Ezek Magyarország legvarázslatosabb arborétumai és botanikus kertjei

Ősszel csodálatos színpompa vár ezekben a parkokban.

Fotó: Shutterstock

Ősszel egyszerűen elképesztően gyönyörűek az arborétumok. Ahogy változik a természet, és felöltik az őszi színeket magukra a fák, a cserjék, úgy lesz más hangulata a környezetünknek.

Magyarország számos arborétumot, botanikus kertet, füvészkertet tudhat magáénak, melyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Na de mi a különbség köztük?

Mi a különbség az arborétum, és a botanikus kert vagy a füvészkert között? Leginkább a benne található növények. Ugyanis a füvészkert és botanikus kert egy olyan szabadtéri növénygyűjtemény, melyben üvegházi részek is találhatók, és oktatási céllal mutatja be a közönségnek a különböző növényeket, virágokat, fákat. Az arborétumot pedig leginkább egy olyan füvészkertként jellemeznénk, amelyben főleg fás szárú növények találhatóak.

Ebben a bejegyzésben a legszebb budapesti és Budapest környéki arborétumokat és füvészkerteket fogjuk nektek bemutatni, ahol maximum 1 órás autóúttal ott is lehettek!

ELTE FÜVÉSZKERT

Az ország legismertebb botanikus kertje 3,1 hektáron helyezkedik el, és több mint 8000 növényfajt mutat be. Nemcsak őshonos növényekkel lehet megismerkedni a Füvészkertben, hanem számos pálmát, broméliát, szukkulenst, kaktuszt, orchideát és egyéb különleges virágokat is megismerhetünk.

Itt található az ország legidősebb gingko fája is, mely éppen most pompázik sárga színben.

Cím: Budapest, Illés u. 25, 1083

BUDAI ARBORÉTUM

A Móricz Zsigmond körtér szomszédságában elhelyezkedő 7,5 hektáros arborétum elsődleges célja, hogy a Szent István Egyetem díszkertészetet tanuló hallgatóit megismertesse a növényekkel.

Számos őshonos növény található itt, és rendszeresen rendeznek különböző témában kiállításokat is.

Cím: Budapest, Villányi út 29-43, 1114

VÁCRÁTÓTI ARBORÉTUM

A 27 hektáros Nemzeti Botanikus kertben közel 13 000 növényfajt ismerhetünk meg. A kertet a vácrátóti kastélyparkból alakították ki. Kanyargós utak és ligetszerű tisztások övezik a gazdag növényvilággal rendelkező tavat.

Cím: Vácrátót, Alkotmány út 2-4, 2163

ALCSÚTI ARBORÉTUM

A 40 hektáron elterülő angolkertben több mint 300 fajta növény található. Különleges fák, bokrok és virágok várják az ide látogatókat. Az egész arborétumot átszeli egy tiszta patak, mely végül egy tóba torkollik.

Híres a februári hóvirág-, és a márciusi ibolyavirágzásról.

Cím: Alcsútdoboz, Kastély 2, 8087

Fotó: WikimediaAlcsúti Arborétum

Gödöllői Arborétum

A 350 hektáros területen működő arborétum nagy része (90%-a) erdészeti kert, melyet 1902-ben alapítottak József főherceg parancsára, 10%-a pedig park jellegű. Azzal a céllal hozták létre több mint 100 éve, hogy a homokos alföldi területen fásításra alkalmas fajokat honosítsanak meg.

A Gödöllői Arborétum a Pilisi Parkerdő része, és jó néhány ösvényt, szobrot, hatalmas tisztásokat, és számos honosított fajt találhatunk benne.

Cím: Gödöllő, Isaszegi út 164, 2100

AMI MÉG ÉRDEKELHET