya medrében keletkezett. A Széleskő-bányató néven is ismert kristálytiszta tó vize és az őt körbeölelő erdő már 1995 óta természetvédelmi területnek számít.

A 15-20 méter magas sziklafalakról csodálatos kilátás nyílik a talajvízből és esővízből álló tengerszemre, a környező tűzrakóhelyek miatt pedig még egy jó bográcsozásra is van lehetőségünk. A Hatvan és Pásztó között elhelyezkedő apci tengerszemet ráadásul Budapestről is könnyen elérhetjük.

Amennyiben kedvet kaptunk a túrázáshoz: Ha kimozdulnál az ősszel: 5 különleges kirándulóhely Budapest közelében

Rudabányai tengerszem

A Borsod megyében található rudabányai tengerszem kialakulása egy bányához köthető: a helyi bánya 1986-ban bezárt, ám az itt maradt medret idővel feltöltötte a csapadék. Magyarország legmélyebb tavaként ismert tengerszemet szürke és vörös sziklák határolják. A 80 méter széles és 300 méter hosszú tó körül egy tanösvény is fut, így meglátogatását egyszerűen egybeköthetjük egy kis természetjárással.

Jósvafői tengerszem

Az Aggteleki Nemzeti Park erdőinek mélyén bukkanhatunk rá a smaragdzöld színű tengerszemre. A tavat a Jósva-forrás felduzzasztásával, mesterségesen, áramtermelés céljából hozták létre. A Jósvafő-forrásának vizét már a korábban is hasznosították: 1840-ben már malom állt felette. A tengerszemet könnyen megközelíthetjük 200 főt számláló Jósvafő településéről, mely egyébként 1999 óta műemlékvédelem alatt áll.

Sipovics tengerszem

A Szalajka-völgy mélyében elterülő Sipovics tengerszem a Bükk egyik legszebb látványosságának mondható.

Kialakulásához a Szalajka-patak duzzasztása vezetett, melyet javarészt a Szikla-forrás vize táplál. Különös tisztaságát is a pataknak köszönheti, ugyanis a Szalajka-patak vize egy kőzetek között folyó karsztvíz – melyben a pisztrángok is jól érzik magukat. A környéken érdemes kipróbálnunk a túraútvonalakat is, de a közelben található egyébként egy másik természeti csoda is, a Fátyol-vízesés.

A medvékkel azért vigyázzunk: Egyre több medve járja a Bükköt: Mihály után már Gallér is itt kószál

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem meglátogatásához Sárospatak irányába kell tartsunk. Az ország egyik legszebb természeti csodájaként emlegetett tó mára a kirándulók egyik legkedveltebb célpontja. A malomkőbánya fejtési gödrében kialakult tengerszemet egy természetvédelmi terület veszi körbe. A környéken túrázásra, de via ferrata utak teljesítésére is van lehetőségünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET