A világ legerősebb útlevelei: a magyar még mindig a legjobbak között

A ranglista megállapításához 199 ország útlevelét vizsgálták meg.

magyar útlevél
Shutterstock

A Visa Guide rendszeresen frissíti a világ útleveleinek „erősségét" különböző szempontrendszerek alapján. A legújabb jelentés szerint 2023 decemberében Spanyolország rendelkezik a világ legerősebb útlevelével: a spanyol állampolgárok 43 országába utazhatnak útlevél nélkül, további 106 országba pedig vízum nélkül.


2023 decemberében a spanyol állampolgárok utazhatnak a legszabadabban, ugyanis 43 országba útlevél nélkül és 106-ba vízum nélkül juthatnak el – emellett 18 országba online vízum, 11-be külön utazási engedély (eTA) is kell, és további 30-ba olyan vízum szükséges, amelyet az érkezéskor kell kiváltania az utazóknak.

A távmunkások minden bizonnyal örülnek ennek: Hosszú vízum, alacsony árak: ezekben az országokban éri meg digitális nomádnak lenni

A második helyen Szingapúr végzett: polgárai 156 országba utazhatnak vízummentesen és csak 20-ban kell hagyományos vízumot igényelni. Ezen kívül nyolc országba utazhatnak be utazási engedéllyel, 30-ba érkezéskor kell vízumot kiváltani, és további 12 ország kér elektronikus vízumot a szingapúriaktól.

Szingapúrt Németország követi a ranglistán, majd a negyedik helyen Olaszország, az ötödiken pedig Franciaország útlevelei állnak.

Magyarország a Visa Guide felmérése szerint a 13. helyezést érte el. A magyar állampolgárok 42 országba útlevélmentesen, 100-ba vízummentesen, 20-ba vízumkötelesesen, 22-be online vízummal utazhatnak, míg 11 ország kér utazási engedélyt a magyaroktól.

Fotó: Annika Gordon / Unsplash

Az európai, de főleg az uniós és a schengeni útlevelek mind a lista felső részén helyezkednek el, a negyven legerősebb útlevél közül mindössze kilenc van, amelyik nem EU-s, illetve schengeni területet érint.

A top40-es lista nem európai uniós országai közé tartozik Szingapúr (2.), Japán (15.), Dél-Korea (27.), az Egyesült Királyság (28.), Új-Zéland (29.), Ausztrália (34.), Kanada (38.), az Egyesült Arab Emírségek (39.), illetve az Egyesült Államok (40.).

Az EU-zónán belül lassan már fizikai iratokra se lesz szükségünk: Új projekten dolgozik az EU, a jövőben kiválthatja az igazolványokat egy applikáció

Bár több vállalat is foglalkozik az útlevelek erősségével – például a Henley & Partners, ahol a magyar a nyolcadik helyen áll – a Visa Guide szerint saját útlevélindexük az egyik legpontosabb.

Induklásuk szerint a felmérésükben több faktort is figyelembe vesznek, nem csupán az elérhető vízummentes országokat, az útlevelek erősségét pedig egy gondosan felépített metodikán keresztül vizsgálják meg.

Indexük különböző értékeket rendel a vízumköteles, az online vízumos, a helyszíni vízumos, az útlevélmentes és a vízummentes módon elérhető országokhoz, valamint figyelembe veszi az adott úti cél „értékét”, turisztikai vonzerejét is. A havonta frissülő index ezáltal minden útlevelet egyedi pontszámmal illet meg; 2023 februárjában például még a jelenleg negyedik helyen álló olasz útlevél volt az aranyérmes.

A teljes rangsor ezen a linken tekinthető meg.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET