Itt az ősz, fedezzünk fel új helyeket itthon!

Az Országos Kéktúra napja, interaktív kastélytúrák, vadi új kis pincészetek bejárásokkal és borkóstolókkal. Többek közt ezekért is imádjuk ezt az évszakot.

Fotó: 123rf

Temérdek vár, park, túraútvonal, tanösvény, kastély, tó, barlang és egyéb eldugott érdekesség várja az útnak indulókat, és ne feledkezzünk meg hazánk olyan kincseiről, mint a borvidékeink! Eljött a szüret és a színes tájak időszaka! Indulhatunk?

Magyarország változatos térségei rengeteg lehetőséget adnak, hogy akár egynapos, akár egész hétvégés kiránduláson élvezhessük a tájat, a természeti adottságokat. Egy gesztenyeszedő vagy gombagyűjtő sétát mindig össze lehet kötni egy kilátó meghódításával, a szőlőszüret remek lehetőség, hogy egy-egy pincelátogatás alkalmával megismerjük a magyar borok eredetét, készítését, majd megkóstoljuk a legjobb nedűket. Ha pedig a gyerekek miatt egy középkori vár felé vesszük az irányt, akkor egészen biztosan van a közelben egy kalandpark, egy skanzen vagy egy tanösvény is. Szinte kimeríthetetlenek a lehetőségek, csak élni kell velük!

Kéktúra, a kirándulók hungarikuma

Fotó: MTÜ

Írott-kő

Tudtad, hogy létezik Kéktúra-nap? Méghozzá október 10-én, amely nap idén szombatra esik, így a lehetőség adott, hogy egy kirándulással közelebbről is megismerkedjünk e különleges hungarikummal. E napon ugyanis 70 túra vár ránk, 70 különböző helyszínen országszerte, 1168 km hosszan kanyarogva, összesen 31 550 m szintemelkedés elé állítva a kirándulókat. Persze kezdésnek az is remek, ha néhány pontot érintünk csak az összesből, nem kell rögtön egy nehéz teljesítménytúrára adni a fejünket. Azt pedig talán kevesen tudják, hogy ma már nemzetközileg is elismert ez a klasszikus túraút, ugyanis a National Geographic Travel 2020-ban beválasztotta a világ legjobb 25 úti célja közé. Az Országos Kéktúra ekkora nemzetközi figyelmet még nem kapott, és ha már itt van a hazánkban, miért ne ezzel kezdenénk az őszi túraszezont?! Folytatásként pedig végigjárhatjuk az Országos Kékkört is: fedezzük fel az Írott-kő és Szekszárd közti Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nyomvonalát, vagy a kör legfiatalabb tagját, a Szekszárdot Sátoraljaújhellyel összekötő Alföldi Kéktúrát!

Romantikus múltidézés

Fotó: 123rfCseszneki vár

Az aktív természetjárás, a kültéri sport és a teljesítmény-túrázás mellett más kikapcsolódási lehetőség is bőven akad itthon. Kevés olyan ország van, ahol annyi középkori vár és szépen felújított kastély lenne, mint hazánkban, és amelyek bebarangolásával a természet közelségét és a kultúrát is magunkba szívhatjuk. Az Egri, Visegrádi és Budai vár mellett ajánljuk a kevésbé ismert Füzéri vagy a Cseszneki várat. És a kastélyok között is bizonyára van olyan, amit még nem láttál: ott van például a füzérradványiKárolyi-kastély vagy a nádasdladányiNádasdy-kastély, melyek egyike sem az a tipikus turistákkal tömött látványosság, pedig gyönyörűek és igazán megérdemlik a figyelmet! Ráadásul az utóbbi évek nagyszabású fejlesztéseinek keretében az eddiginél is izgalmasabbá tették ezeket az úti célokat: interaktív, múltidéző bejárásokon vehetünk részt, így a legkisebbek is játékosan, kötetlenül ismerkedhetnek meg a magyar történelemmel, a csatákkal, az arisztokrata családok történeteivel, de ugyanilyen részletességgel láthatnak bele a korabeli emberek hétköznapjaiba is.

Együnk, igyunk, szüreteljünk!

Kép: Getty Images

Ősszel rengeteg szüreti program közül választhatunk – egy kis városnézéssel, túrázással kiegészített alma-, körte- vagy szőlőszüret máris kiad egy komplex hétvégi programot, amelynek során garantáltan feltöltődnek a felnőttek és elfáradnak a gyerekek. Ha pincészethez tervezzük a hétvégi programot, akkor érdemes előre tájékozódni arról, hogy van-e még lehetőség bejárásra vagy körbevezetésre, és érdeklődjünk, hogy a szüreti program közben vagy után merre ehetünk valami autentikus, finom ételt. A járvány miatt sok borászatnál előre le kell például foglalni magunknak az éttermi asztalt, ha ott helyben szeretnénk vacsorázni. A pincék közelében ilyenkor a szálláshelyek is hamar betelnek, így ezek lefoglalásával se késlekedjünk! Magyarországon 22 borvidék van, a jól ismert Villány, Szekszárd, Eger és Tokaj mellett az olyan kevésbé ismert bortermelő vidékeket is keressük fel, mint Pannonhalma, Bükk vagy Mór. Rengeteg kis és új pincészet született az utóbbi években, így biztosan akad bőven desztináció az őszi bortúránkhoz.

Akár sportosan aktív, akár gasztronómia kalandozásokra vállalkozunk, garantáltan rengeteg élménnyel gazdagodunk idén ősszel is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET