Földrengés-biztos helyen laksz?

Elkészült a legfrissebb magyarországi földrengés-térkép, nézd meg a környékedet, mennyire biztonságos!

Illusztráció: Shutterstock

Elkészült hazánk legújabb földrengés-veszélyeztetettségi térképe, amely a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Geomega Kft. négy éves közös kutatómunkájának köszönhető. Lássuk, hol és milyen erősségő földmozgásra lehet számítani!

A kutatás és a térkép elkészítésének a célja az volt, hogy a földrengések okozta kockázatokat ha nem is megjósolni, de elemezni lehessen. Miért van erre szükség? Szerencsére olyan törésvonalak és tektonika mozgások felett és mellett van Magyarország, ahol nem várható erős pusztítás (vagyis legalább nem gyakran), de nagyobb beruházásoknál fontos lehet, hogy egy új gyárépület, szálloda vagy állatkert mondjuk ne egy veszélyeztetett zónában kapjon helyet.

Illusztráció: Geomega

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet a GEOMEGA Kft-vel közösen állította össze hazánk (szakszóval) szeizmotektonikai veszélyeztetettségi térképét. Tudtad, hogy Magyarország földrengés-aktivitása közepes? Ez azt jelenti, hogy bár előfordulhatnak erős rengések hazánk területén, de azok nagyon-nagyon ritkák.

„Az ismert földrengések statisztikai vizsgálata alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések Magyarországon átlagosan 40-50 évente fordulnak elő."

Ez pedig azért fontos adat, mert ahogy minden modern társadalomban, nálunk is jól kiépített az infrastruktúra, hosszú távra terveznek a befektetők és a mérnökök, így nem mellékes, hol építenek fel egy vasútvonalat, egy energia ellátási hálózatot vagy autópályát. A sérülékeny infrastruktúra miatt pedig folyamatosan kutatni kell a rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és azok várható következményeit.

Mit mutat a térkép?

Az új szeizmotektonikai térkép egy országos skálán mutatja Magyarországon a fiatal és aktív törésvonalakat (piros vonalakkal), a földrengések eloszlását és fészekmechanizmusát, a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket.

Forrás: Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet

AMI MÉG ÉRDEKELHET